Landbrugsstøtte i spil: Organisationer kræver halv milliard til miljøet

LANDBRUGSSTØTTE: Regeringen bør flytte en halv milliard ekstra om året fra den direkte landbrugsstøtte til natur- og miljøtiltag, mener en række grønne organisationer. Landbruget og Venstre siger nej.

496 millioner kroner årligt.

Så meget kan Danmark vælge at flytte fra den direkte landbrugsstøtte til landdistriktsprogrammet, der kan bruges til natur- og miljøtiltag. Og den gyldne mulighed må regeringen ikke forpasse, mener en stribe organisationer, der har sendt et brev til Miljø- og Fødevareudvalget.

”Vi håber på, at vi med det her brev kan skabe forståelse for, at det er nødvendigt. Der er brug for pengene til at modvirke den øgede mulighed for at gøde, som landbruget har fået med landbrugspakken,” siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hun er formand for Det Grønne Kontaktudvalg, der står bag brevet, som er underskrevet af 13 organisationer (se hvilke i faktaboks).

Halv milliard i spil
Senest 1. august skal regeringen beslutte, om den vil flytte flere penge til grønne tiltag. Sidste gang Danmark havde den mulighed var i 2014, hvor SR-regeringen valgte overføre syv procent. VLAK-regeringen skal nu tage stilling til, om den vil skrue op for niveauet, eller lade det blive ved syv procent. Danmark kan overføre op til 15 procent.

I dag er den direkte EU-støtte til landbruget 6,2 milliarder kroner, mens indsatser under landdistriktsprogrammet i gennemsnit er 1,3 milliarder kroner frem til 2020. Det er penge, der blandt andet går til økologi, naturprojekter og til bedre vandmiljø (se oversigt i bunden af artiklen).

Hvert procentpoint, der skulle blive flyttet, svarer til omkring 62 millioner kroner. Og når der er otte procentpoint at flytte, så drejer sagen sig potentielt om knap en halv milliard kroner årligt.

Landbruget afviser
Men i landbruget er man ikke begejstret for tanken om at flytte penge væk fra den direkte støtte. Formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, frygter for den enkelte landmands konkurrenceevne.

”I den økonomiske situation, som landbruget er i, er det ikke en god løsning at reducere den direkte støtte yderligere. Det skaber større usikkerhed for den enkelte landmand,” siger Martin Merrild.

Han understreger, at der er tale om en balancegang, og at landbruget er med på, at landdistriktsprogrammet ofte bliver benyttet til mange gode tiltag.

”Vi er ikke imod, at der er midler til landdistriktsprogrammet. Men man skal være varsom med at forskyde balancen for voldsomt,” siger Martin Merrild.

V: Niveauet er passende
På Christiansborg afviser miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) at kommentere sagen. Men Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen, lægger bestemt ikke op til at tage penge fra den direkte støtte.

”Det ligger meget passende, som det er nu. Jeg har ikke nogen ambitioner om, at beløbet skal være anderledes,” siger han.

Læs hele artiklen på Altinget:miljø (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

 

 

Forrige artikel Ekstra 52 millioner til partierne: Sådan bliver de brugt Ekstra 52 millioner til partierne: Sådan bliver de brugt Næste artikel Energistyrelsen: Olieboringer på Lolland kan føre til fracking Energistyrelsen: Olieboringer på Lolland kan føre til fracking