KD om nyt børneudspil: Familien spiller en lille rolle i barnets liv, når en socialdemokrat tegner billedet

DEBAT: Regeringens børneudspil gør, at vi savner en plan for at komme problemerne til livs. Børnene skal ikke bare fjernes fra forældrene, til de fylder 18 år og ikke længere er statens ansvar, skriver Isabella Arendt (KD).

Placeholder image
Forældre skal kigge langt efter hjælp, når regeringen fremover ikke kun ser børnene først, men ser børnene kun, skriver Isabella Arendt (KD). Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringens udspil Børnene først kom 27. januar. Det er godt. Desværre kom udspillet til at handle om "børnene kun", og det er et problem.

Vi er alle vores forældres børn, hele livet. Barndommen varer 18 år, men ens familie er en vigtig del af ens identitet resten af livet. Vi er vores forældres børn hele livet.

Regeringen fremlægger i sit udspil mange gode pointer. Der skal sættes tidligere ind. Børnene skal gøres til part i deres egen sag, hvis de ønsker det. Vi skal have bedre øje for søskende til fjernede børn, og vi skal være opmærksomme på, at plejeforældre ikke overbebyrdes med administration.

Alt sammen gode og nødvendige tiltag for at hjælpe de mest udsatte børn i Danmark – uanset, om de har "brune eller blå øjne".

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk.

Minister undveg spørgsmål
Socialminister Astrid Krag (S) brugte en stor del af pressemødet på at undvige de dybdegående spørgsmål ved i stedet at tale om alt det, som hører til en god barndom. Fordboldturneringerne i weekenden, fredagsslikket og venindesamtaler på værelset.

Jeg drømmer også om, at alle børn får en god barndom. Men jeg under dem mere end "mor, far og børn". Til en god barndom, som skal forme barnet som menneske, hører også fætter Tobias' konfirmation, kusine Julies studentergilde og guldbrylluppet hos mormor og morfar, hvor alle børnebørnene samles til fælles foto og fælles oplevelser som en del af samme familie.

Selvom man kommer med på fællesbilleder hos plejefamilien, så vil man stadig altid mangle på billedet og i hjerterne hos de biologiske bedsteforældre, onkler og tanter.

Børn hører til en familie, og en familie er mere end hjemmet alene. Vi skal huske, at familier er større end end husstand, og at familiefølelsen stikker dybere end sagspapirer. Det har ministeren glemt. 

Læs også

Familien har en lille plads
Tvangsfjernelse og tvungen bortadoption kan være en del af løsningen. Også tidligere end det sker i dag.

Men ligesom ministeren ikke vil have, at det bliver sidste løsning, skal vi være meget forsigtige med, at det heller ikke blive den nemme, hurtige løsning. Jeg er reelt bekymret for den meget lille plads, familien spiller i barnets liv, når en socialdemokrat skal tegne billedet.

Dertil kommer, at forebyggelsen er fuldstændig fraværende i ministerens fremlæggelse. Hun behøver ikke fortælle os, hvor ødelæggende det kan være for børn at vokse op i misbrugshjem. Det tror jeg, at vi alle kan forstå.

Det undrer mig dog, at der ikke samtidig lægges en plan for, at der ikke kommer flere misbrugshjem? Hvis vi fjerner barnet i dag, hvad så med den sårbare mand, som om to år får en søn og starter det næste misbrugshjem? Næste svigt?

Jeg savner en plan for at komme problemerne til livs – ikke bare at fjerne børnene fra dem til de fylder 18 år og ikke er statens ansvar mere. Jeg savner krav om, at alkoholgrænsen skal sættes op, at forældre skal have hjælp, at der skal knyttes psykologisk, social og økonomisk rådgivning til sårbare hjem. At udsatte unges forældre får forældrekurser og parterapi og dermed præsenteres for en reel chance for at skabe rammerne om et godt børneliv for deres børn.

Den hjælp skal de kigge langt efter, når regeringen fremover ikke kun ser børnene først, men ser børnene kun.

Omtalte personer

Isabella Arendt

Folketingskandidat (K), fhv. landsformand og partiformand, Kristendemokraterne
BA i Statskundskab (Københavns Uni. 2017)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser