Kritikken af GMO-forsøg tager til

GMO: Grønne foreninger kræver åbenhed omkring de forsøg med genmodificerede majs, som Plantedirektoratet i øjeblikket udfører for Monsanto.
Plantedirektoratets rolle i Monsantos test af GM-majs møder mere kritik. Godkendelsesproceduren skal være åben, lyder det fra grønne organisationer.
Plantedirektoratets rolle i Monsantos test af GM-majs møder mere kritik. Godkendelsesproceduren skal være åben, lyder det fra grønne organisationer.Foto: www.monsanto.com
Ida Skytte

Det møder nu yderligere kritik, at biotekgiganten Monsanto får en offentlig dansk myndighed til at lave forsøg med genmodificerede majs - og især at godkendelsesproceduren tilmed er fortrolig.

Tidligere på ugen kaldte Dansk Folkeparti som beskrevet her på Altinget fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i samråd om sagen, og nu støtter Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening (DN) op om kritikken.

Plantedirektoratet på afveje
I Økologisk Landsforening forstår direktør Paul Holmbeck, at virksomheder nogle gange gerne vil holde informationer tæt til kroppen på grund af konkurrence og markedsføring, men når det gælder folkesundheden, bør sagen være en anden.

"Jeg sætter spørgsmålstegn ved, om en offentlig myndighed kan deltage i forskning, hvor man ikke offentliggør resultaterne. Det er problematisk."

Fakta
Det kræver tre former for godkendelser, før GM-majsen er godkendt til kommerciel anvendelse i Danmark:
  • GM-konstruktionen: Selve kombinationen af genet og den majssort, som genet kombineres med, skal godkendes til udsætning af miljømyndighederne.
  • Sortsgodkendelsen: Sorten med den nye egenskab i sig skal godkendes af Plantedirektoratet under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri på baggrund af nye sortsforsøg.
  • Ukrudtsmidlet: Roundup skal godkendes af Miljøstyrelsen til brug i GM-majs på baggrund af en dokumenteret biologisk effekt.

Det er sortsgodkendelse, der er tale om i Tystofte.  


Kilde: biotekcenter.dk

"Det giver ingen mening, at man først kan få noget at vide efter en eventuel godkendelse. Godkendelse af gensplejsede afgrøder er en offentlig proces, hvor der er høringer, og hvis ikke der er datagrundlag omkring en afgrøde under processen, er det hele en joke. Derfor er det rigtigt af Fødevareudvalget at problematisere, om en offentlig myndighed skal deltage i noget, hvor der er så stram styring af offentligheden," siger Paul Holmbeck, som generelt har et billede af, at de miljø- og sundhedsmæssige aspekter ikke er velundersøgt i ministeriets nye vidensyntese i forhold til netop den majs, NK 603, som Monsanto får testet i blandt andet Tystofte ved Skælskør, hvor Eva Kjer Hansen i sidste uge viste de omstridte majskolber frem for journalister.

Gennemgående lukkethed om GMO
Ifølge Holmbeck viser østrigsk forskning fra sidste år, at dyr fodret op med NK 603 får færre unger - endog selv om kun 30 procent af deres foder var GM-majs.

Derfor er det rigtigt af Fødevareudvalget at problematisere, om en offentlig myndighed skal deltage i noget, hvor der er så stram styring af offentligheden.

Paul Holmbeck
Direktør, Økologisk Landsforening

"Det giver endnu mere grund til betænkelighed," siger han og påpeger desuden, at problematikken også har perspektiver i USA.

Her kritiserer flere forskere Monsanto for at forhindre uafhængige forskere i at undersøge virksomhedens GMO-afgrøder. Økologisk Landsforening mener, at det er problematisk både i forhold til godkendelsesprocedurer og risikoforskning, at myndigheder og forbrugere alene skal bero sig på biotek-virksomhedernes egne data.

"Det er godt, at vi får de her ting frem i lyset. Jeg håber, at diskussionen også vil omfatte den gennemgående lukkethed i industrien om gensplejsede afgrøder."

Flere advokater end forskere
Landbrugsmedarbejder Thyge Nygaard fra DN mener også, godkendelsesproceduren er problematisk.

"Hvis ikke der er fuld oplysning om hele baggrundsmaterialet for en godkendelse, så er der noget, der halter. En godkendelsesprocedure må indebære en fuld offentlighed," siger han.

"Jeg synes, at Plantedirektoratet har et problem. Hvis de ikke får majsen godkendt, har vi ikke mulighed for fuldt ud at få belyst eventuelle negative følgevirkninger af den her sort. Derfor bør resultaterne være tilgængelig for offentligheden undervejs," siger han og tilføjer:

"Monsanto er jo kendt for at have flere advokater end forskere. Vi skal også have de negative sider at se," siger han.

Begge foreninger er generelt imod GMO og afholder den 12. og 13. oktober arrangementer omkring emnet, hvor den canadiske landmand Percy Schmeiser kommer og fortæller om sin kamp mod Monsanto. Se mere om sagen, der handler om spredning af genmodificeret rasp, her.

Det har ikke været muligt for Altinget at få en kommentar fra Monsanto.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Paul Holmbeck

Direktør, Holmbeck EcoConsult, fhv. direktør, Økologisk Landsforening
Statskundskab og økonomi (Duke Uni., North Carolina. 1983)

0:000:00