Københavnske rekrutteringsproblemer får røde og blå borgmestre til at lancere historisk milliardpakke

En række københavnske forvaltninger er gået sammen om en storstilet plan, der skal løse det voksende problem med at skaffe velfærdspersonale i landets hovedstad. Rekrutteringsudfordringerne forventes at spille en nøglerolle ved årets budgetforhandlinger, der starter fredag. 

"Vi står på en brændende platform," siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) om Københavns problemer med at skaffe velfærdspersonale. 
"Vi står på en brændende platform," siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) om Københavns problemer med at skaffe velfærdspersonale. Foto: Philip Davali / Scanpix
Søren Dahl

Udfordringen med at skaffe sygeplejersker, sosu-assistenter, pædagoger og lærere i København er så alvorlig, at samtlige københavnske velfærdsforvaltninger nu er gået sammen om en ny, milliardstor rekrutteringsplan.

Problemerne med at skaffe kvalificeret arbejdskraft til en række velfærdsjobs er udset til at blive et centralt omdrejningspunkt i årets budgetforhandlinger på Københavns Rådhus.

Det er på det bagtæppe, at kommunens sundheds-, børne- og socialforvaltning, der er ledet af borgmestre fra henholdsvis SF, Konservative og Enhedslisten, for første gang er gået sammen om en lang række forslag, der skal sikre hænder nok på tværs af forvaltnings- og partiskel. 

Situationen er da også ekstraordinær, slår Københavns socialdemokratiske overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, fast. 

"Vi står på en brændende platform. Hvis vi ikke gør noget nu, så får vi meget svært ved at skaffe medarbejdere nok til at give borgerne den service, de har krav på. Både nu og i fremtiden," siger hun.

Det er overborgmesterens Økonomiforvaltning, der har samlet de mere end 30 forslag fra henholdsvis kommunens Sundheds- og Omsorgsforvaltning, Børne- og Ungdomsforvaltning samt Socialforvaltning til én samlet pakke.

I alt rammer pakken initiativer for over en milliard kroner i rekrutteringsplanen, der skal behandles som et af de første punkter, når budgetforhandlingerne starter fredag.

Sophie Hæstorp Andersen betragter det som usandsynligt, at det lykkedes partierne at finde finansiering til alle de forslag, som kommunens forvaltninger har spillet ind med. 

"Men jeg tror på, at vi kan lande en ambitiøs aftale, der gør, at vi for alvor kan komme nogle af de store udfordringer, vi står med, til livs," siger overborgmesteren. 

Målet er jo ikke, at vi skal stjæle alle de andres medarbejdere. Det er, at gøre det mere attraktivt at beholde sit arbejde i København, og at man også har lyst til at tage sin uddannelse her.

Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester (S)

Planen er blevet til baggrund af en såkaldt 'Personalepolitisk Redegørelse', der har kortlagt de områder, hvor kommunen akut mangler arbejdskraft, og hvor manglen ser ud til at blive størst i fremtiden. 

"Det gælder på ældreområdet, hvor vi har hårdt brug for sosu-assistenter og sygeplejersker. Men vi har også store problemer med at skaffe lærere til vores skoler og pædagoger til daginstitutionerne," siger Sophie Hæstorp Andersen. 

"Samtidig er vi påvirket af, at uddannelsespladser flytter væk fra København, og at det er dyrt at bo i København. Vi er så at sige ramt over hele linjen," understreger overborgmesteren. 

 

Fakta: Ny rekrutteringspakke skal skaffe hænder til København

Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune har op til kommunens budgetforhandlinger samlet en såkaldt budgetpakke med over 30 forslag og initiativer målrettet rekruttering og fastholdelse af en række faggrupper.

Forslagene har særligt fokus på rekruttering og fastholdelse af sygeplejersker, SOSU-assistenter, pædagoger, socialpædagoger og lærere. 

Det er henholdsvis Socialforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, samt Børne- og Ungdomsforvaltningen, der har meldt de enkelte forslag ind. 

Listen rummer i alt 35 forslag med forskellige krav til finansiering. De samlede omkostninger for samtlige 35 forslag lyder på lidt over 1 milliard kroner, fremgår det af forvaltningens notat. 

Budgetpakken indgår i budgetforhandlingerne på lige fod med andre budgetforslag. Det er dog forventningen, at pakken vil blive behandlet som et af de første punkter under budgetforhandlingerne.

Hele notatet med samtlige forslag kan læses via linket her. 

Sundhedspersonale hårdt ramt 

Blandt kilder på rådhuset er opfattelsen, at Københavns Kommune særligt er presset, når det kommer til rekruttering af sygeplejersker og SOSU-assistenter. 

I Økonomiforvaltningens indspil til forhandlingerne kan man læse, at 40 procent af alle stillingsopslag for SOSU-assistenter og sygeplejersker ikke førte til ansættelse i 2021.

