Debat

Kristendemokraterne: Mennesker skaber integration, ikke tvang

DEBAT: Endnu en regering vil nu tvinge integrationen igennem, men tankegangen er forkert. Tvang skaber ikke integration, det gør mennesker og foreninger, der kan vise, hvorfor integration er i folks egen interesse, skriver Isabella Arendt (KD).

Regeringen tror, at integrationen kommer, hvis man bare tvinger mennesker hårdt nok. Den tankegang har vi set før, og det har slået fejl hver gang, skriver Isabella Arendt.
Regeringen tror, at integrationen kommer, hvis man bare tvinger mennesker hårdt nok. Den tankegang har vi set før, og det har slået fejl hver gang, skriver Isabella Arendt.Foto: /ritzau/Mads Claus Rasmussen
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Isabella Arendt Laursen (KD)
Næstformand

Endnu en gang kommer et udspil, som skal skabe integration. I dag kalder man det planer for ghettoer. Og endnu en gang proklameres det, at netop denne reform kan løse det problem, som 30 års forfejlet integrationspolitik ikke har løst.

Og jeg vil gå så langt som til at forudse, at heller ikke denne reform vil løse problemet.

Integration sker, når mennesker bliver en del af hinandens liv. Både Socialdemokratiets plan for asyl og integration og regeringens planer med ghettoer har det til fælles, at de tror, integrationen kommer, hvis man bare tvinger mennesker hårdt nok.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Forslag er der nok af: Børn skal tvinges i sprogskole, børn skal tvinges i institution, kvinder skal tvinges på arbejdsmarkedet, og bestemte områder i Danmark må ikke nyde de samme rettigheder som os andre – hvis de ikke bukker under for denne tvang.

Lad mig slå fast: Man kan ikke gennem tvang vise mennesker, hvad et frit valg er!

Både Socialdemokratiets plan for asyl og integration og regeringens planer med ghettoer har det til fælles, at de tror, integrationen kommer, hvis man bare tvinger mennesker hårdt nok.

Isabella Arendt (KD)
Næstformand

Ingen kan tvinges til frie valg
I Danmark lever vi alle med frie valg. Alle forældre kan i princippet selv vælge, om deres børn skal i institution. Både mænd og kvinder har frihed til at deltage i arbejdsmarkedet – og til at vælge at blive hjemmegående.

Denne frihed skal gælde alle! Mennesker deltager og bidrager, hvis de forstår, at det er godt for dem selv og andre. Vi reagerer, når vi forstår meningen med det, vi skal. Det gælder for dig og for mig – og for alle, som kommer til Danmark.

Skiftende regeringer har forsøgt at tvinge mennesker til at blive integreret. Milliarder er postet i kommunale planer om integration. Milliarder er postet i byggeprojekter og forfejlet boligpolitik.

Og milliarder er brugt på at give gulerødder og tilskud, så nytilkomne kan lokkes til integration ved at få flere penge – eller skræmmes til integration ved, at man tager penge fra dem. Intet har virket.

Mennesker skaber integration
Integrationen lykkes kun, når mennesker møder mennesker som ligemænd. Når vi ser hinanden i øjnene og lærer af hinanden. Når vi deler liv med hinanden. Gennem hverdagen viser nytilkomne, hvordan man lever i Danmark.

Kvinder kommer på arbejdsmarkedet, hvis de faktisk har lyst og forstår, hvorfor det vil gavne dem. Ikke ved at tvinge dem mod deres vilje. Børn lærer dansk og kommer i institutioner – når forældrene forstår, at det er godt for børnene. Ikke ved at tvinge børn i institutioner, som forældrene ikke har tillid til.

Tvang vil kun betyde, at nytilkomne opbygger fjendskab til en stat, som tvinger dem ind i normer, de ikke forstår. Og så falder integrationen sammen. År efter år. 30 år i streg.

Frivillige foreninger er nøglen
Hvis integrationen skal virke, skal vi tænke anderledes. Danmark har en ressource, som ingen regeringer har opdaget endnu – frivillige foreninger. Frivillige foreninger kan skabe vellykket integration. Vi ser, at det virker. De steder, hvor integrationen fungerer – for eksempel i Dragør – er det, fordi der er frivillige, som arbejder for det.

Vi ser, at mange foreninger allerede i dag har taget et stort ansvar. Og de skal støttes – for de er det eneste, som har en chance for at lykkes med integrationen. Bare overvej et øjeblik, hvordan du helst selv ville mødes, hvis det var dig, som var ny i et land: tvang eller oplysning og åbne dagligstuer?

Frivillige foreninger, frivillige relationer og oplysning om danske værdier og rettigheder er, hvad Danmark er bygget på.

Og det er netop gennem relationer, oplysning og frihed, at nytilkomne kan blive integreret i vores samfund. Ikke gennem stat eller penge – men gennem rigtige mennesker, som lader de nytilkomne blive en del af vores samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt
BA i Statskundskab (Københavns Uni. 2017)

0:000:00