Kontroversiel kunstner bag ny Fogh-buste

EFTERMÆLE: Folketinget bliver til næste år beriget med endnu et værk, der skal minde eftertiden om Anders Fogh Rasmussen (V). Kunstneren er britiske Marc Quinn, der er kendt for sine provokerende og grænseoverskridende værker.
Placeholder image
Briten Marc Quinn, der blandt andet står bag Trafalger Squares enorme statue af den gravide handicappede kunstner Alison Lapper, er udset til at skulle forevige Danmarks tidligere statsminister.
Fakta
Det er en anonym giver, der har gjort det muligt at finansiere busten af Anders Fogh Rasmussen. Det nye kunstværk forventes afsløret 1. april 2012.

Kilde: marcquinn.com

I december blev det omdiskuterede, officielle portræt af landets tidligere statsminister afsløret på Christiansborg. Nu er endnu et kunstnerisk mindesmærke over Fogh-æraen på vej til Folketinget.

Til april næste år forventes det, at Folketingets Præsidium vil afsløre en buste af NATO's generalsekretær og tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V).

Provo-kunstner
Kunstneren, der er udset til at stå for udførelsen af værket, er den 47-årige brite Marc Quinn. Han er kendt for sin provokerende stil og har tidligere vakt forargelse i hjemlandet ved sin iøjnefaldende skulptur af den højgravide, handicappede Alison Lapper, der fra 2005 til 2007 var udstillet på Trafalger Square i London.

Valget af kunstneren skyldes giveren af værket, der har valgt at være anonym. Ifølge Altinget.dks oplysninger var det den iransk-danske multikunster Ran Slirpa, der i første omgang formidlede kontakten mellem den anonyme giver og Folketingets formand, Thor Pedersen (V), der i sidste uge takkede ja til det generøse tilbud. 

Giveren stillede som eneste krav, at kunstneren skulle være Slirpas britiske mentor, Marc Quinn.

At det er en mand med en provokerende tilgang til kunsten, der skal eviggøre den tidligere Venstre-formand og statsminister, tager Thor Pedersen med ophøjet ro. 

"Jeg kender Quinns tendenser til det skandaløse. Jeg ved, han er berygtet for sine outrerede kunstværker og har skabt røre i vide kredse med værket Self - en skulptur af sit hoved udført i kunstnerens eget frosne blod," siger Thor Pedersen og fortsætter:

"Jeg regner dog med, at den nye buste af Anders Fogh Rasmussen skal udføres i et noget mere langtidsholdbart materiale." 

Ladet med symboler
Selvom om det endnu står hen i det uvisse i hvilket materiale, den kommende buste skal udføres, er størrelse, udformning og placering af værket allerede nu kendt.

Busten i sig selv bliver et regulært portræt af den tidligere landsfader, men dimensionerne forøges i svær grad. Således skal kontrafejet måle halvanden meter fra hage til pande. Kunstneren skal i al hemmelighed have været i Bruxelles for at tage gispsafstøbning af Fogh Rasmussens ansigt kort før opstanden i Libyen.

Selve soklen på to meter skal signalere rigsfællesskabets til stadighed store betydning og udføres i færøsk basalt fra Klaksvik, Danmarks nuværende førstedame Sólrun Løkke Rasmussens hjemstavn.

Langs soklens kant indgraveres NATO-stjernen i ti forskellige udgaver. Hver stjerne skal for eftertiden beklædes med bladguld for hver militær intervention, Anders Fogh Rasmussen som generalsekretær for forsvarsalliancen kommer til at stå i spidsen for.

Der er således tale om et "ongoing project", som det fremgår af kunstnerens pressemateriale. 

Efter lange og hårde diskussioner er medlemmerne af Folketingets Præsidium overraskende blevet enige om en ret opsigtsvækkende plads til det nye kunstværk.

Soklen med busten af Anders Fogh Rasmussen skal placeres midt i Folketingets indgangshal, hvor den for fremtiden vil være det første, der møder politikere, journalister, besøgende og alle andre, der går gennem Folketingets hovedindgang.

(aprilsnar)


    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser