Kommissionsformand døber verdens første grønne containerskib

Ursula von der Leyen skal svinge champagneflasken, når Mærsks nye skib, der kan sejle på metanol, ankommer til København.

Mærsks nye containerskib skal døbes Laura Mærsk.
Mærsks nye containerskib skal døbes Laura Mærsk.Foto: Pressefoto/A.p. Møller - Mærsk
Johan Auken Alstrup

Når det senere i dag torsdag 14. september drysser med champagne og glasskår på Esplanaden i København, er det ikke på grund af en gymnasiefest, der er gået af sporet.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen skal nemlig døbe A.P. Møller-Mærsks første containerskib, Laura Mærsk, der er bygget til at sejle på grøn metanol.

Det oplyser Rådet for Grøn Omstilling i en pressemeddelelse.

Skibet blev nævnt i von der Leyens State of the European Union-tale, hun holdt i går 13. september. Her så hun frem til at "se innovation med egne øjne" sammen med statsminister Mette Frederiksen.

Det nye skib, der blev bestilt for to år siden, udleder 65 procent mindre CO2 end traditionel bunkerolie.

"Det første metanol containerskib er nu ankommet, men det er klimaforandringerne i den grad også. Mærsk er nu ét skridt foran konkurrenterne, men der er stadig langt i mål. Nu har vi brug for regulering," siger Rasmus Bjerring Larsen, klima og transportrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.

På grund af forsinkelser fra e-metanolproducenten European Energys anlæg ved Åbenrå starter Mærsks skib med at sejle på amerikansk biometanol. Verdens samlede produktion af grøn metanol udgør i dag under én procent af det, Mærsk alene skal bruge.

"Brændstoffet findes ikke i dag. Mærsk kan ikke bare gå ud og bestille det her. Det hele skal bygges fra bunden, nye fabrikker, nye solcelleanlæg og nye vindmøller. Og der skal indsamles ny kulstof," fortæller Christian Hendriksen, forsker i shippingindustriens grønne omstilling til DR.

Mærsk har dags dato bestilt 25 metanoldrevet skibe. Globalt er der bestilt mere end 200 skibe, som kan sejle på metanol.

Altinget logoMaritim
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget maritim kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00