København afviser Hizb ut-Tahrir

NEJ: Den omstridte organisation Hizb ut-Tahrir får ikke længere lov til at sprede sine budskaber fra Københavns Kommunes lokaler. Politisk aftale baner vejen for at smække døren i. Kulturborgmester er lykkelig.

Nørrebrohallen lagde sidste år lokale til Hizb ut-Tahrirs årlige møde. Men nu skal det være slut med at sprede budskaber med udfald mod jøder, homoseksuelle og vestligt demokrati fra skatteyderfinansierede lokaler.
Nørrebrohallen lagde sidste år lokale til Hizb ut-Tahrirs årlige møde. Men nu skal det være slut med at sprede budskaber med udfald mod jøder, homoseksuelle og vestligt demokrati fra skatteyderfinansierede lokaler.Foto: Sara Gangsted/Scanpix
Erik Bjørn Møller

Efter flere års tilløb smækker Københavns Kommune nu døren i for den islamistiske og antidemokratiske organisation, Hizb ut-Tahrir.

Dermed er det slut med at sprede budskaber med udfald mod for eksempel jøder, homoseksuelle og vestligt demokrati fra Nørrebrohallen og andre skatteyderfinansierede lokaler, hvor den omstridte organisation hidtil har kunnet leje sig ind.

”Jeg er en glad og lykkelig mand. Nu kan vi endelig udelukke ekstremistiske og demokrati-undergravende organisationer fra at bruge kommunens lokaler,” konstaterer Københavns kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), over for Altinget.

Udelukkelsen af Hizb ut-Tahrir bliver nemlig en af de konkrete konsekvenser af regeringens nye aftale med S, SF, LA, K og DF om at dæmme op for ekstremistiske, religiøse forkyndere.

Nu lukker vi for det varme vand – både når det gælder folkeoplysningsmidler, og når det gælder lokaler.

Bertel Haarder (V)
Kulturminister

Kommunalt pres på regeringen
Aftalen medfører blandt andet, at der nu skal gennemføres ændringer i folkeoplysningsloven og reglerne om kommunalfuldmagten, så det i fremtiden simpelthen ikke er muligt for kommunerne at yde støtte eller låne eller leje lokaler ud til foreninger, der underminerer demokratiet og de grundlæggende friheds- og menneskerettigheder.

Københavns Kommune har i flere omgange presset på over for både den nuværende og den tidligere regering for at få ændret reglerne. Problemet har ifølge kommunens egne jurister været, at det ville stride mod lighedsprincippet, hvis kommunen afviste Hizb ut-Tahrir eller andre udemokratiske foreninger, mens andre foreninger og borgere stadig kunne leje eller låne lokaler.

Københavns kulturborgmester, Carl Christian Ebbesen, er glad og lykkelig for, at kommunen nu kan smække døren i for Hizb ut-Tahrir.
Københavns kulturborgmester, Carl Christian Ebbesen, er glad og lykkelig for, at kommunen nu kan smække døren i for Hizb ut-Tahrir. Foto:

”Det er jo helt skævt, at vi hidtil har været tvunget til at udleje til ekstremistiske organisationer, der ønsker at bruge kommunens lokaler til at sprede sine budskaber om at afskaffe demokratiet. Derfor er jeg rigtig glad for, at det nye flertal i Folketinget endelig har gjort noget ved det her, og nu stopper vi med at udleje til Hizb ut-Tahrir og lignende organisationer,” siger kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen.

"Nu lukker vi for det varme vand"
Kulturminister Bertel Haarder (V) bekræfter over for Altinget, at de nye regler blandt andet vil ramme Hizb ut-Tahrir.

”Nu lukker vi for det varme vand – både når det gælder folkeoplysningsmidler, og når det gælder lokaler. Men det gælder ikke kun Hizb ut-Tahrir. Det kan også være andre, for eksempel Grimhøj-Moskeen. Eller nazister. Regeringen vil ikke være til grin for egne penge. Nu sikrer vi os, at kommunerne i fremtiden ikke kan komme i en situation, hvor de bliver tvunget til at udbetale folkeoplysningsmidler eller låne eller leje lokaler ud til foreninger, der arbejder aktivt for at afskaffe vores demokrati,” siger Bertel Haarder.

Han undrer sig i øvrigt over, at Københavns Kommune hidtil har set sig nødsaget til at udleje lokaler til Hizb ut-Tahrir.

Nu skal kommunerne sige nej
”De har hele tiden kunnet smække pengekassen i, bare de har haft det som et generelt princip. Men nu gør vi det altså lettere for dem, for nu fastsætter vi fra statens side et princip efter hvilket, man ikke kan give tilskud. Så det nye bliver, at nu SKAL de sige nej,” siger kulturministeren.

Ændringerne i folkeoplysningsloven og i reglerne om kommunalfuldmagten – som er en samlet betegnelse for de uskrevne regler om de kommunale opgaver, der ikke er bestemt ved lov – forventes vedtaget efter sommerferien.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar til sagen fra Hizb ut-Tahrirs talsmand, Junes Kock.

Men han har tidligere i Berlingske antydet, at organisationen måske kan drage nytte af det, hvis de kommunale døre smækkes i.

”Det ville en gang for alle cementere, at de her værdier, man påberåber sig universaliteten af, de er i virkeligheden bare politiske redskaber, som kan bruges til at udelukke en gruppe efter forgodtbefindende. Vores tanker kan ikke stoppes, bare fordi man forbyder os at leje nogle lokaler.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Medlem af det Nordiske Grænsehindringsråd, fhv. MF, MEP og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Carl Christian Ebbesen

2. næstformand, Københavns Borgerrepræsentation (DF), organisatorisk næstformand, Dansk Folkepartis Landsorganisation
civiløkonom (Odense Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024