Lars Gert Lose efterlader Udenrigsministeriet i bedre form

Udenrigsministeriet har set positive takter organisatorisk og økonomisk under Lars Gert Lose, der torsdag meddelte sin afgang som departementschef.

Placeholder image
Lars Gert Lose blev startede som departementschef i januar 2019. Foto: Lindsey Wasson/Reuters/Ritzau Scanpix

Fortællingen om Udenrigsministeriet har i mange år handlet om økonomiske nedskæringer, fald i renommé og indflydelse og kamp for eksistensberettigelse som andet end et handelskontor.

Men det er til en vis grad en fortælling under forandring, som Lars Gert Lose har bidraget til, siden han i januar 2019 tiltrådte som ny departementschef.

Med finansloven for 2022 blev der for alvor sat en prop i de besparelser, som ellers i omkring tyve år var en ubehagelig og fast følgesvend ved de årlige finanslove.

Nu er der skabt ro om økonomien de næste år frem, og frygten for fyresedler er sat i bero. En bedrift, der møder anerkendelse internt.

Også organisatorisk har Lars Gert Lose sat aftryk.

Allerede i sit første år som departementschef gennemførte Lars Gert Lose i slotsholmsk målestok en opsigtsvækkende ændring, da han afskaffede laget af afdelingschefer på Asiatisk Plads i København.

Den mere flade struktur skulle gøre beslutningsgangene kortere og tage et skridt mere væk fra en silostruktur med et stærkt hierarki. I stedet er medarbejderne kommet tættere på ledelsestoppen. 

Nu bliver den øverste chef dog en anden. Lars Gert Lose har fået nyt job som chef for Global Public Affairs hos den private virksomhed Copenhagen Infrastructure Partners.

Lars Gert Lose bliver set som synonym med den moderne embedsmand og som prototypen på den nye generation af departementschefer i tråd med sin forgænger Ulrik Vestergaard Knudsen. Med en stærk fornemmelse for de politiske ønsker og en mere åben og uformel ledelsesstil.