Landbrugsstyrelsen vil politianmelde flere landmænd

KONSEKVENS: Landbrugsstyrelsen ændrer praksis og politianmelder fremover samtlige landmænd, der ikke til tiden indsender gødningsregnskaber. Allerede nu står mange landmænd over for at blive politianmeldt.

Landbrugsstyrelsen skruer bissen på overfor de landmænd, der ikke overholder fristen for at indlevere deres gødningsregnskab.

De senere år har styrelsen opereret med en form for bagatelgrænse, hvor man har valgt ikke at politianmelde mindre landbrug.

Det er slut nu, fremgår det af en handlingsplan fra Landbrugsstyrelsen til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

“Alle sager om manglende indsendelse af gødningsregnskaber vil således fremover blive politianmeldt,” skriver styrelsen.

Det betyder, at flere landmænd kan have udsigt til bøder for deres forseelse.

Handlingsplanen er udarbejdet, efter Esben Lunde Larsen i december måned sidste år kaldte styrelsens administrative opfølgning på sagerne i perioden 2012 til 2016 for stærkt utilfredsstillende.

Styrelsens egen redegørelse viser da også, at man har ført en inkonsekvent linje.

“Vi har konstateret, at vi i perioden har haft en uens praksis, og det vil vi nu ensarte, så vi følger op mere konsekvent hele vejen rundt,” siger Steen Bonde, enhedschef i Landbrugsstyrelsen.

Politianmeldelsen sker, efter landmændene har modtaget såvel påmindelse som rykkerbrev.

Vigtig signalværdi i anmeldelser
Gødningsregnskaberne giver Landbrugsstyrelsen mulighed for at kontrollere, at landmændene ikke udleder mere gødning på deres markeder end tilladt og handler dermed om at beskytte vandmiljøet.

Hidtil har styrelsen prioriteret, hvem der skulle politianmeldes ud fra størrelsen på jordbruget, såsom antallet af hektar og dyr.

Vurderingen har dog vist sig at trække en del ressourcer og medvirket til, at der er opstået en større sagspukkel. Det selv om blot to procent af gødningsregnskaberne ikke er blevet indsendt årligt.

Den konsekvente linje med politianmeldelser er dog ikke et spørgsmål om ressourcer.

“Vi synes, det her er en mere rigtig måde at gøre tingene på. Selv om vi taler om en lille gruppe, der ikke indsender gødningsregnskaber, så er det vigtigt at følge op, så der ikke spreder sig en opfattelse af, at man kan lade være med at sende gødningsregnskaber ind,” siger Steen Bonde.

Allerede nu kan mange landmænd forvente at modtage en politianmeldelse. Landbrugsstyrelsen vil politianmelde landmænd i de 1.555 sager, hvor der ikke er indsendt gødningsregnskab i perioden fra august 2013 til august 2016.

Data fra styrelsen indikerer, at der hvert år er omkring 20 procent af de manglende indsendelser, der er gengangere, og altså landmænd der flere år i træk ikke har indsendt deres gødningsregnskab.

Det er som regel mindre landbrugsvirksomheder, der ikke overholder reglerne, og derfor dækker de manglende gødningsregnskaber over omkring 0,5 procent af det samlede landbrugsareal, der er registreret i styrelsens register.

I den nævnte periode er der mellem 20 og 44 større virksomheder med 100 hektar jord eller mere, der ikke har indsendt deres regnskab.

Forrige artikel LA-top om udsigt til tabt borgmesterpost: En aftale er en aftale LA-top om udsigt til tabt borgmesterpost: En aftale er en aftale Næste artikel Journalist-par vinder Cavlingprisen for dækning af 80'ernes rockerkrig Journalist-par vinder Cavlingprisen for dækning af 80'ernes rockerkrig
Mundbind bliver nu et krav i seks kommuner

Mundbind bliver nu et krav i seks kommuner

PRESSEMØDE: Fem kommuner følger i Aarhus’ fodspor og får et krav om mundbind i al offentlig transport. Det oplyser regeringen efter et pressemøde, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har orienteret om en stigning i antallet af coronasmittede, der giver ”grund til bekymring”.