Konservative trækker støtten til Eva Kjer

MISTILLID: Konservative har ikke længere tillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Det sker efter et flere timer langt samråd om landbrugspakken, hvor Kjer ikke kom K i møde.

Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Anders JerkingFrederik Tillitz

Konservative har ikke længere tillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Det meddelte K-formand Søren Pape Poulsen på et pressemøde tirsdag aften.

"Samlet set kan vi nu konkludere, at ministeren ikke har givet et retvisende billede af landbrugspakken. Ministeren har ikke levet op til sit ansvar. Også på trods af gentagne opfordringer fra vores side om at gøre det. Det har ministeren ikke ville rette op på, og derfor har vi ikke længere tillid til ministeren," sagde Søren Pape Poulsen på pressemødet. 

Dermed er Eva Kjer Hansen sandsynligvis nødt til at trække sig som minister. 

"At sagen er kommet hertil er bedrøveligt, men vi kan ikke have tillid til en minister, som ikke giver et retvisende billede af konsekvenserne," sagde Søren Pape Poulsen.

Konservatives melding kommer efter en hektisk dag med først en eksperthøring og efterfølgende et flere timer langt samråd, hvor Eva Kjer Hansen skulle svare på spørgsmål om miljøregnskabet bag landbrugspakken.

Konservative støtter fortsat landbrugspakken, men mener, at de ikke har fået retvisende tal for pakkens miljøbelastning. Det synspunkt blev bakket op af eksperterne på tirsdagens høring. 

"Vi står bag landbrugspakken. Den er tiltrængt og nødvendig. Landbruget skal ikke betale for, at ministeren ikke har kunnet give et retvisende billede," sagde Søren Pape Poulsen.

På samrådet, der fulgte efter høringen, forsøgte Konservatives fødevareordfører, Rasmus Jarlov, flere gange at få Kjer til at erkende, at miljø-regnskabet var misvisende, men igen og igen afviste Kjer at komme Konservative i møde. 

Hun fastholdt, at tallene var retvisende og lagt åbent frem for alle.

Efter samrådet erklærede Jarlov, at ministeren "ikke havde gjort det nemmere for sig selv", og på et efterfølgende møde besluttede Konservative, at de ikke længere har tillid til Eva Kjer Hansen.

"Vi sætter hælene i. Der skal være ordentlighed til," sammenfattede Søren Pape Poulsen forløbet på aftenens pressemøde.

De konservative vil arbejde for at få vedtaget tiltag, der kan reducere den ekstra kvælstofudledning, som regnskabet har vist sig at medføre.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har indkaldt partilederne i blå blok til møde tirsdag kl. 21. 
"Så må vi se om regeringen fortsat har flertal til at være regering," skriver Løkke på Twitter. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00