Kunstig intelligens står bag del af Mette Frederiksens tale i Folketinget

Det er både fascinerende og skræmmende, hvad kunstig intelligens er i stand til, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen på talerstolen til afslutningsdebatten, der har fået hjælp af en chatrobot til sin tale.

Den kunstige intelligens, som brager frem, er bare et eksempel på de nye livsvilkår, som I går i møde, siger hun. 
Den kunstige intelligens, som brager frem, er bare et eksempel på de nye livsvilkår, som I går i møde, siger hun. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Da statsminister Mette Frederiksen (S) begynder sin tale til afslutningsdebatten, står hun som almindeligvis på Folketingets talerstol med et talepapir foran sig.

"Det har været en ære og en udfordring at lede en bred regering i det seneste folketingsår," begynder hun.  

Men det er ikke Mette Frederiksen – eller hendes taleskriver – der har været i gang.

Faktaboks

Mette Frederiksens ChatGPT-tale

”Det har været en ære og en udfordring at lede en bred regering i det seneste folketingsår.

Vi har arbejdet hårdt for at samarbejde på tværs af partier og sikre en stærk og bæredygtig fremtid for Danmark.

Vi har taget skridt til at bekæmpe klimaforandringerne og sikre et mere retfærdigt og inkluderende samfund, hvor alle borgere har lige muligheder.

Vi har også arbejdet på at styrke vores sundheds- og socialsystem, så alle borgere kan få den hjælp, de har brug for.

Selvom vi har oplevet udfordringer og modstand undervejs, er jeg stolt af, hvad vi har opnået sammen i det seneste folketingsår.

Vi vil fortsætte med at samarbejde på tværs af partier og arbejde hårdt for at sikre en bedre fremtid for alle danskere.

Tak for jeres tillid og samarbejde i det seneste folketingsår. Vi ser frem til at fortsætte dette arbejde i fremtiden.”

"Det, jeg lige har læst op her, er ikke skrevet af mig. Eller noget andet menneske for den sags skyld," bekender hun kort efter. 

Det er nemlig ChatGPT – en kunstig intelligens eller en digital assistent, der kan gennemgå store mængder data samt skrive og analysere tekster – som har skrevet de første par minutter af statsministerens tale.

Det er både "fascinerende og skræmmende, hvad den er i stand til", siger Mette Frederiksen.

Læs også

Den nye digitale intelligens har været til stor debat i forbindelse med skoleafleveringerne og eksamen de seneste måneder.

"På få sekunder kan den skrive en tale, løse en universitetsopgave, udarbejde en rapport. Med så stor overbevisning, at de færreste af os ville tro, at det var en robot – og ikke et menneske – der stod bag," siger statsministeren.

Mette Frederiksen har netop valgt at gribe til kunstig intelligens i sin tale, fordi hun ville henvende sig til alle unge i Danmark og deres fremtid.

Kunstig intelligens vil nemlig forandre vores samfund i et omfang, som vi slet ikke forstår endnu, siger hun.

"En fremtid, der på flere måder adskiller sig markant fra jeres forældres og bedsteforældres. Den kunstige intelligens, som brager frem, er bare et eksempel på de nye livsvilkår, som I går i møde."

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har i begyndelsen af måneden nedsat en ekspertgruppe til at håndtere brugen af blandt andet ChatGPT og andre digitale hjælpemidler på ungdoms- og voksenuddannelserne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00