Landmænd vinder over staten i randzone-slagsmål

MILJØ: To landmænd blev mandag frifundet for at have brudt randzoneloven. Retten i Holstebro mener, at loven har så mange usikkerheder, at landmændene ikke kan dømmes.

Foto: Signe Mie Jensen/Altinget.dk
Anders Jerking

To landmænd fra Thy er mandag ved Retten i Holstebro blevet frikendt for at bryde randzoneloven.

Povl Blak Bojer og hans søn, Christian Blak Bojer, stod anklaget for i 2012-13 at have dyrket arealer, hvor anklageren mente, at der burde udlægges randzoner.

I dommen bliver det slået fast, at der burde have været udlagt randzoner, men de to landmænd frikendes, fordi retten mener, at der i 2012-13 herskede stor tvivl om loven.

Randzoneloven trådte i kraft i 2012 og pålægger landmænd at udlægge op til ti meter brede bræmmer om vandløb og søer, hvor der hverken må dyrkes, sprøjtes eller gødes. Randzonerne skal på den måde hindre sprøjtemidler og gødning i at skylle ud i vandmiljøet.

Randzoneloven er flere gange blevet justeret og ændret, ligesom der har været tvivl om kortgrundlaget og ordningen, der skulle sikre kompensation til landmændene. Det er på grund af alle disse ændringer, at de to landmænd frifindes.

”Der har i relation til den første randzonelov således været mange usikkerhedsfaktorer, og på denne baggrund finder retten, at der fra de tiltaltes side alene er udvist en så ringe grad af uagtsomhed, at det er betænkeligt at anse de tiltalte for skyldige,” hedder det i dommen.

Randzoneloven er fra begyndelsen blevet kraftigt kritiseret af landmænd og landbrugets organisationer. Povl Blak Bojer og hans søn er blevet støttet af organisationen Bæredygtigt Landbrug, mens organisationen Landbrug & Fødevarer har en retssag mod staten på vej om, hvorvidt randzonerne er ekspropriation.

Naturerhvervstyrelsen, som administrerer randzoneloven, understreger, at loven stadig er gældende, og at landmændene derfor fortsat skal udlægge randzoner. Styrelsen vil nu vurdere, om afgørelsen skal ankes.

"Vi gennemgår nu dommens præmisser sammen med anklagemyndigheden, som tager stilling til, om vi vil anke sagen til Landsretten,” siger Pernille Balslev-Erichsen, enhedschef for Jordbrugskontrol i NaturErhvervstyrelsen, i en pressemeddelelse.
 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00