Klimavismand: Danmark baserer grøn omstilling på biomasse, men den kan være værre end kul

ENERGI: Snart vil to tredjedele af Danmarks vedvarende energi komme fra biomasse, men ofte udleder afbrændingen mere CO2 end kul, fastslår ny rapport fra Klimarådet, som har et konkret forslag.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Biomasse kan være et grønt alternativ til fossile brændsler, men den kan også være belastende for klimaet og udlede mere CO2 end kul.

Det er en af hovedpointerne i den rapport om biomasse, som Klimarådet netop har fremlagt.

Emnet er vigtigt for de kommende energiforhandlinger og for selve Danmarks såkaldt grønne omstilling. For selvom der er forskel på biomasse, så bliver det i dag over én kam betragtet som CO2-neutralt, og det udgør den største blok af Danmarks vedvarende energi.

Men Klimarådet redegør i sin rapport for, at en række forudsætninger skal være opfyldt, før man kan tale om en klar fordel for klimaet ved at erstatte fossile brændsler med biomasse.

”Umiddelbart er den mest sikre effekt ved biomasse, at der bliver udledt CO2, når det brændes af – ovenikøbet ofte mere, end når man brænder kul af,” sagde formanden for Klimarådet, Peter Birch Sørensen, forleden i et interview til Altinget.

Han mener, at regeringen mangler at forholde sig til problemerne ved biomasse i sit energiudspil:

”Der står ikke ret meget om biomasse i regeringens udspil, selvom der er udsigt til en stor stigning i vores forbrug. Man kunne godt ønske sig en diskussion af, hvordan vi sikrer, at det faktisk gavner klimaet, at vi omstiller til biomasse,” siger han.

Nu foreslår rådet konkret, at man bruger en række kriterier til at skelne mellem bæredygtig og ikke-bæredygtig biomasse. Og at man lægger CO2-afgift på den sidstnævnte type.

”Afbrænding af biomasse udleder CO2, og derfor er biomasse i Klimarådets optik ikke CO2-neutral på linje med sol- og vindenergi. Det udelukker dog ikke, at brug af biomasse som alternativ til fossile brændsler kan gavne klimaet,” står der i rapporten.

Danmark har EU’s klart største import af biomasse, og vores forbrug per indbygger ligger langt over det globale gennemsnit.

Naturfredningsforening vil udfase biomasse
Danmarks Naturfredningsforening ser gerne biomasse helt udfaset inden 2040. Det skal med i den kommende energiaftale, lyder ønsket:

”Det vigtige for os er, at man laver en plan nu, hvor man sørger for, at de her værker bliver sendt på pension. Det er nødvendigt at anerkende, at biomasse er problematisk for klimaet, og at presset på verdens skove er for stort,” siger foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding, som dog anerkender biomassens rolle på kort sigt.

Derfor opfordrer hun også politikerne til at lave en plan for at sikre, at så meget af biomassen som muligt er dansk.

Det vil gøre det nemmere at holde styr på bæredygtigheden, og samtidig undgår man en stor del af transporten, uddyber Gjerding.

På Altingets debatsider har biomasse givet heftig aktivitet de seneste måneder. Find debatindlæggene samlet her.

Dokumentation

Biomasse

Biomasse er organisk materiale, for eksempel bioaffald fra private husholdninger, energiafgrøder eller restprodukter fra landbrugs- eller skovdrift.

Andelen af vedvarende energi i Danmark forventes at udgøre 40 procent i 2020, heraf vil næsten 2/3 være produceret på baggrund af fast biomasse.

Kilde: Energistyrelsen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Peter Birch Sørensen

Professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
lic.polit. (Københavns Uni. 1985), cand.polit. (Københavns Uni. 1980)









0:000:00