KL vil have forsvarspenge til terrorsikring og oversvømmelser

FINANSIERING: KL vil have et trecifret millionbeløb fra kommende forsvarsforlig som kompensation for ekstraudgifter til blandt andet terrorsikring og oversvømmelser.

De kommunale beredskaber skal kompenseres for ekstraudgifter til blandt andet terrorsikring og oversvømmelser, mener KL.
De kommunale beredskaber skal kompenseres for ekstraudgifter til blandt andet terrorsikring og oversvømmelser, mener KL.Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Kim Rosenkilde

Forsvarspolitik er også et kommunalt anliggende.

Det er i hvert fald holdningen hos Kommunernes Landsforening, der er gået i offensiven for at sikre kommunerne flere penge til blandt andet terrorsikring og håndtering af oversvømmelser i forbindelse med de kommende forhandlinger om et nyt forsvarsforlig.

De ekstra penge skal særligt gå til at dække merudgifter hos de kommunale beredskaber.

”Vi ser opgaver, der glider over i vores beredskab og dermed over i kommunerne, når vi lige pludselig pålægges at skulle lave terrorsikring ved diverse begivenheder,” siger Jørn Pedersen (V), der ud over at være borgmester i Kolding Kommune også er formand for KL’s miljø- og teknikudvalg.

Når de store byer er blevet tilstrækkeligt sikrede, så risikerer vi, at truslen også spreder sig til de andre byer.

Jørn Pedersen (V)
Formand for KL's miljø- og teknikudvalg

Regeringen præsenterer sit udspil til forsvarets økonomi onsdag.

Opråbet fra KL kommer i kølvandet på, at borgmestrene fra landets fire største kommuner for nogle uger siden opfordrede regeringen til at afsætte penge til at finansiere kommunal terrorsikring.

Truslen kan sprede sig
Når KL nu går offensivt ind i debatten, handler det ifølge Jørn Pedersen også om, hvilke udfordringer landets øvrige kommuner kan komme til at stå med.

Terrorsikring handler både om fysiske forhold og om kompetencerne i de kommunale beredskaber, som skal udkommanderes i forbindelse med større begivenheder. Hertil kommer, at beredskaberne ifølge KL er presset som følge af opgaver i forlængelse af klimarelaterede oversvømmelser og også oplevede ekstraopgaver i forbindelse med den seneste flygtningekrise.

Samlet beder KL derfor nu om 170 millioner kroner som et engangsbeløb og derefter 100 millioner kroner årligt.

”Det vil kunne dække vores ekstra omkostninger. Men det er jo samtidig mindre end de besparelser, som de kommunale beredskaber er blevet pålagt de seneste år,” siger Jørn Pedersen med henvisning til den sammenlægningsproces de lokale beredskaber har været gennem i forlængelse af økonomiaftalen for 2015.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen, som er i udlandet. Men i en sms til Altinget skriver han, at de kommunale krav må vente til forårets økonomiforhandlinger.

”Forhandlingerne med kommunerne skal ske et sted, hvor man både har helheden og historikken,” skriver Peter Juel Jensen.

Læs hele artiklen på Altinget: kommunal (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Pedersen

Udviklingsdirektør, Vision Estate, bestyrelsesformand, IBA Kolding, bestyrelsesformand, CCTV Nordic A/S, repræsentantskabsmedlem, Alm. Brand, repræsentantskabsmedlem, Middelfarts Sparekasse
handelsuddannelse (Kolding Købmandsskole), diplomuddannelse i ledelse

Peter Juel-Jensen

MF (V)
linjeofficer (Frederiksberg Slot 1993), lærer (Hjørring Seminarium 2000)









0:000:00