LA stemmer ofte imod regeringen i EU-spørgsmål

KOLLISIONSKURS: Når V-regeringen skal hente et dansk mandat i EU-sager, siger den kommende regeringspartner fra Liberal Alliance nej i 3 ud af 10 tilfælde. Vi er imod for meget regulering - ikke EU, siger partiets EU-ordfører.

LA-formand Anders Samuelsen forhandler lige nu om et muligt regeringsgrundlag med V og K. I EU-spørgsmål har partiet ofte stemt anderledes end de kommende regeringspartnere.
LA-formand Anders Samuelsen forhandler lige nu om et muligt regeringsgrundlag med V og K. I EU-spørgsmål har partiet ofte stemt anderledes end de kommende regeringspartnere.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kasper FrandsenMichael Hjøllund

Der skal enten slibes gevaldige kanter eller sluges kameler på EU-politikken, når Venstre, Liberal Alliance og Konservative snart forventes at indgå i en ny, blå tre-kløverregering.

For netop EU-politikken er noget, der deler de tre partier, når de stemmer på Christiansborg. Og hvis man skal i regering sammen, skal man gå i samme takt i alle sager, der fremlægges i Folketinget.

Tallene taler deres eget tydelige sprog. I 32 procent af alle EU-sager forelagt Europa-udvalget siden 2015-valget har Liberal Alliance stemt imod Venstre-regeringen.

Og i tiden under Thorning-regeringen fra 2011 til 2015 var afstanden mellem de to partier endnu større, viser Altingets gennemgang af de mandater, som Folketingets Europaudvalg har afgivet de seneste år.

Vi som liberale er skeptiske overfor for meget politisk magt og regulering – uanset om det kommer fra en kommunalbestyrelse, Folketinget eller Bruxelles.

Christina Egelund (LA)
EU-ordfører

Liberal Alliance har siden valget stemt ligeså ofte mod regeringen som Dansk Folkeparti. Det er kun Enhedslisten, der oftere siger nej end de to partier.

Regulerings-skeptisk
Men for Liberal Alliance handler det ikke om, at partiet er et EU-skeptisk parti eller ej. Det handler om, at man er et parti, der er imod for meget regulering, lyder det.

”Det er ingen hemmelighed, at vi er skeptiske i forhold til for meget regulering i EU. Det har ikke noget med EU at gøre. Men det har noget at gøre med, at vi som liberale er skeptiske overfor for meget politisk magt og regulering – uanset om det kommer fra en kommunalbestyrelse, Folketinget eller Bruxelles,” siger EU-ordfører Christina Egelund.

”Det skal læses som en form for liberal skepsis overfor regulering.”

Liberal Alliance har blandt andet stemt imod V-regeringen i sager om handelspolitik, EU's budget, markedsføring af genmodificerede afgrøder og geoblocking af online streaming-tjenster. Til gengæld har partiet været på samme linje som regeringen i sager om roaming-priser og klimakvoter.   

(artikel fortsætter under grafen) 

Kan godt samarbejde
Konservative derimod stemmer næsten altid det samme som Venstre i EU-sager, der bliver forelagt Folketinget – og har gjort det de sidste mange år. Begge partier har nikket ja til stort set alle EU-sager fra skiftende regeringer siden 2009.

Risikerer man ikke, at det EU-spørgsmål bliver noget, der kommer til at splitte en kommende regering?

”Nej, det tror jeg ikke. Vi skal samarbejde her ligesom på alle andre områder." siger Christina Egelund.

Christina Egelund vil dog ikke komme nærmere ind på, hvordan det danske forhold til EU indgår i forhandlingerne til nyt, kommende regeringsgrundlag, der er ved at blive forhandlet på plads.

EU-folkeafstemning delte
Også i forhold til den famøse folkeafstemning om den såkaldte tilvalgsordning på retsområdet i EU var partierne uenige. Liberal Alliance sagde nej af frygt for, at det blandt andet ville betyde mere og mere afgivelse af magt på retsområdet. Konservative og Venstre kæmpede som bekendt for et ja.

Det blev et nej. Og nu forsøger regeringen så at forhandle en ny aftale på plads med EU om en særaftale om et Europol-medlemskab – håbet om en parallelaftale er lagt på hylden af regeringen.

Men Liberal Alliance har erklæret sig klar til til at anbefale et ja ved en folkeafstemning, der udelukkende handler om et dansk medlemskab af Europol, hvis ikke det lykkes at lande en aftale med EU om det kommende overstatslige politisamarbejde.

Men om Europol-spørgsmål kommer til at indgå i et kommende regeringsgrundlag, er svaret fra Christina Egelund blot:

”Pas.”

---

Så ofte har de forskellige partier nikket ja til skiftende regeringers forhandlingsmandater i EU-sager:  

Parti/Periode 2009-10 2010-11 2011-12 2012-13 2013-14 2014-15 FV15-nu*
Venstre 100 100 100 98 98 97 100
Radikale 95 96 100 100 100 100 100
Socialdemokratiet 95 96 100 100 100 100 98
Konservative 100 100 98 98 97 100 98
SF 89 91 98 98 97 100 83
Alternativet ---- ---- ---- ---- ---- ---- 81
Dansk Folkeparti 60 73 64 68 53 57 68
Liberal Alliance ---- ---- 69 57 54 54 68
Enhedslisten 48 49 51 60 61 60 49

* Altingets egen gennemgang af referater fra Europaudvalget

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00