Knutsen: Eks-rektors fløj bag kongemord

AFGANG: Ifølge den afgåede bestyrelsesformand for CBS, Anders Knutsen, var det den tidligere rektor Finn Junge Jensens fløj, der pressede ham til at sige op. Bestyrelsen fastholder samtidig sin støtte til den nu tidligere formand.
Tyson W. Lyall
Det er skiftetid på CBS' ledelsesposter, og spørger man den netop afgåede bestyrelsesformand, så er det i høj grad tidligere rektor Finn Junge Jensens "folk", der trækker i trådene.

"Den gamle Finn Junge-fløj på CBS begyndte med underskriftsindsamling imod mig i løbet af torsdagen og fredagen. Et par af institutterne begyndte at kræve min afgang, og jeg valgte så at indkalde til et bestyrelsesmøde, hvor jeg trak mig for at skabe ro," siger Anders Knutsen som forklaring på, at han fredag valgte at træde tilbage som bestyrelsesformand.

Bestyrelsen står bag Knutsen
Anders Knutsen understreger samtidig, at det ikke var bestyrelsen, der tvang ham til at gå, men at han derimod havde opbakning herfra. Billedet bekræftes af Altinget.dks egen rundringning til flere af universitets bestyrelsesmedlemmer. Her ønsker man ikke at udtale sig offentligt om sagen, da bestyrelsen tilsyneladende har valgt at give sig selv mundkurv på.

Ingen af bestyrelsesmedlemmerne tøver dog med at erklære sig enige i den nye formand, Peter Schötzes udsagn om, at bestyrelsen er uenige i kritikken af Anders Knutsen. Flere af dem peger på, at mediernes fremstilling af den afgåede formand har ligget langt fra bestyrelsens egen opfattelse.

"Der har ikke været noget korrekt i nogle af de artikler, der har været sendt ud de seneste to uger," siger et af bestyrelsesmedlemmerne, der ønsker at være anonym.

Fakta
Anders Knutsen blev formand for CBS' bestyrelse d. 20. november 2003 og blev genudpeget 4. februar 2008.
Ny formand er Peter Schütze med Peter Gorm Hansen som næstformand. Peter Schütze skal efter planen sidde som formand i en fireårig periode.

Det anonyme medlem bakkes op af flere kollegaer fra bestyrelsen, der på samme vis giver udtryk for, at Anders Knutsen i høj grad har været udsat for en mediehetz.

Anders Knutsen er da heller ikke selv i tvivl om, hvor bestyrelsens loyalitet har ligget henne i sagen.

Der er en helt anden form for governance, end der er i en privat virksomhed. Det er så også det, man oplever nu. Hvem er den næste, man kræver skal gå?

Anders Knutsen
Afgået bestyrelsesformand, CBS

"Det har været meget tydeligt, at bestyrelsen er helt uenig i den kritik, der har været rejst af mig," siger han.

Kritiker "tilfreds"
Altinget.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra flere af de kritiske røster, der har været på banen i forløbet op til Anders Knutsens afgang. Ingen af dem har dog ønsket at kommentere formandens afgang. Adjungeret professor Claus Valentiner, der tidligere stod som afsender af en "afskedigelsesopfordring" til Anders Knutsen, nøjes blot med at erklære sig tilfreds.

"Vi har fået en ny formand, og det er vi tilfredse med. Det er det eneste, jeg vil sige noget om," siger han.

Den nye formand er Peter Schütze, der tidligere fungerede som bestyrelsens næstformand.

Han erklærede i forbindelse med Anders Knutsens afgang ligeledes sin uforbeholdne støtte til den afgåede formand.

"Vi har i situationen forståelse for Anders Knutsens beslutning og er uenige i den kritik, der har været rettet mod hans person. Vi skylder Anders en stor tak for det arbejde, han gennem en årrække har udført for CBS," udtalte Peter Schütze i en pressemeddelelse.

Peter Schützes kontrakt som bestyrelsesformand går modsat Anders Knutsens ikke blot til 1. februar 2012, men derimod frem til 2016. Skal der skiftes ud på denne post, kræver det altså endnu en formandsafgang før tid.

Anders Knutsen: Governance et kæmpe problem
Den afgåede bestyrelsesformand har tidligere givet udtryk for, at han ikke havde nogen intentioner om at forlade sin post før tid. Til sidst blev presset dog for stort for det professionelle bestyrelsesmedlem, der da også peger på de uformelle interessenters magt, som et særligt problem på universiteterne.

"Der er en helt anden form for governance, end der er i en privat virksomhed. Det er så også det, man oplever nu. Hvem er den næste, man kræver skal gå? Governance er virkelig et kæmpe problem på universiteterne," siger Anders Knutsen og understreger samtidig, at bestyrelserne ikke er helt uden magt.

"Selvfølgelig har bestyrelserne et ansvar, men ministeriet har jo også en direkte indflydelse på den daglige ledelse. Det er governance i en meget kompleks struktur," siger han.

Anders Knutsen har trukket sig helt fra bestyrelsesarbejdet på CBS, og vil således ikke forsætte som menigt bestyrelsesmedlem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Junge-Jensen

Formand, Politiken-Fonden, ekstern lektor, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, fhv. rektor, Copenhagen Business School
MBA (Wisconsin 1968)

0:000:00