Lars Løkke om afbrudt debat på Folkemødet: Det viser, at der er brug for Moderaterne

I aftes gik det galt, da jeg deltog i DR2’s Debatten med Clement Kjersgaard. Det optrin viser, hvorfor der er brug for en ny måde at diskutere politik, siger Lars Løkke, da han fredag morgen indleder sin partiledertale på Hovedscenen i Allinge.

En gruppe unge aktivister afbrød torsdag aften live-optagelsen af DR2's Debatten.
En gruppe unge aktivister afbrød torsdag aften live-optagelsen af DR2's Debatten.Foto: Magnus Ebsen Bøgelund
Ida Elmdal Thagesen

Der gøres klar til Moderaternes partiledertale fredag morgen.

Foran scenen sidder Bo Troels Fjeldsted. Han er maskinmester fra Roskilde og har sat sig klar ved et bord i skyggen med sin kæreste. 

Læs også

”Jeg vil gerne se, hvad Lars Løkke har at byde på”, siger han om Moderaternes formand.

”Jeg har altid stemt Venstre, men de seneste år synes jeg, partiet har manglet en markant figur, som kan samle partiet”.

I dag vil han blive klogere på, om Lars Løkke kan blive et alternativ.

Selvironisk Løkke vil ”finde ny måde at diskutere politik”

”Normalt kunne jeg møde ind på Hovedscenen til direktørtid. I år er Moderaterne sat på før det officielle program overhovedet starter,” joker den tidligere Venstremand, da han træder ind scenen og kickstarter sin partiledertale.

Han starter ud med at sætte spot på en intermezzo, han blev en del af på Folkemødet: ”I aftes gik det galt, da jeg deltog i DR2’s Debatten med Clement Kjersgaard”, fortæller han.

"Det varede kun 47 minutter, før en gruppe unge disruptede det hele. Og bekymrer mig sådan set, hvis repræsentanter for demokratiet synes, at sådan noget er i orden.”

Politiet måtte fjerne aktivisterne fra scenen.
Politiet måtte fjerne aktivisterne fra scenen. Foto: Magnus Ebsen Bøgelund

Løkke bruger eksemplet til at forklare, hvad der egentlig er Moderaternes eksistensberettigelse: Nemlig at vi skal finde en ny måde, hvorpå vi diskuterer politik.

Og så gentager han det, han før har slået på tromme for: Et samarbejde hen over midten.

For ”vores velfærdssamfund er mere udfordret, end vi lige går os tror.” Han har et konkret ønske til, hvordan det kan gøres, nemlig med ”en bred politisk aftale om at lave en fire-fem store forandringsprojekter, og så give sig tid til at gennemføre dem”.

Selvironien fejler intet, og han bruger den til at hylde det danske fællesskab:

”Jeg tror på, at de fleste danskere abonnerer på velfærdsmodellen og holder af Danmark. Det er sådan, det skal være. For der er plads til både høj og lav i Danmark, hvilket er noget, jeg selv sætter enormt stor pris på,” siger Løkke med reference til egen højde, der får publikum til at grine.

Bekymring for, om sundhedsvæsenet er ”sandet til”

Løkke fokuserer på sundhedsområdet i en stor del af sin 10-minutters tale: ”Mig bekendt er der 600 sygeplejersker, som har forladt det offentlige sygehusvæsen det sidste halve år,” siger han. ”Jeg kan ikke forstå, at man ikke er villig til at give sygeplejerskerne en lønforhøjelse. Jeg kan ikke forstå det!”

Det tyder på, at Løkke – også kendt som arkitekten bag regionerne - vil gøre en ny reform af sundhedsvæsenet til en af Moderaternes kernesager: ”Sundhedsvæsenet er opdelt i fem forskellige siloer. Det synes vi, man skal lave om! Vi skal samle vores sygehuse i én samlet organisation”.

Publikum klapper flere gange, mens Løkke fortæller om sin vision for sundhedssektoren. Mest højlydt, da han slår fast, at ”vi er nødt til at vende det om, så det er sygeplejehusene, der er afhængige af patienterne, og ikke patienterne, der er afhængige af sygehusene.”

Blandt dem der klapper, er Bo Troels Fjeldsted, som lytter til hele talen. Men da Løkke runder af, er han dog stadig i tvivl om, hvorvidt han kan finde på at stemme på Moderaterne til det kommende valg. ”Jeg ved det ikke,” siger han, ”det kommer an på alternativerne.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00