Debat

Konservativ spidskandidat: Nu har jeg også fået nok af Ungarns Viktor Orbán

DEBAT: Ungarns premierminister Orbán udviser så udemokratisk og egoistisk adfærd, at han bør suspenderes fra den konservative gruppe i Europa-Parlamentet, EPP, skriver den konservative spidskandidat, Pernille Weiss.

Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen

Chefredaktør på Altinget siden maj 2017.

Jakob Nielsen er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og har tidligere studeret international økonomi ved CBS. Han har i en årrække været ansat på Politiken, bl.a. som indlandsredaktør, politisk redaktør og korrespondent i Bruxelles og Washington. Senest var han redaktør for Politikens netavis.

Forfatter til en lærebog om EU, en politisk biografi af Helle Thorning-Schmidt samt en bog om modstandsmanden og redaktøren Børge Outze.

 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Weiss (K)

Et efterhånden langt liv med flere konfliktfyldte episoder og fænomener i tidens og egen dagbog har gjort mig både mere udholdende, tålmodig og analyserende − men også konsekvent og tydelig. Fra at have været ung mandagstræner bestræber jeg mig i dag efter at se komplicerede situationers dilemmaer uden at forfalde til det kække og selvretfærdige − eller at stikke hovedet passivt i busken.

Situationen med den ungarske premierminister Viktor Orbán hører bestemt til kategorien af udfordringer, der ikke findes nemme løsninger på. Uanset om han og hans parti smides ud af EPP, så findes han og det jo stadigvæk − og Ungarn er og bliver en del af EU.

Nu skal der ske noget

Når en statsleder i EU på den måde spreder had og propaganda − endda med en antisemitisk undertone  − skal alarmklokkerne ringe, så det bimler og bamler.  

Pernille Weiss (K)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Udfordringen er især, at hvad der i længere tid har været svært at forklare, er nu blevet mere og mere svært at forsvare. Jeg mener simpelthen, at EPP’s ledelse nu bliver nødt til at skride til handling − med en alvorlig suspendering fra gruppen eller en decideret eksklusion. Noget skal der ske.

Orbáns parti, Fidesz, har i lang tid været en udfordrende partner i EPP (den kristne konservative gruppe i Europa-Parlamentet), og forholdet er bestemt ikke blevet bedre det seneste stykke tid. Orbán vil groft sat gerne nyde glæden af EU’s ressourcer uden at yde respekt for demokrati og retsstatsprincipper − og hermed værne om den fred, frihed og frihandel, der siden anden verdenskrig har sikret Europa vækst, sikkerhed og velfærd.

I lang tid har han rettet ind over for økonomiske konsekvenser af sine udemokratiske initiativer og egoistiske opførsel. Men det ser desværre ud, som om dette værktøj ikke længere virker godt nok.

Orbán spreder had og propaganda

For nyligt igangsatte den ungarske regering en skatteyderbetalt og fake-faktafuld ”oplysningskampagne” med direkte angreb på EU-Kommisionens formand, Jean-Claude Juncker, og den filantropiske jødiske milliardær George Soros.

Når en statsleder i EU på den måde spreder had og propaganda − endda med en antisemitisk undertone − skal alarmklokkerne ringe, så det bimler og bamler.

At Orbán også angriber et partimedlem − idet Juncker jo også er en del af EPP − understreger alvoren.

EU har sikret fremgang i Ungarn

Det ér en forbandet kompliceret og umiddelbart uforståelig sag, hvor vi nok skal dybt ind i Ungarns kultur og tæt på Orbáns person for at finde forklaringerne. For Ungarn ville ikke være, hvor landet er i dag, hvis ikke det var for EU.

EU har betydet massiv fremgang af arbejdspladser, mennesker er blevet løftet ud af fattigdom, unge ungarere kan studere i hele Europa under Erasmus-programmet, og der er blevet investeret massivt i infrastruktur og udvikling af landområder.

Det er godt for Ungarn, og det er godt for Danmark og resten af Europa. Jo rigere Europas lande er − jo flere handelspartnere har vi. Det er logikken. Det er win-win.

EU’s nationalstater skal bruge hinanden til at passe godt på demokratiet, hinanden og de frihandelsprincipper, der skaber vækst og velfærd − og på at løse grænseoverskridende udfordringer med især klimaet. Ikke på at mele egen kage og sende grus ind i den fælles maskine.

Demokratiet skal respekteres

Der skal selvfølgelig være plads til mangfoldighed i EU − det er et must, når vi er 28 (27) nationalstater i én forening. Europas styrke ligger i vores indbyrdes forskelligheder.

Men for at det kan fungere, skal vi respektere de grundlæggende værdier, og alle skal følge de aftalte demokratiske færdselsregler. Færdselsregler, som er forudsætningen for EU’s indre marked, som alle lande tjener godt på kan fungere. Værdierne, ja dem har alle medlemslande − også Ungarn − underskrevet.

Derfor tilslutter jeg mig koret af EPP-kolleger, der skruer op for kritikken af Orbán og opfordrer til at revidere Fidesz’ medlemskab af EPP-gruppen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024