Kritik: Danmarks Fiskeriforening misbruger sin dominans

TILSKUDSMIDLER: Danmarks Fiskeriforening PO er kommet under myndighedernes lup for, om de forvalter retten til MSC-mærket for bæredygtigt fiskeri i strid med EU-bestemmelse. De udnytter deres dominans, mener kystfiskerforening.

For anden gang kigger EU-Kommissionen nu på en sag, der handler om, hvorvidt Danmarks Fiskeriforening PO misbruger sin dominerende stilling.

Det sker efter kritik fra Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri (FSK), der mener, at Danmarks Fiskeriforening med offentlige støttekroner i ryggen udnytter sin dominerende rolle til at udelukke medlemmer af andre fiskeriforeninger til at få det internationale bæredygtighedsmærke for fisk, MSC.

Årsagen er, at der for fiskere, der fanger fisk til at blive spist af mennesker, i dag kun er én mulighed for at opnå MSC-mærket. Det er medlemskab af Danmarks Fiskeriforening PO.

Og flere steder i landet har lokalforeninger under hovedorganisationen vedtægter, der afviser, at man kan være medlem af den lokale fiskeriforening, hvis man er medlem af en anden fiskeriforening. Det er for eksempel tilfældet i Hirtshals og Hanstholm Fiskeriforeninger.

Dominerende magt
Dermed er fiskere i FSK i praksis afskåret fra at opnå MSC-mærket disse steder. 

“Denne foreningstvang betyder, at vi har problemer med at vækste og få tiltrukket nye medlemmer. Samtidigt er det klart, at når man begynder at røre fiskerne på deres pengepung, så er der også nogle, der begynder at overveje, om man skal melde sig ud, fordi det har en økonomisk konsekvens,” siger formanden Søren Jacobsen.

Danmarks Fiskeriforening PO har fået 9,2 millioner kroner i offentlige tilskudsmidler til at udvikle MSC-certifikaterne.

“Vi kan ikke se andet, end at de udøver dominerende magt, og jeg tvivler på, om det er lovligt, at man får offentlige tilskudsmidler og så indfører foreningstvang for at gøre brug af et bæredygtighedsmærke,” siger Søren Jacobsen.

Styrelse skifter vurdering
FSK henvendte sig sidste år til det, som nu hedder Fiskeristyrelsen, da foreningen mener, at Danmarks Fiskeriforening PO agerer i strid med en bestemmelse i EU, der siger, at man ikke må misbruge en dominerende stilling på et bestemt marked.

Styrelsen afviste dog i april, at MSC-mærket skal kunne anvendes af alle fiskere – eller at Danmarks Fiskeriforening PO behøver tillade medlemskab af andre foreninger.

Men en aktindsigt i en mail til Danmarks Fiskeriforening PO i november 2016 viser, at en fagmedarbejder i styrelsen tidligere i forløbet har stillet sig meget tvivlende over for vedtægterne i de lokale foreninger, der ikke vil tillade medlemskab af andre fiskeriforeninger.

Svaret fra EU-Kommissionen får dog ikke alarmklokken til at ringe, og derfor melder en højtstående medarbejder i styrelsen til FSK, at der ikke er noget at komme efter.

Departementschef går ind i sagen
Søren Jacobsen mener imidlertid, at man får svar, som man spørger. Han mener, at styrelsen i sit brev til EU-Kommissionen har undladt centrale oplysninger. For eksempel at der er givet offentlige tilskudskroner, og at flere enten har mødt eksklusionstrusler eller er blevet ekskluderet, fordi de har meldt sig ind i FSK.

FSK-formanden tog derfor direkte kontakt til departementschefen i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard, der tog sagen i egen hånd.

I et brev 6. juli i år oplyser han til FSK, at man på grund af "en række vanskelige spørgsmål" har besluttet på ny at rette henvendelse til EU-Kommissionen.

Der står sagen endnu. Fiskeristyrelsen er nu lagt ind under Udenrigsministeriet, men det har ikke været muligt at få en kommentar.

Her ekskluderer vi ingen
Sagens drejning er helt ny for Danmarks Fiskeriforening PO.

“Vi er overraskede, fordi vi har ikke hørt om det her,” siger kontorchef Ole Lundberg Larsen.

“Men jeg er nødt til at afvise, at vi ekskluderer nogen i forhold til at have en MSC-certificering. Det står andre frit for at lave en MSC-certificering. Det hindrer vi ikke nogen i,” siger han.

Ole Lundberg Larsen understreger, at man har lavet en ansøgning og levet op til de vilkår og betingelser, som man er blevet bedt om, ligesom han afviser, at foreningen skulle have domineret noget marked.

Læs hele artiklen på Altinget: fødevarer (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel DF kræver markant sundhedsløft på finansloven DF kræver markant sundhedsløft på finansloven Næste artikel Altinget udnævner ny redaktionschef Altinget udnævner ny redaktionschef