Konservative vil have disclaimer efter omstridt afsnit af DR-serie

PUBLIC SERVICE: Naser Khader (K) vil have DR til at indsætte en tekst efter sidste afsnit af Historien om Danmark. Den skal gøre opmærksom på, at der har været debat om indholdet. (Opdateret med DR's svar).

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Daniel Bue Lauritzen

DR skal indsætte en tekst efter det sidste afsnit af Historien om Danmark, så seernee informeres om, at afsnittet har været genstand for massiv debat. 

Det mener den konservative medieordfører, Naser Khader. 

”Man bør lave en disclaimer eller en tekst, som viser fremtidige generationer, at der har været en debat om det, og at man skal se på afsnittet med de briller,” skriver han på Facebook. 

”Det sidste afsnit er skævt og for venstreorienteret, og Danmarks Radio burde lære af tidligere fejl som ”1864” og være mere afbalanceret, så de er hele Danmarks Radio og ikke kun for de kulturradikale,” skriver han.

Naser Khader mener ikke, at der er behov for disclaimere efter andre kontroversielle DR-produktioner som 1864 eller Krøniken:

”I de eksempler var der en højere grad af kunstnerisk frihed. Her er det faktuel historieskrivning på tv,” siger han til Altinget. 

DR: Det sker ikke
Hos DR afviser man at indsætte en tekst efter afsnittet.

"Vi har lagt vores bud på en samlet Danmarkshistorie frem, og den kan vi stå inde for. Så vi laver ikke en disclaimer. Vi tager imod synspunkter om, hvordan serien kunne have været fortalt, men vi står ved, at de her ti afsnit er vores bud på vores fælles danmarkshistorie,"siger DR’s kulturdirektør, Tine Smedegaard Andersen.

Er det ikke rimeligt, at I i selve produktionen gør opmærksom på, at I har indrømmet skævheder i det sidste afsnit?

"Det er rigtigt, at jeg efter udsendelsen af afsnit 10 har sagt, at vi kunne have været tydeligere omkring de borgerliges indflydelse  på de sidste dele af det, vi beskriver. Men samlet set står vi inde for hele serien,"siger hun. 

DF vil have afsnittet fjernet
Khaders forslag er kun seneste skud på stammen i debatten om DR-serien. 

Tidligere har Morten Messerschmidt på vegne af Dansk Folkeparti over for Altinget opfordret DR til helt af fjerne afsnittet fra hjemmesiden. 

”DR bør tage den meget massive kritik til efterretning og fjerne afsnittet fra hjemmesiden,” siger han. 

Kulturredaktør i DR, Tine Smedegaard Andersen, erkender, at serien har et skævvredet fokus. Alligevel vil hun ikke fjerne det fra hjemmesiden.

”Vi har ikke været tydelige nok i de borgerliges indflydelse på den udvikling, vi skildrer i sidste afsnit. Men afsnittet indgår som en samlet helhed i en stor serie, og vi kommer ikke til at pille det af,” siger hun.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

Tine Smedegaard Andersen

Vicedirektør, Nationalmuseet
cand.theol. (Aarhus Uni. 1991)

0:000:00