Læger og patienter: Thorning oversælger udredningsgaranti

GARANTI: Det er ukorrekt og misvisende, når statsministeren siger, at den nye udredningsgaranti skal gælde alle patienter, mener både Lægeforeningen og Danske Patienter. Sundhedsministeren afviser kritikken.
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, at statsministeren gjorde det helt klart i sin tale, at store patientgrupper ikke er dækket af udredningsgarantien.
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, at statsministeren gjorde det helt klart i sin tale, at store patientgrupper ikke er dækket af udredningsgarantien.Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Irriterende og forkert. Det er, hvad Danske Patienter og Lægeforeningen mener om, at statsminister Helle Thorning Schmidt (S) lover, at "alle" vil få gavn af regeringens kommende udredningsgaranti. Statsministerens løfte kom i talen ved Folketingets åbning.

"Derfor indfører vi fra den 1. september næste år en helt ny patientret. Målet er, at alle - alle - skal have stillet en diagnose inden for 30 dage," sagde statsministeren blandt andet i sin tale (se hele passagen nederst i artiklen).

At regeringen er på vej med en udredningsgaranti, er er ikke en nyhed. Regeringen er af eksperter, patientforeninger, Lægeforeningen og andre aktører blevet rost for tiltaget, der blev fremlagt i foråret.

Men både Danske Patienter og Lægeforeningen har siden kraftigt kritiseret regeringen for at ville indføre en udredningsgaranti, der kun træder i kraft for patienter, som bliver henvist til undersøgelse på et sygehus.

Den markante undtagelse
De mange patienter udredt hos egen læge eller praktiserende speciallæge får ikke gavn af garantien, har regeringen aftalt i sommer med regionerne.
Hos Lægeforeningen og Danske Patienter kritiserer man derfor statsministeren for at tage munden alt for fuld i sin åbningstale.

"Når hun formulerer sig på den måde, så oversælger hun regeringens nye patientrettighed," siger Lars Engberg, der er formand for Danske Patienter.
Han har også bemærket, at flere af regeringens sundhedsordførere har sagt, at uredningsretten gælder alle, men hvor de så senere forklarer, at det kun er alle, som bliver henvist til et sygehus.

Men en behandlingsgaranti giver kun mening, hvis man har en diagnose. Derfor indfører vi fra den 1. september næste år en helt ny patientret. Målet er, at alle skal have stillet en diagnose inden for 30 dage. Hvis lægerne ikke kan nå frem til en diagnose, så skal patienten i stedet have en klar plan for det videre forløb.

Helle Thorning-Schmidt (S)
Statsminister

"Det irriterer mig på patienternes vegne, når de nu bliver ved med at sige alle, når vi nu ved, at de mange patienter i almen praksis og hos de privatpraktiserende speciallæger ikke får denne nye rettighed," siger Lars Engberg, der understreger, at ideen med udredningsgarantien er god.

Danske Patienters irritation bliver ikke mindre af, at statsministeren i sin tale nævner Parkinsonpatienter som nogen, der vil nyde godt af den nye rettighed.

"Jeg ved helt konkret, at parkinsonpatienter også kan blive udredt hos den praktiserende læge og hos speciallæger. Og fordi symptomerne ofte er svage i starten. Så kan der gå lang tid, før de kommer til undersøgelse på sygehuset og dermed får glæde af rettigheden," siger Lars Engberg.

Læger: Forkert udlægning
Lægeforeningen mener også, at statsministeren tegner et forkert billede af udredningsgarantien. De opfordrer regeringen til at ændre lovforslaget, så den nye garanti ikke fra starten udelukker den store gruppe af patienter, som ikke udredes på sygehusene. Desuden efterlyser Lægeforeningen en dato for, hvonår de psykiatriske patienter kommer med i garantien.

"Først da kan man sige, at garantien omfatter alle patienter," siger Mads Koch Hansen.

Lægeforeningen og Danske Patienter frygter også, at flere patienter end nødvendigt fremover vil kræve behandling på sygehusene for at blive omfattet af den nye garanti. Det er både dyrere og vil skade de patienter, som vitterligt har behov for sygehusbehandling og ikke kan nøjes med tilbud i almen praksis, advarer de to foreninger.

Også i oppositionen er man kritisk over for statsministerens udlægning af, hvem garantien dækker.
"Statsministeren stikker jo blår i øjnene på danskerne. Alle er jo ikke dækket. Statsministeren puster tiltaget op til noget, som det slet ikke er," siger Benedikte Kiær, som er konservativ sundhedsordfører.

Krag: Læs det igen
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afviser kritikken af, at statsministeren skulle oversælge udredningsgarantien.
"Jeg synes, at statsministeren udtaler sig klart i forlængelse af vores lovforslag, så Danske Patienter og andre må lige læse talen igen," sagde en travl sundhedsminister Astrid Krag til Altinget, da hun var kommet ud af Folketingssalen efter åbningstalen.

Hun pegede her på, at statsministeren i talen også siger, at patienter uden den nye rettighed risikerer at blive "kastet rundt mellem hospitalsafdelinger og læger i et længere forløb med scanninger og blodprøver og en stadig venten på resultater".

Passagen, mener Astrid Krag, gør det helt klart, at statsministeren med "alle" kun mener alle patienter henvist til et sygehus.

 

Dokumentation

Det sagde statsministeren om udredningsgarantien: 

Regeringen vil ændre behandlingsgarantien, så de mest syge behandles hurtigt, og de mindre syge venter lidt længere - men aldrig mere end to måneder. Men en behandlingsgaranti giver kun mening, hvis man har en diagnose.

Derfor indfører vi fra den 1. september næste år en helt ny patientret. Målet er, at alle - alle - skal have stillet en diagnose inden for 30 dage. Hvis lægerne ikke kan nå frem til en diagnose, så skal patienten i stedet have en klar plan for det videre forløb. Hvad vil den nye patientret betyde helt konkret? Ja, for eksempel har de praktiserende læger en del ældre patienter med symptomer på noget, der kunne være Parkinson.

Uden den nye rettighed risikerer den ældre at blive kastet rundt mellem hospitalsafdelinger og læger i et længere forløb med scanninger og blodprøver og en stadig venten på resultater. Imens hun bliver mere og mere syg og mere og mere forvirret.

Med den nye rettighed skal lægen på sygehuset planlægge et forløb, som skal være færdigt inden 30 dage. Så patienten hurtigt får den rigtige behandling.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00