Krav om opdatering af Danmarks 15 år gamle EU-politik følger med ind i ny valgperiode

Det lykkedes ikke regeringen at forhandle en ny europapolitisk aftale på plads inden valget. Men der er behov for en opdatering af Danmarks EU-politiske linje, lyder det fra et stort flertal på Christiansborg.

Mette Frederiksen (S) har manøvreret på Danmarks vegne i EU efter en 15 år gammel politisk aftale. Den skal opdateres efter valget, mener et flertal på Christiansborg.
Mette Frederiksen (S) har manøvreret på Danmarks vegne i EU efter en 15 år gammel politisk aftale. Den skal opdateres efter valget, mener et flertal på Christiansborg.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke AlbrechtsenEmma Qvirin Holst

BRUXELLES/KØBENHAVN:

Det er snart 15 år siden, at grundlaget for den politik, Danmark fører i EU-regi, blev nedfældet.

Siden da har en finanskrise, en eurokrise, en flygtningekrise, Brexit og Ruslands invasion af Ukraine for alvor rystet posen i det europæiske fællesskab, uden at det afspejles i den såkaldte europapolitiske aftale, der har fungeret som rettesnor for skiftende danske regeringer.

Det var planen, at aftalen skulle genforhandles i denne valgperiode. Efter statsminister Mette Frederiksen (S) nu har udskrevet valg, er det stærkt usandsynligt, at det kommer til at ske.

Ønsket om at få en ny fælles forståelse for, hvilken linje en kommende dansk regering skal lægge i Bruxelles, ser dog ud til at overleve også på den anden side af et folketingsvalg.

Efter et valg ville det være godt at blive enige om en tidslinje for det her, så vi kommer i gang.

Anne Sophie Callesen
EU-ordfører (R)

Både Socialdemokraterne, Radikale, SF, Venstre og Konservative, der sammen med det nu hedengangne Ny Alliance står bag det eksisterende forlig, støtter, at der skal forhandles en ny aftale på plads i den kommende valgperiode.

”Vi skal have et fælles grundlag at arbejde på i Folketinget. Og det er uanset, om det er en rød eller blå regering,” siger Venstres EU-ordfører, Kim Valentin.

Samme toner lyder fra Konservative.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024