Økonomiforhandlingerne er i gang: Kommunerne drømmer om at kunne bygge løs uden loft

GENOPRETNING: Loftet over kommunernes anlægsinvesteringer skal suspenderes hele næste år for at hjælpe samfundsøkonomien på ret køl. Det kræver KL’s formand forud for økonomiforhandlinger med regeringen. Partier bakker op.

Investeringer i et nyt tag på det lokale plejecenter eller ny asfalt på byens hovedgade kan være med til at puste liv i en coronaramt dansk økonomi.

Det mener KL’s formand, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der mandag tager fat på forhandlinger med finansminister Nicolai Wammen (S) om næste års kommuneøkonomi.

Står det til KL, skal regeringen både give kommunerne ekstra penge til at bygge og renovere for i 2021 og samtidig helt droppe at lægge loft over de kommunale anlægsudgifter.

”Vi ønsker, at der heller ikke er noget anlægsloft i 2021. Der er behov for at stimulere økonomien og holde hånden under vores arbejdspladser. Også næste år,” siger Jacob Bundsgaard.

Som følge af coronakrisen er det kommunale anlægsloft i forvejen sat ud af kraft i indeværende år.

Kan sikre tusindvis af arbejdspladser
Ifølge en aftale mellem regeringen og KL fra marts vil det kunne sikre, at kommunerne lægger investeringer for omkring 2,5 milliarder kroner oven i de 19,1 milliarder, de i forvejen havde fået lov til at bygge og renovere for i 2020.

Beregninger fra Finansministeriet viser, at det er med til at sikre op mod 1.700 arbejdspladser i år.

”Der er både brug for et egentligt løft af kommunernes anlægsmidler i 2021, og for at man giver kommunerne mulighed for at afholde de udgifter, man kan, på anlægsområdet, så vi holder gang i hjulene,” siger Jacob Bundsgaard.

Vurderingen fra både regeringen, Det Økonomiske Råd og Nationalbanken er, at der selv i de mest optimistiske økonomiske scenarier i forlængelse af coronakrisen også vil være et efterslæb ind i 2021.

Det er ikke kun KL-formanden og hans øvrige borgmesterkollegaer, der mener, at det vil være klog krisepolitik at lade kommunerne gennemføre flere byggeopgaver i en tid, hvor samfundsøkonomien kan have brug for kunstigt åndedræt.

Bred opbakning op Christiansborg
På Christiansborg står man over for forhandlinger om, hvilke initiativer der skal til for at stimulere den danske økonomi. Og her vinder forslaget fra KL opbakning fra flere sider.

”Der er meget, der taler for, at man forlænger suspensionen af anlægsloftet ind i 2021. Under hvilke vilkår det så skal være, det må man overveje,” siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen.

Også SF mener, at kommunerne bør slippes fri fra anlægsloftet i 2021. Men ikke uden betingelser.

”Vi stiller samtidig krav om, at suspenderingen er bundet op på, at kommunerne skal lave grønne investeringer og energirenoveringer, så vi også skubber på den grønne omstilling,” siger SF’s finansordfører, Jacob Mark.

Hos Enhedslisten er man også helt med på ideen, men partiets finansordfører Rune Lund mener, at man skal gå videre og suspendere hele budgetloven i 2021.

Et forslag, Dansk Folkeparti er på bølgelængde med.

”Det giver mening at droppe anlægsloftet i 2021. Men vi har et generelt problem i forhold til budgetlovens rigide anlægs- og servicelofter, som KL også bør bruge muligheden til at tale med regeringen om,” siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen.

Forrige artikel Kulturministeriet ansætter ny departementschef Kulturministeriet ansætter ny departementschef Næste artikel Hvem skal afmontere den tikkende bombe, som tyske dommere har placeret under EU-systemet? Hvem skal afmontere den tikkende bombe, som tyske dommere har placeret under EU-systemet?