Kulturaktører savner strategi og penge i nyt finanslovsudspil: “Det er jo ekstremt små beløb”

Hvis statsministerens vision om en ny guldalder for dansk kultur skal blive til virkelighed, skal der mere til end mandagens finanslovsudspil, mener kulturaktører, der håber, at støttepartierne vil tale deres sag under forhandlingerne. 

Flere kulturaktører efterlyser en mere overordnet strategi for kulturen i regeringens finanslovsudspil.
Flere kulturaktører efterlyser en mere overordnet strategi for kulturen i regeringens finanslovsudspil.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Støtte til udkantsmuseer, bedre idrætsfaciliteter i hovedstaden og biblioteker i bymidter. 

Det er nogle af kulturpolitikkens hovedpunkter i regeringens finanslovsudspil for 2022. Tiltagene skal understøtte regeringens vision om at gøre kulturen tilgængelig for alle i Danmark. 

”Det er en vigtig prioritet for regeringen, at der er et godt udbud af kultur i hele landet, så det er muligt at skabe de fællesskaber, kulturen giver,” udtaler kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i en pressemeddelelse

Udspillet få dog ikke kulturaktører til at løfte armene i vejret. De havde nemlig håbet på at få en større bid af kagen. 

Fakta

Her er de kulturpolitiske hovedpunkter i regeringens finanslovsudspil for 2022:

  • Der afsættes en milliard kroner fra 2022-2030 til et løft af idrætsfaciliteter i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune.

  • Der afsættes tre millioner kroner årligt fra 2022-2025 til initiativer om sociale medier. Det drejer sig om en mærkningsordning af digitalt indhold målrettet børn og unge samt etiske retningslinjer for digitalt indhold.

  • Statens Museum for Kunst, Kattegatcentret og Danevirke Museum modtager samlet 16 millioner kroner fra 2022 til 2025 og frem i bevilling.

  • Der afsættes halvanden million kroner årligt i 2022 og 2023 til bibliotekernes formidling af FN's verdensmål.

  • Der afsættes 30 millioner kroner i 2023-2025 til at medfinansiere biblioteker i bymidter.

  • I forbindelse med udflytningen af uddannelser afsættes der 19 millioner kroner i 2023-2026 til 60 kunstneriske uddannelsespladser i Holstebro.

Kilde: Kulturministeriet.

De tre udkantsmuseer Statens Museum for Kunst i Thy, Kattegatcentret og Danevirke Museum står til at modtage 2,6 millioner kroner samlet set i 2022. Og det er for lidt, mener Nils M. Jensen, direktør for Danske Museer. 

”Det er jo ekstremt små beløb, vi har at gøre med i en samlet finanslov på adskillige 100 milliarder. Det er interessant, at man inden for kulturfeltet er nede i så bittesmå dimensioner.”

Aveny T-teaterdirektør Jon Stephensen er ikke overrasket over, at der ikke er store beløb at arbejde med på kulturfronten.

”Det har ikke regnet med gaver, men det tror jeg heller ikke, at vi havde forventet. Men der er ingen tvivl om, at hvis kulturlivet havde håbet på, at der skete noget markant, så er det blevet skuffet.” 

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00