Konservative splittede om euro

MØNT: Hver fjerde af De Konservatives folketingskandidater er imod, at kronen bliver erstattet af euroen. Det er stik modsat partitoppens linje.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Marie Dissing Sandahl

Euro? Nej tak, ikke lige nu. Sådan lyder det fra hver fjerde folketingskandidat, som stiller op for De Konservative, viser en gennemgang af folketingskandidaternes svar i Altinget.dk's kandidatdatabase.

20 ud af de 74 K-folketingskandidater svarer, at de er "helt uenige" eller "delvist uenige" i, at den danske krone skal erstattes af euroen.

Det er stik modsat af, hvordan partiets formand, Lars Barfoed, lagde linien i et interview i juni.

"Forbeholdene skader Danmark og holder os uden for indflydelse. Derfor skal vi have en afstemning om at fjerne alle tre forbehold hurtigst muligt, herunder euroen," sagde Lars Barfoed til Politiken den 21. juni.

Jeg stemte nej til sidste folkeafstemning, og det vil jeg gøre igen. Med den økonomiske udvikling over de seneste år, så tror jeg, det er bedst at være udenfor, hvis korthuset vælter.

Mai Henriksen
Konservativ folketingskandidat

"Det vil være ideelt, hvis vi kan afskaffe dem, inden vi overtager formandskabet for EU 1. januar 2012," lød det også.

EU skal slankes
Én af kandidaterne uden for partilinien er nuværende konservativt byrådsmedlem i Odense og fynsk folketingskandidat Mai Henriksen. Og hun mener bestemt ikke, at kronen skal erstattes af euro.

"Jeg stemte nej til sidste folkeafstemning, og det vil jeg gøre igen. Med den økonomiske udvikling over de seneste år, så tror jeg, det er bedst at være udenfor, hvis korthuset vælter," siger hun med henvisning til især de skrantende sydeuropæiske økonomier.

Hun er godt tilfreds med de fire danske forbehold og ser ingen grund til at afskaffe dem. Men udover euroen er der mange steder, hvor EU trænger til at blive slanket, mener Mai Henriksen, som nævner EU-indflydelse på dansk social- og beskæftigelsespolitik som eksempel. Og hvis hun bliver valgt, vil hun arbejde for det i Folketinget.

"Der er højt til loftet i partiet, for vi har ikke en fasttømret ideologi, men nærmere et konservativt tankesæt. Jeg har besvaret spørgsmålene i databasen efter min politiske grundholdning, og det er de holdninger, som jeg vil arbejde for," siger hun.

K skal imødekomme euro-skepsis
Det konservative folketingsmedlem Daniel Rugholm, som stiller op i Nordjylland, er ikke tilhænger af euroen som dansk møntfod af taktiske årsager.

"Med de udfordringer, euroen har, så er det tydeligt at se, at vi ikke skal have en folkeafstemning om forbeholdene. Vi skal slå koldt vand i blodet. Der er så stor en skepsis over for euroen, og vi får ikke noget ud af en afstemning," siger han og understreger, at partiets EU-politik fastlægges af formanden og på landsrådet.

Endnu en konservativ forbeholdsfan - folketingskandidat for partiet i Københavns Storkreds Nikolaj Bøgh - mener, at euroskepsisen er stigende i partiet.

"Og det bør partiet imødekomme," siger han.

Ifølge Nikolaj Bøgh har Danmark har fået nok EU. Der er en modsætning mellem nationalstaten og EU-samarbejdet, og den stigende EU-indblanding truer den danske selvbestemmelse, lyder det.

"Så vi må trække i nødbremsen. EU skal koncentrere sig om det, som EU er god til, nemlig et internt handelsarbejde og at repræsentere en samlet holdning udadtil. Men der er ingen grund til at søge yderligere EU-samarbejde," siger han og understreger, at han heller ikke på langt sigt ser nogen grund til at afskaffe forbeholdene.

Dokumentation
  
  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Bøgh

Rådmand, medlem, Magistraten (K), Frederiksberg Kommune, fhv. særlig rådgiver, socialminister Henriette Kjær (K)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1996)

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00