Analyse af 
Jakob Nielsen

Kan Joe Biden gøre Kamala Harris til præsident?

ANALYSE: Valget af Kamala Harris som vicepræsidentkandidat kan ende med at sikre Joe Biden en plads i historiebøgerne som manden, der hjalp USA’s første to sorte præsidenter til magten.

Spørgsmålet i amerikansk politik lige nu er ikke så meget, om Harris kan hjælpe Biden til sejren, men i højere grad, om Joe Biden kan gøre Kamala Harris til præsident.
Spørgsmålet i amerikansk politik lige nu er ikke så meget, om Harris kan hjælpe Biden til sejren, men i højere grad, om Joe Biden kan gøre Kamala Harris til præsident.Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen

Som tingene lå, var det ingen overraskelse, at Joe Biden valgte senator Kamala Harris som sin vicepræsidentkandidat.

Og hvis du har travlt, kan vi starte med at slå fast, at hans valg af vicepræsident næppe i sig selv får stor betydning for valgresultatet i november. Egentlig kunne man stoppe der.

Men jeg ser alligevel antydningen af noget historisk i parløbet mellem Joe Biden og Kamala Harris. For hvis de lykkes med at vinde valget, vil det være et ekstremt vigtigt skridt for både sorte og kvindelige politikere i USA. Og det kan på længere sigt sikre Joe Biden en plads i historiebøgerne som manden, der hjalp USA’s første to sorte præsidenter til magten.


Bidens comeback

Joe Biden vil være USA’s ældste præsident nogensinde, hvis han bliver valgt, og internt i det demokratiske parti har han sendt signaler om, at han nok kun vil sidde i én periode.

Jakob Nielsen
Ansvarshavende chefredaktør, Altinget og Mandag Morgen

Joe Bidens vej mod præsidentposten begyndte alt andet end overbevisende. Jeg oplevede ham selv tæt på et par gange under primærvalget i New Hampshire og var ærligt talt klar til at afskrive ham. Hans indsats var uengageret og usammenhængende.

Men han gjorde et stærkt comeback, i høj grad takket være støtte fra sorte, demokratiske vælgere, der fortsat ser ekstremt positivt på perioden med Joe Biden, ikke mindst fordi han er så tæt forbundet med deres store idol, Barack Obama.

Det sikre valg 
Som hvid mand på 77 år måtte Joe Biden indlysende vælge en vicepræsidentkandidat, der afspejlede diversitet, både hvad angår køn og hudfarve.

Og dermed var Kamala Harris næsten selvskrevet til posten, for der er ikke særlig mange kvinder, der opfylder de traditionelle, uskrevne krav for at komme i betragtning, nemlig at man enten er guvernør i en delstat eller medlem af Senatet i Washington.

Faktisk har der aldrig været en sort, kvindelig guvernør i USA, og Kamala Harris er blot den anden sorte kvinde, der nogensinde er blevet valgt til Senatet.

Som politologen David A. Hopkins fra Boston College har påpeget, så er udbuddet af toppolitikere, der ikke er hvide mænd, langt mindre end efterspørgslen. I hvert fald blandt demokraterne. Hos republikanerne er både efterspørgslen og udbuddet endnu mindre.

På den måde endte Joe Biden med at vælge en partner, der for få valg siden ville have været helt utænkelig, men som i 2020 fremstår som det sikre valg: nemlig en sort kvinde.

Det styrker hans position blandt de sorte vælgere, der gerne skal møde op og stemme for at sikre ham sejren i november. Men når det er sagt, så fylder vicepræsidentkandidater sjældent ret meget i valgkampen, hvis man ser bort fra Sarah Palin i 2008.

Trump-kampagnen har brugt en masse energi på at angribe Kamala Harris med to kritikpunkter, der stikker lidt i hver sin retning: på den ene side kalder de hende ekstremt venstreorienteret, på den anden side beskylder de hende for at have været en hård hund og for tæt på politiet som offentlig anklager.

Bliver Kamala Harris præsident?
Men det angrebspunkt, der vil fylde mest valgkampen, vil formentlig være Trumps skræmmekampagne om, at en stemme på Biden kan gøre Kamala Harris til USA’s næste præsident.

Det budskab har både racistiske og sexistiske undertoner, men det vil i sin essens være sandt. For Joe Biden vil være USA’s ældste præsident nogensinde, hvis han bliver valgt, og internt i det demokratiske parti har han sendt signaler om, at han nok kun vil sidde i én periode.

Således kan han på den ene eller den anden måde bane vejen til Det Hvide Hus for Kamala Harris. På samme måde som han i 2008 banede vejen for Barack Obama ved at betrygge ældre og hvide ved at vælge landets første sorte præsident.

Joe Bidens store plads i historiebøgerne kan meget vel blive som den, der mere end nogen anden gjorde en ende på et hvidt magtmonopol i USA. Spørgsmålet i amerikansk politik lige nu er derfor ikke bare, om Harris kan hjælpe Biden til sejren, men i høj grad også, om Joe Biden kan gøre Kamala Harris til præsident.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Jakob Nielsen

Ansv. chefredaktør, Altinget
journalist (DMJX 1998)

0:000:00