Debat

Konservative: Kønskvoter i dansk idræt må aldrig blive løsningen

Det er en umyndiggørelse af kvinder, når man foreslår, at virksomhederne skal tvinges til at ansætte dem til særlige positioner. Kvinder har, ligesom alle andre, et personligt ansvar for at kæmpe sig til tops, skriver Birgitte Bergman (K).

Konservative ønsker et arbejdsmarked, der altid vil vægte kvalifikationer over køn. For ellers må jeg ærligt erkende, at vi ender i en paradoksal omvendt ligestilling, skriver Birgitte Bergman.<br>
Konservative ønsker et arbejdsmarked, der altid vil vægte kvalifikationer over køn. For ellers må jeg ærligt erkende, at vi ender i en paradoksal omvendt ligestilling, skriver Birgitte Bergman.
Birgitte Bergman
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi politikere på Christiansborg skal ikke detailstyre danske organisationer. De ved selv bedst.

Hos Konservative ønsker vi at se flere ambitiøse og målrettet karrierekvinder i topledelsen, men det skal ikke ske igennem kvoter. Kvoter er nemlig til for fisk og ikke for kvinder.

Påtvunget statslige kvoter vil til hver en tid begrænse organisationernes muligheder og frie dømmekraft for valget af den rette kandidat ud fra kvalifikationer, erfaringer og kompetencer.

Ligestilling betyder, at kvinder og mænd skal bedømmes ud fra de samme kriterier. Men man skaber det komplet modsatte, hvis man indfører statslige tvangskvoter.

Birgitte Bergman (K)
Ligestillingsordfører

Vi ønsker ikke en barnepige ordning, hvor staten overvåger rekrutteringsprocessen af nye medarbejdere eller læser med over skulderen, når organisationerne gennemgår jobansøgninger. Private virksomheder skal have frie rammer.

Derfor skal det være organisationen selv, der tager ansvaret for egen udvikling og udvælgelse af kandidater fra begge køn under rekrutteringsprocessen.

Jeg ønsker et arbejdsmarked, hvor kvinder bliver tilvalgt, fordi de har de rette kompetencer og kvalifikationer for den stilling, de søger, og ikke fordi organisationer bliver pålagt kvoter. Vi kvinder skal ikke bæres frem af samfundet. Vi kan godt selv kæmpe os til tops. Men det kræver også, at vi tilvælger 'karrierekvinden', hvis vi ønsker at sidde i topstillinger – og det gælder også i idrætsorganisationerne.

Det vil være alt for stor en fiasko for os, hvis vi fremover udelukkende får en direktør- eller lederstilling, fordi det er et lovkrav til organisationerne.

Og hvem vil i grunden ansættes på baggrund af sit køn?

Paradoksal omvendt ligestilling

Jeg ville bestemt ikke være tilfreds med at vide, at jeg alene havde fået et job i kraft af mit køn. Vi kvinder kan godt selv. Vi uddanner os mere end mænd, og man hører konsekvent, at bestyrelser med stor diversitet klarer sig bedre end bestyrelser, hvor alle er ens. Den udvikling hilser jeg velkommen.

Ligesom at jeg hilser velkommen at de såkaldte lukkede mandeklubber hanker op i sig selv, og ser ud over eget netværk til den næste ansættelse.

Temadebat

Ledelsesgangene i de danske idrætsorganisationer har historisk set været relativt mandsdominerede, og flere organisationer mener nu, at idrætsbranchen ville have gavn af større diversitet og mangfoldighed.

Men er det organisationerne selv, der bærer ansvaret for at skabe forandring? Eller kræver det politisk handling fra Christiansborg? Og er demografien i beslutningslaget i sidste ende kandidaternes eget ansvar?

De spørgsmål stiller Altinget Idræt til en række idrætspolitiske aktører i denne temadebat.

Andre aktører, der ønsker at deltage i debatten, er også meget velkomne til at sende et debatindlæg til [email protected].

Og så lige en sidste påmindelse om, at man sagtens kan være en god mor, samtidig med at man har en karriere. Vi har brug for flere stærke kvindelige rollemodeller i mediebilledet, som kan inspirere og vise, at familielivet og karrieren sagtens kan hænge sammen. Som mor til to døtre, er det noget, jeg selv kan skrive under på.

Kvinder har, ligesom alle andre, også et personligt ansvar for at kæmpe sig til tops, hvis det er det, man ønsker. Det skal aldrig hedde sig, at vi løfter særlige grupper af mennesker ind i høje stillinger. Og det er lidt en umyndiggørelse af kvinder, når man foreslår, at virksomhederne skal tvinges til at ansætte dem til særlige positioner.

Ligestilling betyder ikke, at der skal være lige mange kvinder og mænd i en given bestyrelse eller på ledelsesgangen. Ligestilling betyder, at kvinder og mænd skal bedømmes ud fra de samme kriterier. Men man skaber det komplet modsatte, hvis man indfører statslige tvangskvoter.

Konservative ønsker et arbejdsmarked, der altid vil vægte kvalifikationer over køn. For ellers må jeg ærligt erkende, at vi ender i en paradoksal omvendt ligestilling, hvor man signalerer, at kvinder skal have særlig hjælp eller har brug for hjælp til at komme op af karrierer stigen gennem kvoter. Der må vi aldrig komme hen i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Bergman

Fhv. MF (K)
Bachelor of International Branding & Communication, Copenhagen Business Academy, bestyrelsesuddannelsen, CBS

0:000:00