Regeringen afviser kritik af mangel på åbenhed om corona-milliarder

Europæiske liberale klager til EU-Kommissionen over manglen på offentlig debat om de nationale genopretningsplaner, som skal afleveres nu. Også organisationer i Danmark føler sig overhørt, men finansminister Nicolai Wammen (S) synes selv, at han har lyttet nok. 

Mandag præsenterede Italiens regeringsleder Mario Draghi (tidl. direktør for Den Europæiske Centralbank) det italienske parlament for en genopretningsplan med over 1.400 mia.kr. fra EU.
Mandag præsenterede Italiens regeringsleder Mario Draghi (tidl. direktør for Den Europæiske Centralbank) det italienske parlament for en genopretningsplan med over 1.400 mia.kr. fra EU.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Inden udgangen af denne uge skulle regeringerne i alle EU’s medlemslande helst have afleveret planer for, hvordan de vil anvende deres dele af de flere tusinde milliarder kroner i Europas historiske corona-genopretningspakke.

Foreløbig er der kun ét land – Portugal – der har indsendt en officiel plan. Mens tidsfristen nærmer sig, lyder der kritik af angiveligt topstyrede og uigennemsigtige processer i mange lande, herunder også Danmark.

”Medlemslandene har kørt det her på en meget lukket måde, der slet ikke involverer civilsamfundene og dermed befolkningerne nok,” siger Linea Søgaard-Lidell (V), der som eneste dansker sidder i Europa-Parlamentets arbejdsgruppe for parlamentarisk kontrol med brugen af genopretningspengene.

Hun mener i lighed med flere organisationer i Danmark, at den danske regering heller ikke har været god nok til at lytte.

"Man er i færd med at haste en massiv pakke igennem, som vil forgælde landene mange år frem. Så er det forkert, at man i Danmark og andre lande ikke har gjort meget mere for at inddrage samfundets aktører i en debat om, hvad de her penge skal bruges til," siger Søgaard-Lidell.

Den vurdering er regeringen uenig i. Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) har Finansministeriet nemlig "været i dialog med en lang række interessenter" - og deres bidrag er "indgået i regeringens overvejelser" om den danske genopretningsplan.

Regionale myndigheder føler sig overset
Europa-Parlamentets liberale gruppe, Renew Europe, har skrevet et brev til EU-Kommissionen for at advare om, at vigtige aktører som arbejdsmarkedsparter, NGO’er og regionale eller lokale myndigheder ikke bliver involveret nok i fordelingen af den gigantiske investering af op mod 5.600 milliarder kroner på tværs af kontinentet.

De liberale henviser blandt andet til en undersøgelse fra Det Europæiske Regionsudvalg, hvor borgmestre og regionale myndigheder i 10 medlemslande har svaret, at de ikke er blevet involveret i genopretningsplanerne (Danmark er ikke omfattet af undersøgelsen).

Det er helt vildt ærgerligt, fordi fordelingen af den her enorme pose penge kunne have givet anledning til en stor og positiv debat om EU her i landet.

Helene Hagel
Klima- og miljøpolitisk leder, Greenpeace Danmark

0:000:00