Købmænd: Troels Lunds planlov-udspil er alt for liberalt

HANDEL: Regeringens udkast til ny planlov har for meget fokus på økonomisk vækst og effektivitet, mener Samvirkende Købmænd, der frygter for butikkerne i mindre byer. Bekymringen skyder forbi målet, mener erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

Regeringens bud på en ny planlov kunne lige så godt være et liberalt partiprogram.

Det mener den administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd, John Wagner.

”Planloven går fra at være en miljølovgivning til en erhvervslovgivning. Der bliver givet et meget mere liberalt opdrag til kommunerne om at sikre økonomisk velstand og effektiv butiksstruktur,” siger han og fortsætter:

”Jeg frygter, at kommunerne kommer til at sige 'ja' til hvad som helst for at konkurrere med nabokommunerne om at tiltrække butikker."

Regeringen landede kort før sommer en bred aftale om en ny planlov med Konservative, DF og Socialdemokratiet. Her blev man enige om at lempe en række krav til detailhandlen, der dog endte langt mindre vidtgående end regeringens eget oplæg.

De Samvirkende Købmænd var under planlov-forhandlingerne en hidsig fortaler for at droppe en omfattende liberalisering, som, man frygter, vil tage livet af butikkerne i de mindre byer. Da aftalen faldt på plads, var John Wagner umiddelbart lettet over resultatet, men gjorde også opmærksom på, at aftalen skal implementeres ved lov.

Tager hele armen
Og det ser altså noget mere liberalt ud end forventet, lyder det. Problemet er ikke selve lovteksten, påpeger John Wagner.  Det er bemærkningerne med lovens formål, som har fået et alt for liberalt præg. Han peger på, at udtryk som ”økonomisk velstand”, ”effektiv butiksstruktur” og ”større og bredere vareudvalg” fylder mere end udtryk som ”bæredygtig byudvikling” og ”transportafstand”.

”Hvis forligspartierne gav regeringen en lillefinger, så han man taget hele armen nu,” siger John Wagner, der forventer, at partierne på Christiansborg vil stille sig på bagbenene:

”Alle tre aftalepartnere bør have et problem med det, som regeringen har lagt frem. Socialdemokratiet er jo ikke et liberalt parti. Og DF og Konservative talte så meget om butiksdød, at konsekvenserne ved det her forslag bør give tømmermænd.”

Troels Lund: Købmænd er for tidligt ude
De Samvirkende Købmænd er ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) alt for tidligt ude med kritik. Han peger på, at den nye planlov bliver fulgt op af en vejledning til kommunerne, som forligspartierne bag planlovaftalen skal nikke til.

”Hvis man begynder at botanisere i, hvad der står i bemærkningerne til lovforslaget, så interesserer man sig for det forkerte.”

Men hvis det ikke betyder noget, hvorfor er det så nødvendigt, at der er fokus på erhvervsudvikling og effektiv butiksstruktur og andre liberale ordvalg?

”Men hvad er problemet i, at det står der.”

Det synes De Samvirkende Købmænd?

”Og det er jeg så uenig i. Det er en ikke-historie. Og jeg vil også sige, at den tekst, vi har lavet, selvfølgelig er forelagt forligskredsen, inden vi har sendt det i høring.”

Så De Samvirkende Købmænd skal vente og se på den endelige vejledning?

”Man skal sætte sig ned og slappe af. Vi kommer med vejledning, som vi også skal diskutere politisk.”

Men har de her bemærkninger ingen betydning?

”Selvfølgelig betyder bemærkningerne noget. Men er det, fordi man ønsker ineffektiv butiksstruktur? Det er i hvert fald ikke noget, jeg er tilhænger af.”

Pointen er, at John Wagner mener, der står meget om økonomisk vækst, erhvervsudvikling og fokus på velstand, mens der står knap så meget om at sikre et godt butiksliv i mindre byer?

”Ja. Men han skyder over målet.”

DF: Vi giver ikke ved dørene
Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, fortæller, at partiet står vagt om butikslivet i de mindre byerne. Men han erkender også, at han endnu ikke har gransket de specifikke formuleringer.

”Det er klart, at vi skal være sikre på, at det, vi har aftalt, skal implementeres rigtigt i loven. Det kommer der en forhandling om, og jeg skal nok være vågen,” siger Hans Kristian Skibby og fortsætter:

”Der bliver ikke givet ved dørene i den her sag.”

Han påpeger, at detailområdet ligesom mange andre dele af planlov-aftalen først endeligt skal implementeres ved lov:

”Aftalen er kun et udtryk for en fælles forståelse på mange områder. Og i forhold til detailhandlen har vi sagt fra starten, at det ikke skal ende med elastik i metermål,” siger Hans Kristian Skibby.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Konservative eller Socialdemokratiet.

Forrige artikel Boligydelse splitter igen regeringen og DF Boligydelse splitter igen regeringen og DF Næste artikel Tidligere plejebarn kritiserer minister: Boller og kakao er ikke nok, Karen! Tidligere plejebarn kritiserer minister: Boller og kakao er ikke nok, Karen!
Et halvt år efter finansloven fremlægger regeringen klimaberegningerne

Et halvt år efter finansloven fremlægger regeringen klimaberegningerne

SAMRÅD: Regeringen løfter nu sløret for beregningerne bag finanslovens klimaeffekt. Det sker et halvt år efter, at aftalen blev indgået med politisk pres på for at få konkrete tal på bordet. Regeringen anerkender, at svaret har været usædvanligt længe undervejs.