Kritik: Ny kystanalyse er spild af tid

KYSTSIKRING: Kystanalyse kortlægger risikoen for oversvømmelse og erosion langs Danmarks 7.300 km kystlinje, men S og DF kalder det spild af tid.

Vildere vejr, højere vandstande og andre effekter af klimaforandringerne truer de danske kyster, som en million danskere bor mindre end en kilometer fra.

En netop offentliggjort kystanalyse giver for første gang et samlet nationalt overblik over, hvor risikoen for oversvømmelse og erosion er størst langs kysterne.

”Vi har været vidner til, at huse er faldet i vandet, og at huse er blevet oversvømmet som følge af storme, men vi har ikke haft et samlet overblik over, hvor vi kan forvente, at det rammer, og hvordan det ser ud i fremtiden,” siger miljøminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

Men ifølge en række partier på Christiansborg er de to års udarbejdelse af kystanalysen spild af tid. I DF mener man, at der i analysen ikke er noget nyt under solen.

”Den har ikke været værd at vente på. Der står ikke noget i analysen, som vi ikke vidste i forvejen. Der er heller ingen løsningsforslag. Det har bare været en syltekrukke,” siger Pia Adelsteen, formand for Miljø- og fødevareudvalget og miljøordfører for DF.

Hun mener, at der er brug for politisk handling for at komme i gang med at få sikret de danske kyster.

”Nu må vi så i gang med en politisk drøftelse af, hvad vi vil, og hvad vi ikke vil. Men det kunne vi have startet på noget før. Den er et år forsinket, og det er et spildt år. Nu må vi rubbe bagen og komme i gang, så vi kan hjælpe de her mennesker, der står og mister ejendomme rundt omkring.”

S: Ikke imponeret
Medlem af Miljø- og Fødevareudvalget Bjarne Laustsen (S) er heller ikke imponeret over analysen. Han mangler i analysen svar på, hvad der konkret skal gøres.

”Hvis man har et sommerhus, der er truet ved den jyske vestkyst, så er det jo ikke sådan, at det er et katalog, hvor man kan slå op og se, hvad man kan gøre for at redde sit hus,” siger socialdemokraternes ordfører på kystområdet til DR Nyheder.

Han mener, at der er brug for flere forsøgsprojekter langs de danske kyster.

Risikoen for erosion er størst på Jyllands vestvendte kyster, Sjællands nordvendte kyster og på Bornholm. Risikoen for oversvømmelse er størst omkring København, Køge Bugt-området, på Lolland-Falster, i Vestjylland og Vadehavs-området samt i visse fjordområder.

Forrige artikel Ny rapport: DR fortrænger private medier på nettet Ny rapport: DR fortrænger private medier på nettet Næste artikel EU-Kommissionen klar med nyt udspil til fri roaming EU-Kommissionen klar med nyt udspil til fri roaming
Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

FOLKEMAGT: Det er nu et år siden, at europæerne rystede den politiske pose og sendte et nyt hold repræsentanter til Europa-Parlamentet. Men Brexit, corona og institutionelt fnidder har afholdt Parlamentet fra rigtig at finde sine ben.