LA efter Dong-indsigt: Kritik er useriøs

SMUGKIG: Ole Birk Olesen (LA) blev hurtigt overbevist om, at Dong-aktierne blev solgt til det bedste bud. Man taler mod bedre vidende, hvis man stadig vil mistænkeliggøre Finansministeriet, mener han efter at have set de centrale dokumenter.

Finansordfører Ole Birk Olesen (LA) er tilfreds efter at have gransket dokumenterne bag Dong-salget.
Finansordfører Ole Birk Olesen (LA) er tilfreds efter at have gransket dokumenterne bag Dong-salget.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kasper Kaasgaard

Efter meget tovtrækkeri får Folketingets Finansudvalg i dag og i morgen lejlighed til at se de hemmeligholdte dokumenter, der ligger bag salget af Dong.

Det foregår for lukkede døre, og finansordførerne bliver pænt bedt om at slukke og aflevere mobiltelefonerne, inden finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) lader døren gå op.

Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, var hurtig til at drage sin konklusion.

”Fordi det er så indlysende, danner man sig ret hurtigt det overblik, at Finansministeriet har valgt det rigtige bud,” siger han og fortsætter:

I bagklogskabens lys må man sige, at den slags ting ikke kan gennemføres tilfredsstillende, uden Finansudvalget får indblik i processen.

Ole Birk Olesen (LA)
Finansordfører

”Hvis der fortsat er politikere, som har set papirerne og bliver ved med at mistænkeliggøre Bjarne Corydon, gør de det mod bedre vidende. Det vidner om, at deres seriøsitet ikke er særlig stor.”

Ny minister, ny linje
Der har ellers været en del mistænkeliggørelse, efter den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs sidste år vandt en budrunde og købte 19 procent af aktierne i Danmarks største energiselskab.

SF forlod regeringen, og særligt Enhedslisten har kritiseret den manglende åbenhed om forløbet lige siden. Også eksperter i offentlighedsret har kritiseret forløbet.

Som ny finansminister besluttede Claus Hjort Frederiksen at give kortvarig adgang til papirerne, hvad der altså finder sted torsdag og fredag.

”Man kommer ind til et procesnotat, hvor Finansministeriet beskriver, hvad der er foregået, og hiver relevante beløb og buddata frem. Fra det procesnotat kan man gå ned i bilagene og se, om de oplysninger er korrekte. De bilag er de originale tilbud fra de forskellige budgivere,” siger Ole Birk Olesen.

Han fortæller, at der står 'Påført af budgiveren: Strictly confidential' på dokumenterne.

Burde have været lagt frem
Havde det været en privat virksomhed, havde der ikke været nogen tvivl om, at buddene var fortrolige, mener Ole Birk Olesen. Med Dong-salget er det dog anderledes:

”Det har vist sig, at det kan man ikke gøre, når man har at gøre med statslige selskaber. Det skaber grobund for unødvendig mistænkeliggørelse. Det er godt, at Finansudvalget har fået mulighed for at kigge på papirerne,” siger LA-ordføreren.

Med det in mente burde Bjarne Corydon havde lagt dokumenterne frem fra start, mener Ole Birk Olesen.

”I bagklogskabens lys må man sige, at den slags ting ikke kan gennemføres tilfredsstillende, uden Finansudvalget får indblik i processen. Så det var en fejl, men det kunne Bjarne Corydon ikke vide, da han tog beslutningen,” siger Ole Birk Olesen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00