KL og Danske Regioner overvejer fusion

ORGANISATION: Danske Regioner og KL overvejer at fusionere. Fusionen er ikke besluttet, men de to organisationers formænd vil arbejde hen imod en sammenlægning. 

Bent Hansen (S) forhandler om en sammenlægning af Danske Regioner og KL.
Bent Hansen (S) forhandler om en sammenlægning af Danske Regioner og KL.
Anders JerkingKim RosenkildeAnne Justesen

De to store organisationer KL og Danske Regioner overvejer at fusionere.

KL's formand, Martin Damm (V), og Danske Regioners formand, Bent Hansen (S) præsenterede fredag formiddag planerne om en fusion. 

Fusionen er ikke besluttet endnu, men de to formænd anbefaler, at man arbejder videre hen imod en sammenlægning. De vil i december præsentere planerne for bestyrelserne i hhv. KL og Danske Regioner. En eventuel fusion skal træde i kraft fra 2018. 

Danske Regioner blev dannet efter kommunalreformen i 2007 og organiserer de fem regioner, mens KL repræsenterer landets 98 kommuner.

Fakta
Danske Regioner er interesseorganisation for de fem regioner. Organisationen blev til i sin nuværende form efter strukturreformen i 2007, hvor amterne blev nedlagt. Regionerne har driften af det danske sygehusvæsen som sin hovedopgave.

Kommunernes Landsforening (KL) er interesse- og medlemsorganisation for de 98 kommuner i Danmark. KL varetager kommunernes interesser og er den fælles samlede forhandlingsorganisation for kommunerne. 

Usikker fremtid for regionerne
Op til valget i 2011 bebudede Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, at regionerne skulle nedlægges, hvis partierne kom til at sidde på et flertal i Folketinget. Sådan gik det som bekendt ikke, men i sommer relancerede Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ønsket om, at regionerne bliver nedlagt. Det ville dog ikke være et ulitmativt krav til i forbindelse med dannelsen af en eventuel borgerlig regering.

Siden valget i 2011 er Venstre imidlertid blevet mindre kategoriske i forhold til ambitionen om at nedlægge regionerne. I oktober 2013 sagde partiets formand Lars Løkke Rasmussen, at han så mindre og mindre grund til at nedlægge regionerne, når de klarer deres opgaver stadig bedre, og patienterne bliver stadig mere tilfredse.

Det samme gentog politisk ordfører Inger Støjberg (V) i juli i år til Berlingske.

"Når regionerne performer bedre og bedre, både med hensyn til økonomi og patienttilfredshed, synes jeg, at der er mindre og mindre grund til at lave det om. Vi skal i blå blok til at snakke os til rette, men indtil vi har genvundet regeringsansvaret, er det for tidligt at skrive regeringsgrundlag," sagde hun til Berlingske.

 

Dokumentation

Tidsplan for en mulig fusion

5. og 18. december 2014: Bestyrelsesmøder i KL og Danske Regioner

12-13. marts 2015: Fremlægning af fusionsmulighederne på KL’s  delegeretmøde
23. april 2015: Fremlægning af fusionsmulighederne  Danske Regioners generalforsamling.

Nedsættelse af sammenlægningsudvalg.

Marts/april 2016: Endelig beslutning om fusion på  delegeretmøde/generalforsamling.

August 2016: Sekretariater sammenlægges

Medio 2017: Sammenlægningsudvalg beslutter endelig organisering

1. januar 2018: Fusion

Kilde: Faktaark om fusion 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00