Se kortet: Private løser en mindre andel af opgaverne i 59 af landets kommuner

UDLICITERING: Andelen af opgaver, der løses af private aktører, er faldet i over halvdelen af landets kommuner. Læs eller genlæs artiklen og se hvilke. 

Denne artikel blev bragt første gang den 17. september 2019 på Altinget Kommunal. 

For første gang siden strukturreformen faldt andelen af udliciterede opgaver en smule i 2018.

På landsplan er der tale om et fald på 0,2 procentpoint i det såkaldte private leverandørindeks fra 26,9 i 2017 til 26,7 i 2018. Faldet dækker dog over store forskelle på tværs af landets kommuner.

Det største fald i udliciteringsgraden finder man godt nok i den ærkesocialdemokratiske kommune Middelfart Kommune, hvor tilbagegangen er på 6,2 procentpoint. Den lige så socialdemokratiske kommune Herlev kommer ind som nummer ti med et fald på 2,5 procentpoint.

I den anden ende af skalaen er udliciteringsandelen steget med godt fire procentpoint i både Vordingborg, Holbæk og Jammerbugt Kommune. Med stigningen i 2018 kommer Jammerbugt nu i top-tre blandt kommuner med den største andel af opgaver, der løses af private aktører.

Både i Vordingborg og Holbæk er borgmestrene socialdemokrater. Men i sidste valgperiode blev begge kommuner ledet af Venstremænd.

 

Mens 2018 blev første gang i over ti år, at udviklingen i andelen af udliciterede opgaver er gået tilbage, så skete der en vækst i udliciteringsandelen i begge de forudgående valgperioder.

Kraftigst steg andelen fra 2009 til 2013, hvor andelen af udbudsegnede opgaver, som blev løst af private, steg fra 23,9 til 25,8. De efterfølgende fire år steg niveauet så yderligere til 26,9 i 2017.

Væksten er kraftigere, hvis ikke Københavns Kommune tælles med. Siden 2014 er andelen af udliciterede opgaver i landets største kommune faldet fra 28,4 procent af de udbudsegnede opgaver til 22,8 procent i 2018.

Forrige artikel Regeringen vil hastebehandle forslag om at fratage fremmedkrigeres danske statsborgerskab Regeringen vil hastebehandle forslag om at fratage fremmedkrigeres danske statsborgerskab Næste artikel Guide til finanslovens årshjul: Lobbyister kan med fordel forberede næste års indsats nu Guide til finanslovens årshjul: Lobbyister kan med fordel forberede næste års indsats nu