Læs talen: Karsten Lauritzen har sine meningers mod – men også modet til at vise sin sårbarhed

Modet til at vise menneskelighed er grundlaget for den demokratiske samtale, hvor vi kan være uenige uden at hade eller foragte hinanden. Altinget bringer den tale, som chefredaktør Jakob Nielsen holdt ved overrækkelsen af Ting-prisen 6. oktober.

Chefredaktør Jakob Nielsen overrækker Ting-prisen til Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen
Chefredaktør Jakob Nielsen overrækker Ting-prisen til Venstres gruppeformand Karsten LauritzenFoto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Jakob Nielsen

Dette er en let forkortet udgave af den tale, som blev holdt ved overrækkelsen af Ting-prisen 2021 i Altingets Gård.

 

Årets tre nominerede til Ting-prisen har det til fælles, at de alle bidrager til at styrke den demokratiske samtale. Det er jo netop den – den demokratiske samtale – vi hylder, når vi uddeler Ting-prisen.

 Vi gjorde det første gang i 2004, og den første modtager var Lene Espersen. I begrundelsen hed det blandt andet:

"Årets prismodtager har insisteret på at blive ved med at være sig selv trods kritik af hendes påklædning og stil. Hun har vovet at stille krav om, at ministerium og ministerjob skal tilpasse sig, så hun kan klare det som mor til to små børn."

Det er sjovt at læse her i 2021.

Det minder os om, at debatten om kønsroller og sexisme i politik ikke er så ny, som man nogle gange kan få indtryk af. Eller hvis man vil anlægge et lidt mere pessimistisk syn: vi har diskuteret det i rigtig mange år, men forandringerne har ladet vente på sig. 

Men her på Altinget er vi mere optimister end det modsatte.

Vi anerkender, at tilliden til politikere og til det politiske system – hos mange mennesker - er helt væk.

Vi hørte også godt dem, der stod med hylende megafoner og forsøgte at overdøve statsministerens åbningstale i går med sirene-lyde.

Men vi er helt sikre på, at det store flertal af danskere også ønsker sig at få troen på politik tilbage. Og vi anerkender, at vi som medier har et medansvar for at få det til at ske.

Vi siger lidt kækt, at ”Politik har aldrig været vigtigere”.

Det er måske en tilsnigelse – det var jo også vigtigt, dengang fremsynede folk skrev den første demokratiske grundlov, da parlamentarismen blev indført i 1901, eller da Danmark blev besat i 1940.

Men vi står i en forandringens tid, hvor kombinationen af internettets hastighed og de sociale mediers grænseløshed har sat politik på prøve på en måde, vi ikke har set i mange år. Det er kun 10 måneder siden, at vi oplevede et chokerende kupforsøg i USA. Og opbruddet ses også i Danmark med nye partier, masser af løsgængere, retssager og undersøgelseskommissioner.  

Så ja, politik er vigtigt. Og det, der måske for alvor er sat på prøve, er vores evne til at føre en demokratisk samtale. Derfor føles Ting-prisen også vigtigere end nogensinde før – ikke fordi Altinget eller vi, der er til stede her i dag, kan redde demokratiet. Så indbildske er vi ikke.

Men fordi vi anerkender vores ansvar for at trække i den rigtige retning – og fordi vi her har mulighed for at hædre nogle af de politikere, der gør det samme.

Læs også

Det er, som John F. Kennedy er blevet citeret for at have sagt:

"One person can make a difference. And every one should try!"

Modtageren af Altingets Ting-pris 2021 har forsøgt at gøre en forskel. Ikke bare ved at have sine meningers mod eller ved at have opnået en imponerende politisk karriere i en ung alder.

Modtageren har forsøgt at gøre en forskel ved at vise mod, ved at turde at være sårbar og ved at vise menneskelighed.

Modet til at vise menneskelighed er grundlaget for den demokratiske samtale, hvor vi kan være uenige uden at hade eller foragte hinanden.

Og ligesom man siger, at alle familier er lykkelige på den samme måde, så genkender vi hinandens menneskelighed i vores gensidige sårbarhed.

Det er samtidig det sværeste at vise frem – for sårbarheden kan nemt vendes og blive brugt mod en selv.

Spørg bare årets prismodtager, der igennem lang tid blev hånet og udskammet på sociale medier, fordi han var dårlig til at stave.

»Godt du ikke er undervisningsminister«, lød det i et tweet.

»Tragikomisk«, skrev en anden.

»Håber du var bedre til matematik end dansk i skolen«, skrev en tredje, mens en fjerde bare foreslog et kommakursus.

Men Karsten Lauritzen – for ham er det selvfølgelig – reagerede på angrebene ved at stille sig åbent frem og fortælle om sin ordblindhed.

To år senere valgte han samme linje, da han midt i en voldsom metoo-diskussion stod frem og fortalte om sine fejl og beklagede dem.

Netop i modet til at stille sig sårbart frem er Karsten Lauritzen et forbillede.

Det handler ikke om kommunikationsteknik, men om kommunikation i en mere oprindelig betydning.

Det handler netop ikke om at gøre sig til et offer, for som Lauritzen har vist ikke mindst her i Altinget, kan det gøres med humor og stolthed.

Som i det interview om barndommens gade, hvor han fortalte om at vokse op på en gård – men være så dårlig til det fysiske arbejde, at man bliver sat til at fodre høns og feje korn.

Eller om at være bange for bolden, men alligevel spille håndbold på det hold, som ens mor træner. Som målmand!

Eller om at gå til svømning, når man ikke kan lide at få hovedet under vand.

Men nu skal det ikke lyde, som om Karsten Lauritzen får prisen for sin selvironi. Han får den for at have sine meningers mod. Og for at dele sine meninger med os andre på en måde, der også gør det muligt at være rygende uenig.

Spørg bare Alex Vanopslagh – eller halvdelen af Venstres folketingsgruppe! – om, hvad de mener om Karsten Lauritzens syn på øremærket barsel!

Nogle gange får vi den idé, at problemet med politik er al den uenighed. Men det er helt forkert. Politik ER uenighed.

Det er, når vi glemmer mennesket bag uenigheden – bag udsagnet, kronikken eller facebook-opslaget – at vi overskrider en fundamental etisk grænse, og uenighed bliver til vrede og had.

I en tid, hvor politik er digitalt, er det så meget vigtigere for den politiske debat, at politikerne tør træde frem med deres menneskelighed. Det er en af de vigtigste kommunikationsindsatser, man kan gøre i dag, og her er Karsten Lauritzen i særklasse. Og derfor er han modtager af Ting-prisen 2021!

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00