Efter kritik: Borgmester i København åbner for at skrue op for solceller på tagene

Københavns Kommune har for nylig skruet ned for solcelleenergi på tagene og givet staten skylden for dårlige regler. Men landets største kommune bør kunne overkomme opgaven, når Aarhus kan, lyder kritik. Nu siger Københavns miljø- og teknikborgmester Line Barfod, at det nok alligevel godt kan lade sig gøre at oprette et selskab til at drive solceller, så man kan skrue op.

Teknik- og miljøborgmester i København Line Barfod (EL) sagde for få uger siden, at det er for dyrt og besværligt for kommunen at have et solcelleselskab, og at man derfor ikke kunne udnytte eksisterende solcelleanlæg optimalt.&nbsp;Men nu åbner hun for et nyt selskab og flere solceller.<br>
Teknik- og miljøborgmester i København Line Barfod (EL) sagde for få uger siden, at det er for dyrt og besværligt for kommunen at have et solcelleselskab, og at man derfor ikke kunne udnytte eksisterende solcelleanlæg optimalt. Men nu åbner hun for et nyt selskab og flere solceller.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen Morten Øyen

73 bygninger i København kan fremover komme til at levere strøm fra solceller.

Nu åbner Københavns miljø- og teknikborgmester, Line Barfod (EL) nemlig for, at hovedstaden kan oprette et nyt selskab til at drive solceller. Og ifølge forvaltningens egen undersøgelse, er 73 kommunale bygninger egnet til at blive beklædt med solceller på taget.

Det skriver Barfod i et svar til Altinget.

"Der er et meget stort ønske om få udnyttet tagarealer til at producere strøm i København," skriver borgmesteren.

Hun peger på, at en ny vejledning fra Energistyrelsen fra efteråret 2022 gør reglerne enklere for kommunerne end før.

”Derudover bidrager de højere energipriser og muligheden for at kombinere batteri og solcelleanlæg til, at der er en forventning om, at kommunen kan drive et selskab, uden at det bliver en underskudsforretning. Der er en forventning om, at selskabet kan hvile i sig selv. Derudover er der et stærkt politisk ønske om øget grøn energiproduktion i Københavns Kommune,” siger Line Barfod.

Så sent som den 4. januar i år var Barfod ellers ude og kritisere staten for så bøvlede regler, at det ikke kunne betale sig for København at udnytte solcellerne på tagene af kommunale bygninger optimalt.

"Der er nogle regler, der gør, at hvis vi sætter solceller op, så bliver det meget bøvlet og bureaukratisk og dyrt for os. Det er simpelthen ikke noget, der kan betale sig for os økonomisk," forklarede Line Barfod.

Men det vækker forundring hos både minister, Green Power Denmark og Konservative i byrådet, at landets største kommune ikke kan finde en løsning.