Kofod: Forsvarsforbeholdet er ingen forhindring for at være i hjertet af EU

Andreas Krog

Danmark skal ind i hjertet af EU. Lige præcis den formulering i regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi har vakt opsigt.

For kan man komme det, og så samtidig holde fast i ikke at deltage i EU's forsvarssamarbejde?

Ja, slog udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fast, da den nye strategi tirsdag eftermiddag var til debat i Altingets gård i København. For forsvarsforbeholdet er ingen hindring for Danmarks nuværende ageren og ambitioner.

Når man ønsker at være i hjertet af Europa, så indbefatter det selvfølgelig også, at man tager et opgør med forsvarsforbeholdet.

Michael Aastrup Jensen, MF, V, Udenrigsordfører
”Der er ikke noget i forsvarsforbeholdet, som gør, at vi ikke kan føre den udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, som vi gerne vil. Den dag forsvarsforbeholdet forhindrer os i at føre den udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, som Danmark skal føre for at passe på vores land, den dag skal vi tage et opgør med forbeholdet. Men der er vi slet ikke. Tværtimod,” understregede Jeppe Kofod.

USA kigger ind ad

Udenrigsministeren deltog i debatten sammen med blandt andre Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, der gerne så forsvarsforbeholdet fjernet.

”Når man ønsker at være i hjertet af Europa, så indbefatter det selvfølgelig også, at man tager et opgør med forsvarsforbeholdet. For selvom USA's nuværende præsident, Joe Biden, gør det på en pænere måde end sin forgænger, Donald Trump, så fortsætter han strategien med, at USA kigger mere og mere ind ad. Derfor må Europa tage mere og mere ansvar,” sagde Michael Aastrup Jensen.

Læs også

Han fik opbakning fra et af regeringens støttepartier, de radikale.

”Vi står i en situation, hvor det er tydeligt for ret mange, at sikkerhed fylder rigtig meget. At vi har behov for at styrke vores sikkerhed i Europa. Blandt andet ved at afskaffe det danske forsvarsforbehold, så vi kan melde os fuldtonet ind i den del af det europæiske samarbejde,” fastslog de radikales EU-ordfører Anne Sophie Callesen.

Udenrigspolitisk dværg

Når Danmark skal ind i hjertet af EU, så handler det for Jeppe Kofod og regeringen ikke så meget om det konkrete forsvarssamarbejde, men mere om generelt at presse EU op i det, som ministeren selv kalder en ”global vægtklasse”.

”EU er en økonomisk sværvægter, men en udenrigspolitisk dværg. Det er vi nødt til at lave om,” fastslog Jeppe Kofod.

Han vil gøre EU bedre til at kæmpe for vestlige værdier.

Læs også

”For mig at se, så skal vi have styrket EU's evne til at føre en værdikamp i verden. Det kræver at den økonomiske vægt, som EU har, bliver omsat til at fremme demokrati og menneskerettigheder, den internationalt regelbaserede orden, klimakampen og arbejdstagerrettigheder. Det er vigtigt at bruge EU til,” påpegede Jeppe Kofod.

Ny europa-politisk aftale 

I forbindelse med præsentationen af den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi annoncerede statsminister Mette Frederiksen, at regeringen vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger om en ny europa-politisk aftale. Hun satte dog ikke nogen tidshorisont på.

Da den socialdemokratiske mindretalsregering kom til i juni 2019 stod det i det såkaldte forståelsespapir, som regeringen og støttepartierne Enhedslisten, SF og de radikale blev enige om, at der skulle laves en ny europa-politisk aftale.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Fhv. udenrigsminister (S)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), ma i public administration (Harvard 2007)

Anne Sophie Callesen

Kandidat til Europa-Parlamentet (R), fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015), master i Middle East & Mediterranean studies (King’s College London)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00