Kristendemokraterne peger på Pape som ny borgerlig statsminister

Isabella Arendt kritiserede i sin tale på Kristendemokraternes landsmøde Venstre. Samtidig fremhævede hun Søren Pape Poulsen som bedste bud på en kommende borgerlig statsminister. "Bemærkelsesværdigt," mener politisk redaktør. 

Foto: Frank Cilius / Scanpix
Søren Dahl

Hvis Kristendemokraterne skal være med til at vælge en borgerlig statsminister efter et kommende folketingsvalg, vil partiet foretrække Konservatives formand Søren Pape Poulsen. 

Det slog den kristendemokratiske formand, Isabella Arendt, fast i en tale på partiets landsmøde i Middelfart lørdag. 

"Når KD skal pege på en statsministerkandidat efter næste valg, så vil det altid være på dén, hvor vi får mest kristendemokratisk politik igennem. Lige nu peger pilen på Pape," lød det fra Isabella Arendt.

"Det er bemærkelsesværdigt, at man spekulerer så aktivt i, hvem der skal være statsministerkandidat og puster til en diskussion, som både Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen har forsøgt at lægge ned,"

Esben Schjørring, politisk redaktør, Altinget

Kritik af Ellemann for barselsforhandlinger

Fra talerstolen fyrede den kristendemokratiske formand en mindre bredside af mod Venstres formand Jakob Ellemann Jensen for at lave familiepolitik med Folketingets røde partier. 

Her refererede Isabella Arendt til de igangværende forhandlinger om nye barselsregler, som forventes afsluttet indenfor de kommende uger. 

Ifølge Isabella Arendt har Kristendemokraterne foreslået, at de de øremærkede ni ugers barsel til mænd, som et EU-direktiv kræver, bliver lagt oveni den eksisterende barsel.

Det ville Venstre angiveligt ikke være med til.

"Det kan undre, at Venstre har brugt den efterfølgende uge på at lave familiepolitik sammen med Enhedslisten og de andre røde partier, hvor familiens frihed begrænses," sagde Isabella Arendt. 

"Venstre bestemmer selvfølgelig selv deres familiepolitik. Ligesom vi i KD (Kristendemokraterne, red.) bestemmer vores. Men i KD er familiepolitik noget vi gør for familiernes og børnenes skyld. Barsel er ikke arbejdsmarkedets redskab til at tvinge lighed igennem mellem mænd og kvinder," lød det videre. 

Læs også

Redaktør: "Bemærkelsesværdigt"

At Isabella Arendt så tydeligt markerer Søren Pape Poulsen som det bedste bud på en kommende borgerlig statsminister er opsigtsvækkende.

Det mener Esben Schjørring, der er politisk redaktør på Altinget.

"Det er bemærkelsesværdigt, at man spekulerer så aktivt i, hvem der skal være statsministerkandidat og puster til en diskussion, som både Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen har forsøgt at lægge ned," siger han til TV 2.

Arendt: Udspil er "uambitiøst"

Isabella Arendts tale bød dog også på kritik af regeringens store reformudspil Danmark Kan Mere 1, som ifølge formanden er "uambitiøst". 

"Regeringen har med sit udspil fundet 10.500 arbejdspladser. Det er kun lige nok til at lukke hullet efter ’Arne-pensionen. Det er uambitiøst og vidner om en regering, der slet ikke har forstået omfanget af det behov, arbejdsmarkedet har netop nu," sagde Isabella Arendt. 

"Der skal investeres langsigtet i opkvalificering, efteruddannelse og sikres en langt bedre indsats for at få unge på kanten af arbejdsmarkedet til at gå helt ind i fællesskabet," tilføjede KD-formanden. 

Kristendemokraterne har en ambition om at øge arbejdsudbuddet med godt 45.000 personer gennem en kombination af sænket skat, mere udenlandsk arbejdskraft, og et stop for indkomst-modregning af førtidspensionisters ægtefæller. 

Rettelse: i en tidligere version stod, at landsmødet fandt sted i Nyborg og ikke Middelfart. Altinget beklager fejlen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt
BA i Statskundskab (Københavns Uni. 2017)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00