Debat

Kristen og queer: Min seksualitet er gudgiven

DEBAT: Jeg er som kristen og biseksuel nødt til at råbe op i debatten om, hvordan "kirken" forholder sig til LGBT-spørgsmål. For jeg er lige meget skabt i Guds billede som mine heteroseksuelle venner og familie, skriver Pia Nielsen.

Kirker skal gøre op med deres homo-, bi- og transfobi, og det vil være passende, at Indre Mission og andre kirkesamfund tager LGBT-organisationernes gode råd, skriver Pia Nielsen. 
Kirker skal gøre op med deres homo-, bi- og transfobi, og det vil være passende, at Indre Mission og andre kirkesamfund tager LGBT-organisationernes gode råd, skriver Pia Nielsen. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pia Nielsen
Biseksuel, menighedsrådsmedlem i baptistmenighed i København og teologistuderende på Københavns Universitet

De seneste uger har debatten om, hvordan "kirken" forholder sig til LGBT-spørgsmål, raset. Det har været både oplysende og udfordrende, og fronterne har været trukket skarpt op.

Indre Mission og Kristent Netværk omkring Udfordret Seksualitet (Knus) har delt det, som de selv kalder bibelske holdninger, mens LGBT+ Danmark og LGBT Ungdom er kommet til orde med et vigtigt indlæg om, hvordan LGBT-organisationerne kan være en ressource for de kirker, der står i dette spændingsfelt. To lejre på hver sin side af et vigtigt emne.

Men hvad med os, der er kristne og queer og ikke oplever det som en udfordring?

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Jeg er glad for, at der kommer fokus på, hvordan vi kristne taler om LGBT-personer, for selvom det er Indre Mission, der har været i vælten i denne tid, så er de ikke det eneste kirkesamfund eller kirkelige bevægelse, der har skeletter i skabet, når det kommer til, hvordan man forholder sig til spørgsmål om seksualitet og køn.

Det er på tide, at kirken er sit ansvar voksent og forsøger at rode bod på fortidens og nutidens synder.

Min tro er dybfølt og helt styrende for, hvordan jeg lever mit liv. Også for hvordan jeg oplever og udlever min seksualitet.

Pia Nielsen
Biseksuel, menighedsrådsmedlem i baptistmenighed i København og teologistuderende på Københavns Universitet

Der skal ikke bygges bro
Jeg har ikke set mit perspektiv repræsenteret. Jeg har ikke hørt fra nogen, der ligner mig. Jeg er kristen. Og jeg er biseksuel.

Det oplever jeg ikke, og det har jeg aldrig oplevet som en udfordring. Min tro er dybfølt og helt styrende for, hvordan jeg lever mit liv. Også for hvordan jeg oplever og udlever min seksualitet.

Jeg er lige meget skabt i Guds billede som mine heteroseksuelle venner og familie. Min seksualitet er lige så gudgiven som deres. Når lejrene tegnes op som de kristne på den ene side og LGBT-personerne på den anden side, så viskes min eksistens ud.

Jeg står ikke med en fod i hver lejr, og der skal ikke bygges bro mellem kristne og LGBT- personer. Jeg står her og er lige meget kristen og queer, og sammen med mig står en masse andre LGBT-kristne, der har det til fælles, at vi alle oplever vores identitet som en refleksion af Guds diversitet.

Læs også

Falske modsætninger
Når det er vigtigt for mig at råbe op, skyldes det ikke kun et behov for at gøre op med myter om kristne som homofober, der ikke helt formår at leve kærligheden til næsten ud. Eller myten om LGBT-personer, der intet har tilovers for tro og religion.

Der er noget langt mere vigtigt på spil. Når jeg råber op, er det for at sige til det unge menneske, der sidder i en kirke og ved, at de ikke vil blive accepteret på grund af deres seksualitet eller kønsidentitet, at det er en falsk modsætning at sige, at "det er Gud eller homoseksualitet".

Det er en falsk modsætning at sige, at "det er din tro eller din kønsidentitet". Jeg råber op, så det unge – eller ældre – menneske ved, at de ikke er alene. Der er nogen at række ud til, nogen der ligner dem.

Kirker overalt må og skal gøre op med deres homo-, bi- og transfobi, og det vil være passende, at Indre Mission og andre kirkesamfund tager LGBT+ Danmark og LGBT Ungdoms gode råd og søger vejledning ved organisationer, der arbejder med det her hver dag.

Men de kunne jo samtidig passende se deres menigheder i øjnene og spørge os, der kender begge sider af sagen på egen krop. Mange af os har faktisk brugt en betydelig tid på at tænke over disse emner.

Vi skal skabe et rum for samtale, hvor alting ikke er enten eller. Hvor man kan stå her og være kristen og queer og helt okay med det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00