Konservativt naturløfte har lange udsigter

NATIONALPARKER: Lars Barfoed (K) sagde i sidste uge, at intensive landbrug skal ud af nationalparkerne, men nu understreger partiets miljøordfører, at naturomstillingen skal ske frivilligt og over mange år. Enhedslisten kalder planen for indholdsløst valgflæsk.
Konservatives miljøordfører Tage Leegaard understreger, at ingen landmænd i nationalparkerne skal tvinges til naturomstilling - og at udsigten til mere naturkvalitet derfor godt kan være flere hundrede år.
Konservatives miljøordfører Tage Leegaard understreger, at ingen landmænd i nationalparkerne skal tvinges til naturomstilling - og at udsigten til mere naturkvalitet derfor godt kan være flere hundrede år.Foto: Altinget.dk
Anne Burlund

Det vakte opsigt, da Konservatives formand, Lars Barfoed, i sidste uge meldte ud, at intensive landbrug skal ud af nationalparkerne.

Men nu understreger partiets miljøordfører, Tage Leegaard, at nedlæggelse af landbrug i nationalparker skal ske frivilligt og over en meget lang årrække.

"Det er blevet fremstillet som om, at landbrug i nationalparkerne i nærmeste fremtid skal reduceres til naturbrug, men det er slet ikke tilfældet. Der er helt klare aftaler med landmænd og organisationer om, hvordan man driver landbrug i nationalparker, og de regler vil vi ikke sætte os ud over," siger Tage Leegaard, der mener, at partiformandens udmelding er blevet overfortolket.

Ifølge miljøordføreren vil det aldrig blive Konservatives politik at krænke ejendomsretten for landmændene i nationalparkerne. Men han understreger samtidig, at der fremadrettet skal være en god dialog med landmændene om, hvordan de både kan drive landbrug og tilgodese naturen.

"I det omfang, der kan opnås frivillighed, er det fint - men det skal ikke tvinges ned over hovederne på landmændene. Men jeg tror slet ikke, det bliver noget problem, for det vil flere steder godt kunne svare sig for landmændene at omstille til mere natur," siger miljøordføreren, der garanterer, at landbruget vil blive økonomisk kompenseret og dermed ikke vil lide økonomisk skade.

Fakta

Naturen skal vinde om 300 år
Hvis frivillighedens vej ikke er tilstrækkelig i forhold til at skabe mere naturkvalitet i nationalparkerne - mener du så, at staten på sigt skal tvinge lodsejerne til at omstille til naturarealer?

"I takt med at landmænd i områderne faser ud - og det vil de gøre inden for en overskuelig tidshorisont - så vil det være rimeligt, at de områder bliver overtaget til at skabe mere natur. Det kommer ikke til at ske i år eller om fire år, men på sigt er det rimeligt, at naturen vinder i nationalparkerne - perspektivet i Nationalpark Thy er 300 år, så vi har god tid," siger Tage Leegaard.

I det omfang, der kan opnås frivillighed, er det fint - men det skal ikke tvinges ned over hovederne på landmændene. Men jeg tror slet ikke, det bliver noget problem, for det vil flere steder godt kunne svare sig for landmændene at omstille til mere natur.

Tage Leegaard (K)
Miljøordfører

EL: Udspil er indholdsløs gimmick
Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, var positivt overrasket, da Lars Barfoed meldte ud, at der skal stilles skærpede miljøkrav til nationalparkerne. Og han er derfor mildest talt forundret over Tage Leegaards udlægning:

"Så er der jo intet indhold i Barfoeds udmelding. Så er det jo ikke andet end en gimmick, man har fundet på for at føre sig frem i medierne som genfødt grønt parti. Udspillet hedder "naturplan 2020", så hvis det først skal gælde flere årtier ude i fremtiden, er det jo det rene indholdsløse pladder. Hvis det også gælder for alt det andet i deres plan, så bekræfter det jo bare, at der er tale om valgflæsk," siger Per Clausen.

Landmænd ønsker frivillige aftaler
Tage Leegaards version af naturplanen møder derimod langt større begejstring blandt de landmænd og lodsejere, der protesterer mod at blive indlemmet i nationalparkerne.

"Vi er helt enige i, at hvis der skal skabes mere naturkvalitet i nationalparkerne, må det være på de offentlige områder, hvor der i forvejen er natur og ikke på de private, dyrkede arealer," siger formand for Nordsjællands Landboforening Herdis Dam, der gennem de sidste år har kæmpet for, at de private arealer ikke inddrages i den kommende nationalpark Kongernes Nordsjælland.

I loven om nationalparker står, at der skal være bred lokal opbakning til nationalparkerne. Og Herdis Dam understreger derfor, at det er helt afgørende, at det sker frivilligt, hvis private jorde på nogen måde skal inddrages til mere natur.

"Hvis lodsejerne ikke udtrykker positiv tilkendegivelse om, at de vil afstå eller omlægge arealer til mere natur, er der jo tale om ekspropriation. Uanset hvor stor en kompensation staten vil komme med, skal det være op til den enkelte landmand at bestemme, hvordan hans arealer skal dyrkes," siger Herdis Dam.

Dokumentation

Det sagde Lars Barfoed:
"Vi mener ikke, der skal være intensivt landbrug i vores naturparker. Vi skal adskille de ting, og vi skal øge naturområderne i Danmark. (...) F.eks. har der været meget konflikt omkring naturparken ved Skjern Å, hvor der er intensiv landbrugsproduktion. Hvor man siger, at det mere er et udstillingsvindue for landbruget end for naturen. Der må vi enten have omlagt den intensive brug til ekstensiv brug eller få nedlagt landbrug".

Kilde: Berlingske, 15.06.2011


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00