Samtidig skriver forvaltningen, at "der er mangel på SOSU-assistentelever og sygeplejerskestuderende, og frafaldet på uddannelserne er højt".

Derudover havde hver tredje medarbejder, som stoppede i forvaltningen i 2021, under 18 måneders ansættelse, fremgår det af redegørelsen. 

Universitetsuddannede skal være pædagoger 

Blandt de økonomisk vægtigste nedslagspunkter i den nye plan er en pulje på godt 133 millioner kroner, der skal sikre mere faglært personale i de københavnske skoler, vuggestuer og daginstitutioner.

Det skal blandt andet ske ved, at universitetsuddannede, der arbejder som lærere eller pædagoger, bliver tilbudt omskoling indenfor deres felt. 

"Det er afgørende, at vi gør det attraktivt for flere unge at vælge en karriere på vores institutioner og skoler. Derfor er det også nærliggende at gøre en ekstra indsats for at fastholde dem, der allerede har vist interesse for og har kendskab til, hvad det vil sige at være eksempelvis lærer eller pædagog," siger Sophie Hæstorp Andersen.

Overborgmesteren har tidligere på måneden været ude med et forslag, der trækker veksler på kommunens sparsomme arbejdskraft. Hun vil i forbindelse med budgetforhandlingerne have afsat midler til en såkaldt tovoksenordning.

Den skal føre til, at alle 0. og 1. klasser fremover får både en lærer og en pædagog tilknyttet. 

Det anslås, at 15 procent - svarende til cirka 600 - af de københavnske lærere ikke har en læreruddannelse. 

"Det er selvfølgelig afgørende"

Dykker ned man længere ned i det københavnske rekrutteringskatalog, står det klart, at forslagene spænder over en lang række af kommunens faggrupper. 

Et notat fra Socialforvaltningen foreslår at afsætte knap 110 millioner kroner over de kommende fire år til at give kommunens sagsbehandlere og socialrådgivere mindre sagsbunker, mens der også foreslås en pulje på 25 millioner kroner til at uddanne ledige til velfærdsjobs.

Selvom der altså næppe kan findes midler til alle tiltag, mener Sophie Hæstorp Andersen, at det er vigtigt, at partierne bliver enige om en aftale, der ikke kun fokuserer på enkelte, isolerede dele af kommunens rekrutteringsproblemer. 

"Det er selvfølgelig afgørende, at vi bliver enige om nogle løsninger, som rent faktisk kan skaffe den arbejdskraft, vi har brug for. Enten ved at rekruttere udefra, eller efteruddanne nogle af de medarbejdere, der allerede er i kommunen," siger Sophie Hæstorp. 

Overborgmesteren peger dog også på, at en del medarbejdere har forladt kommunen på grund af mangelfuld eller fraværende ledelse. 

"Der er mange, der siger til os: Vi kan klare rigtig meget, så længe vi har en god ledelse, der lytter og forstår den situation, vi står i. Det synes jeg er meget vigtigt, at vi også har fokus på," 

Er det fordi lederne skal være dygtigere, eller skal de have noget mindre at lave? 

Begge dele. Hvis du som leder har ansvaret for en alt for stor medarbejdergruppe, så vil det næsten uundgåeligt føre til, at der er ansatte, som du ikke er i ligeså tæt kontakt med, som du gerne vil. Det skal vi se, om vi kan gøre noget ved," siger overborgmesteren. 

Vil ikke stjæle fra andre kommuner 

I forbindelse med sidste års budgetforlig afsatte partierne på rådhuset 300 millioner kroner til en såkaldt "københavnerbonus", der skulle rekruttere og fastholde kommunens sosu-assistenter, socialpædagoger og sygeplejersker ved primært at give dem mere i løn.

Sophie Hæstorp Andersen mener dog ikke, at tungere lønposer alene kan redde kommunens rekrutteringsproblemer. 

"Løn betyder noget for folk. Det vil være naivt at tro andet. Men det, der betyder mindst ligeså meget, er, om man har nok kollegaer og en god leder. Sidder man som socialrådgiver med over 100 sager, så er det bare for hårdt," siger hun. 

Når København spiller med de økonomiske muskler, er der meget få af landets andre kommuner, der kan være med. Risikerer I ikke at stjæle arbejdskraft fra de omkringliggende kommuner med den her plan? 

"Der er jo i hele landet udfordringer med at skaffe nok arbejdskraft. Det er strukturelle udfordringer, som ingen kommune kan løse alene. Men derfor er det da klart, at de indsatser, vi laver i København, kan betyde, at der er nogle andre steder i landet, der skal oppe sig," siger Sophie Hæstorp Andersen. 

Men målet er jo ikke, at vi skal stjæle alle de andres medarbejdere. Det er at gøre det mere attraktivt at beholde sit arbejde i København, og at man også har lyst til at tage sin uddannelse her," tilføjer overborgmesteren. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00