Kristian Jensen: Statslån giver ingen ekstraregning til boligejerne

AFVIST: Finansminister Kristian Jensen (V) afviser, at det vil koste boligejerne, hvis regeringen overtager lån til almene boliger fra realkreditinstitutterne. Sådan lyder advarslen ellers fra flere økonomer.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Daniel Bue Lauritzen

Boligejere, der torsdag måtte have læst, at nye statslån til almene boliger kan gøre deres boliglån dyrere, kan ånde lettet op.  

Sådan lyder meldingen fra finansminister Kristian Jensen (V), der under torsdag formiddags samråd i Finansudvalget havde en klar besked til alle nervøse boligejere:

”Det kommer ikke til at betyde noget negativt for boligejerne. Tværtimod har jeg et eksempel, der peger på, at kursen på realkreditobligationer vil gå op, fordi udbuddet bliver mindre. En højere kurs giver en lavere rente, og det vil være en gevinst for boligejerne,” sagde Kristian Jensen under samrådet.

Eksperter: Regningen ender hos boligejerne
Regeringen vil med et nyt forslag overtage realkreditinstitutternes udlån til almene boliger. I alt drejer det sig om lån for 162 milliarder kroner, skriver Berlingske.

Det vil være en god forretning for staten, der kan spare mellem 1,6 og 1,7 milliarder kroner om året. Men lånene til de almene boliger er blandt realkreditinstitutternes sikreste indtægtskilde, og derfor kan forslaget betyde højere renter på andre lånetyper – eksempelvis boliglån.

Det fortæller en række eksperter i dag til Berlingske:

”Samlet set vil forslaget betyde højere renter på realkreditlån for boligejerne. Det er svært at give et bud på, præcis hvor meget højere, og det vil nok ikke være sådan, at renten skyder i vejret. Men man må forvente en højere rente,” siger lektor og boligøkonom Morten Skak fra Syddansk Universitet til avisen.

S: Ministeren lytter ikke
I Socialdemokratiet er man utilfreds med finansministerens totale affejning af kritikken. Forklaringen om, at kursen på realkreditobligationerne vil stige og renterne falde, er ifølge finansordfører og tidligere skatteminister Benny Engelbrecht for letkøbt:

”Det er mig helt ubegribeligt, at vi har en finansminister, som ikke lytter til fagekspertisen og ikke er parat til at erkende den helt åbenlyse udfordring, at regeringens forslag om at nationalisere disse lån vil medføre en øget omkostning for boligejerne,” siger Benny Engelbrecht til Altinget.

Skabte strid i sommerferien
Regeringen gik første gang i pressen med forslaget 21. juni. Og det blev indledningen til en mindre intern krise i Venstre, hvor gruppeformand Søren Gade (V) i et indlæg i Dagbladet Holstebro-Struer kaldte forslaget for ”socialistisk”. 

Han blev hurtigt bakket op af flere partikolleger – heriblandt Jakob Engel-Schmidt, der "tabte underkæben" efter at have læst om idéen. Derfor blev forslaget hurtigt udskudt og ændret, så det nu kun er 90 procent af lånene til almene boliger, der skal overtages af staten. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Morten Skak

Lektor emeritus, Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi, Syddansk Universitet
cand.polit. (København Uni.)

0:000:00