LA-ordfører angriber Dahlin: "Det eneste værre end en dårlig taber, er en dårlig taber med 90 mandater"

Liberal Alliances retsordfører har ikke meget til overs for Venstres politiske ordfører, der åbner for lovændringer, efter at anklagemyndigheden onsdag droppede straffesagerne mod Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen.

Steffen Larsen (LA) kritiserer Venstre for, at åbne for lovændringer i forbindelse med straffesager om læk af fortrolige oplysninger.  
Steffen Larsen (LA) kritiserer Venstre for, at åbne for lovændringer i forbindelse med straffesager om læk af fortrolige oplysninger.  Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Magnus Garde-Strandberg

Der er ikke mange roser til Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin, fra Liberal Alliances retsordfører, Steffen Larsen.

Det skyldes, at Dahlin nu åbner for at se på mulige lovændringer i forbindelse med deling af hemmelige, nationale oplysninger.

Ifølge Steffen Larsen er forslaget udtryk for, at regeringen ikke har fået det udfald i sagen, som de havde regnet med.

"Hvis der er en ting, som er værre end en dårlig taber, så er det dårlig taber med 90 mandater," siger han.      

Morten Dahlins melding kom, efter Anklagemyndigheden onsdag valgte at droppe sagerne mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen.

Jeg vil anbefale LA lige at trække vejret, før man farer ud med en masse kritik

Morten Dahlin (V)
Politisk ordfører

Dagen efter nyheden om de droppede sager skrev Morten Dahlin i en kommentar på det sociale medie X:

"Det er fornuftigt at undersøge, om det er nødvendigt at ændre loven. Med hensynet til åbenhed i retsplejen på den ene side og hensynet til at kunne forhindre læk af statshemmeligheder på den anden."

Det er den udtalelse, der får Steffen Larsen til at ryste på hovedet.

"Morten Dahlin skal genlæse nogle af de ting, han skrev under valgkampen om FE-sagen, og overveje, om det er den rigtig position at tage, eller om vi skal gøre noget, som minder om noget, man ville gøre i Hviderusland – nemlig en lukkethed om politiske sager i retsvæsnet," siger han.

Baggrunden for at anklagemyndigheden droppede straffesagerne mod Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen skyldtes, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) ikke fandt det forsvarligt at fremlægge hemmelige oplysninger i retten for delvist åbne døre.

Skulle føres for delvist åbne døre

Efter anklagemyndigheden valgte at droppe sagerne, meldte justitsminister Peter Hummelgaard (S) ud, at beslutningen om at droppe retssagerne stillede Danmark i en uholdbar retstilstand.

Læs også

Ifølge ham vil det i fremtiden blive vanskeligt at retsforfølge tavshedsbrud vedrørende nationens mest hemmelige oplysninger. Derfor vil man lave lovændringer i forbindelse med deling af hemmelige nationale oplysninger.

Og det er netop argumentet om, at det nu skulle være sværere at føre lignende sager i fremtiden, som Steffen Larsen ikke køber. Han mener, at de delvist lukkede døre i sagen netop sikrer, at nationale hemmeligheder kan forblive hemmelige.   

"Når de henviser til, at man vil afsløre hemmeligheder, så er det forkert. Højesteret siger, at det, som reelt er hemmeligheder, vil blive bag lukkede døre. Så jeg kan simpelthen ikke se den glidebane, som de taler om," siger han.

Morten Dahlin giver ikke meget for den hårde kritik.

"Det er altså lidt underligt at kritisere en lov, der endnu ikke er fremsat. Så jeg vil anbefale LA lige at trække vejret, før man farer ud med en masse kritik," skriver han i et skriftligt svar til Altinget, hvor han tilføjer:

"Hensynet skal selvfølgelig altid være åbenhed i retsplejen på den ene side og statens mulighed for at hemmeligholde statshemmeligheder på den anden side."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steffen Larsen

MF (LA), autoriseret el-installatør, selvstændig
el-installatør

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024