Debat

SFU hylder klassekampen, KU erklærer den stendød

DEBAT: Er 1. maj en forældet fridag, hvor apolitiske unge får fribillet til at drikke gravøl for klassekampen? Eller er den internationale kampdag derimod mere relevant end før, og en mulighed for ungdommen til at samles og vise deres politiske muskler? Formændene for KU og SFU giver hvert deres bud på kampdagens eksistensberettigelse.  

1. maj deler vandene. På den internationale kampdag samles gamle som unge traditionen tro i landets parker og på offentlige pladser, men spørgsmålet er, om kampdagen stadig har en eksistensberettigelse? Det giver formændene for henholdsvis KU og SFU hvert deres bud på.
1. maj deler vandene. På den internationale kampdag samles gamle som unge traditionen tro i landets parker og på offentlige pladser, men spørgsmålet er, om kampdagen stadig har en eksistensberettigelse? Det giver formændene for henholdsvis KU og SFU hvert deres bud på.Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Anders Brønd Christensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

KU: Klassekampen er død

Af Anders Storgaard
Landsformand, Konservativ Ungdom

Arbejdernes internationale kampdag er efterhånden blevet en farce, hvor en flok gamle kommunister mødes og nostalgisk drømmer sig tilbage til DDR's storhedstid, mens studerende drikker sig i hegnet.

Men hvorfor skal den yderste venstrefløj have en fridag til at sprede propaganda og drikke bajere?

Hvor alle andre fridage samler os som land om vores historie, demokrati eller traditioner, så er 1.maj en dag, der splitter Danmark.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det er på tide at lukke for ølhanerne, sende gammelkommunisterne på museum og erklære arbejdernes internationale drukdag for død.

Anders Storgaard
Formand, Konservativ Ungdom

Det er en fridag, der reelt set kun er til for at give venstrefløjen gratis taletid i medierne, mens unge, som er fløjtende ligeglade med det politiske budskab, har en undskyldning for at nyde i en øl i solen.

Det gav mening i et klasseopdelt samfund, hvor arbejderne stemte rødt, men i dagens Danmark har ingen patent på at kæmpe for arbejderne. Selv Mette Frederiksen (S), måtte man forstå, var næsten for borgerlig til at låne de frelstes scene.

Der er simpelthen et kæmpe behov for, at vi bliver organiseret i ungdommen, og det er her, jeg tror på, at 1. maj er særlig relevant.

Jacob Klivager
Landsformand, SFU

Erklær den internationale drukdag for død
Virkeligheden er, at klassekampen er stendød, og fagforeningernes medlemmer stemmer blåt eller på Dansk Folkeparti. Venstrefløjen vil uden tvivl hævde, at OK18-forhandlingerne viser arbejderbevægelsens berettigelse.

Lønfest i det offentlige fremfor flere kollager og mere velfærd er nu åbenbart den vigtigste kamp for fagforeningerne, men det er næppe noget, der samler hverken Danmark eller "arbejderne" for den sags skyld.

Misforstå mig ikke, jeg synes da også, det er hyggeligt at drikke øl og nyde solen, men skulle vi ikke snart holde op med at foregive, at det har noget med klassekamp eller politik at gøre?

Det er på tide at lukke for ølhanerne, sende gammelkommunisterne på museum og erklære arbejdernes internationale drukdag for død. God 1. maj til jer, der tager i Fælledparken i dag - forhåbentlig bliver det den sidste af sin slags.

 

SFU til ungdommen: Kom nu ind i kampen!

Af Jacob Klivager
Landsformand, SFU

Det er i dag den 1. maj.

Dagen, hvor vi internationalt kæmper for alle arbejdernes rettigheder. En dag, som efterhånden er mere vigtig end nogensinde før, fordi vi er ved at glemme vigtigheden af den.

Man vil sikkert kunne finde en del på højrefløjen, der i deres champagnerus vil erklære klassekampen død, men bedre rettigheder kommer ikke af sig selv.

Det ses nu i overenskomstforhandlingerne på det offentlige område, hvor størstedelen af befolkningen bakker op om bedre vilkår til de offentligt ansatte! Det kræver benhårdt arbejde af vores fagforeninger, og det kræver, at vi står sammen om kampen for bedre vilkår i fremtiden.

Hvis det skal lykkedes, skal vi turde råbe højt og sørge for, at vi i ungdommen kommer ind i kampen. Så kære ungdom - jeg efterlyser en 1. maj med lidt mere arbejderkamp og lidt mindre fokus på jubeltaler, solskin og bajere.

Vi har nok at kæmpe for.

Udsigterne for unge, vores fremtid, ser svære ud. Regeringen har en vision om, at ungdommens fremtid skal skæres væk.

Vi skal løbe endnu hurtigere, have mindre sikkerhed, og hurtigere skal vi i gennem vores uddannelser, så vi kan blive produktionsdyr for virksomhederne. Alt dette, så bilerne kan blive lidt billigere, og skatten kan sænkes for de rigeste, så de kan få råd til endnu en Lamborghini og lidt mere champagne.

Ungdommens kampdag
Så kære ungdom: Stå sammen, og tag kampen op!

Kigger vi på tilslutningen til fagbevægelsen blandt ungdommen, er den dalende. Det er endda på trods af, at unge i stigende grad mener, at fagforeningerne er nødvendige for at varetage lønmodtagernes interesser.

Der er simpelthen et kæmpe behov for, at vi bliver organiseret i ungdommen, og det er her, jeg tror på, at 1. maj er særlig relevant.

Det er her, vi står sammen om at sikre gode lønninger. Det er her, vi skal stå sammen, når en af os bliver arbejdsløse og usikre.

Lad os vise sammenhold. Det skal ske, på trods af at regeringen og højrefløjen ønsker at klippe vores sikkerhedsnet i stykker, forringe vores uddannelse og skade mulighederne for os i den brede ungdom. Derfor håber jeg, at vi vil bruge første maj til at organisere ungdommen.

For det skal også være ungdommens kampdag, men det kræver, at vi bruger den, og vi alle kommer ind i kampen!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Storgaard

Kommunalbestyrelsesmedlem (K), Frederiksberg Kommune, folketingskandidat
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2022)









0:000:00