Helle Thorning-Schmidt
Kun hver femte vælger mener, at Statsminister Helle Thorning-Schmidts socialdemokrati er regeringens mest magtfulde. (Foto: Hasse Ferrold)

Kommentatorer: Vælgerne undervurderer Socialdemokraternes magt

28. september 2013 kl. 8:00
MÅLING: Et stort flertal af vælgerne peger på Radikale som regeringens mest magtfulde parti. Men vælgernes vurdering yder ikke Socialdemokraterne retfærdighed, lyder det fra kommentatorer.
| Flere
Selvom det er Helle Thorning-Schmidt (S), der sidder på statsministerposten, vurderer vælgerne, at det er Radikale, der svinger taktstokken i regeringen.

Det viser en ny meningsmåling, som A&B-Analyse har lavet for Altinget.dk.

67 procent af vælgerne mener, at Radikale har størst indflydelse i regeringen. 21 procent peger på statsminister Helle Thorning-Schmidts socialdemokrati, mens blot tre procent peger på SF.

Til sammenligning sidder Socialdemokraterne på 45 ud af regeringens 76 mandater. Radikale har 16 mandater og SF 15. 

Men vælgerne er galt på den, lyder det fra to iagttagere.

"Vælgerne reagerer på den fornemmelse, der har været gennem de seneste to år, nemlig at Radikale har præget den økonomiske politik rigtig meget. Men målingen afspejler ikke de faktiske forhold i dag," siger politisk kommentator ved Dagbladet Børsen, Helle Ib.

Ifølge hendes vurdering har Socialdemokraterne, der i weekenden holder deres årlige kongres i Aalborg, over en længere periode fået stadig mere magt i regeringen.

S har rykket sig
Det gælder eksempelvis den økonomiske politik.

Den dagsorden sad de Radikale ellers tungt på i begyndelsen af regeringsperioden, mener Helle Ib. Men forårets vækstpakke og reform af kontanthjælpssystemet er også udtryk for Socialdemokraternes økonomiske prioriteringer. 

"Måske vurderer dele af socialdemokraternes bagland, at reformerne kun gennemføres af hensyn til Radikale, men det er lige så meget udtryk for, hvad toppen i Socialdemokraterne er overbevist om, er det rigtige," siger Helle Ib og tilføjer:

"En ret hård linje på økonomien er ikke udtryk for, at Vestager har vredet armen om på hverken Corydon og/eller Helle Thorning. Det er udtryk for, at regeringen i højere grad end tidligere trækker på samme hammel."

Artiklen fortsætter under diagrammet 

 

Ikke retfærdigt
Palle Smed, kommunikationsrådgiver og tidligere chefredaktør på Fagbladet 3F, mener, ligesom Helle Ib, ikke, at vælgernes billede af de Radikale som markant mere magtfuldt end Socialdemokraterne er retvisende.

Han vurderer, at fortællingen om, at Radikale sejrede stort, da regeringsgrundlaget skulle skrives i det famøse sorte tårn, stadig spøger.

"Det kan godt være et billede, der har fæstnet sig, men jeg mener ikke længere, at det holder vand. Efterhånden som de politiske initiativer udfolder sig, så er billedet meget mere nuanceret," siger Palle Smed.

Som eksempler på steder, hvor Socialdemokraternes indflydelse skinner igennem, nævner han folkeskolereformen og initiativer, der giver bedre muligheder for uddannelse til ledige.

Billedet vil rette sig
Ifølge valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen ligger vælgernes vurdering af partiernes magt i forlængelse af tidligere målinger. Han peger også på, at de seneste to års store fokus på økonomiske spørgsmål har været til Radikales fordel.

Ifølge målingen fra A&B-Analyse peger 64 procent af vælgerne på Radikale som det mest magtfulde parti, mens 30 procent peger på Socialdemokraterne. Blandt blå bloks vælgere står Radikale endnu stærkere.

Det sidste kan faktisk anses som en lille fordel for regeringen, vurderer Kasper Møller Hansen.

"Når så mange borgerlige mener, at det er Radikale, der har bukserne på, kan det være med til at flytte stemmer over midten. Radikale kan måske være regeringens bedste bud på at tiltrække vælgere fra blå blok. Derfor er sådan en måling ikke entydigt god eller dårlig for regeringen," siger han.

Kasper Møller Hansen forventer dog samtidig, at vælgernes vurdering af regeringens interne magtforhold vil ændre sig frem mod valget.

"Hvis vi ser på de seneste reformer, så begynder man at tale om andre ting end økonomi. Her er det tydeligt, at det ikke er de Radikale, der er blevet eksponeret mest," siger han.

Få, men klare budskaber
Skal Socialdemokraterne stå stærkere i vælgernes vurdering af magtforholdet i regeringen, kræver det, at den socialdemokratiske ledelse tager mere ejerskab over regeringens politik, mener Helle Ib.

"De må igen og igen argumentere for, at det, også set med socialdemokratiske øjne, er den rigtige politik, som regeringen fører," siger hun.

Palle Smed mener, at Socialdemokraterne bør fokusere på en lille håndfuld klare budskaber, centreret omkring jobskabelse. Alle væsentlige initiativer bør måles på, om de har en positiv effekt på beskæftigelsen, er hans råd.

Og så må Socialdemokraterne ellers bare gentage budskaberne og håbe på, at vælgerne vil tage det til sig.

"Det vil Socialdemokraterne synes er uretfærdigt, for de vil mene, at de har gjort meget på rigtig mange kerneområder. Men det er en udfordring, hvis vælgerne ikke opdager det. Så skal man blive endnu bedre til at sælge varerne," siger han.

Dokumentaion

Vælgernes vurdering af partiernes magtforhold fordelt på rød og blå blok.

 Rød blokBlå blok 
Socialdemokraterne30 % 13 % 
Radikale Venstre64 % 72 % 
SF2 % 4 % 
Ved ikke5 % 11 % 

 

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK