Lars Løkke: Peter Birch blev ikke fyret, vi ville bare have en anden formandsprofil

SPØRGETIME: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviste tirsdag, at regeringen har fyret den nu afgående formand for Klimarådet, Peter Birch Sørensen. Vi ønskede bare en anden formand med en markedsøkonomisk tilgang, sagde Løkke.

Klimarådet er ikke en bestillingsbutik. Klimarådet er uafhængigt og har fuld frihed til selv at vælge sine opgaver, men det skal ikke afholde nogen fra at indgå i en dialog med rådet.

Sådan lød det fra Lars Løkke Rasmussen, som i tirsdagens udvidede spørgetime med statsministeren blev spurgt ind til formandsskiftet i Klimarådet.

Alternativets formand, Uffe Elbæk, sagde fra talerstolen, at der er opstået "berettiget tvivl" om Klimarådets uafhængighed, efter at klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) for et par uger siden valgte at vrage Peter Birch Sørensen som formand.

Den kritik afviser statsministeren dog helt og aldeles.

"Der er et periodeudløb. Regeringen tager stilling til, hvem man skal udpege. Vi vælger i regeringen Peter Møllgaard, som har en markedsøkonomisk tilgang, og det matcher den profil, vi gerne vil have," sagde Lars Løkke Rasmussen med henvisning til den nye formand for Klimarådet.

Statsministeren forstår ikke martyriet
Regeringen skulle udpege en ny formand for Klimarådet, fordi den afgående formand, Peter Birch Sørensens, åremålskontrakt på fire år udløber. Regeringen valgte ikke at forlænge med den nu tidligere formand for Klimarådet, selvom Peter Birch Sørensen selv ønskede at fortsætte og er anerkendt som en af de dygtigste på området.

Det rejste en del kritik som i sidste uge blev intensiveret, da Peter Birch Sørensen til Politiken fortalte, at regeringen direkte havde opfordret rådet til at afholde sig fra kritik af regeringens klimapolitik. Mange iagttagere betragter derfor formandsskiftet som en egentlig fyring af formanden.

Der er imidlertid ikke tale om en fyring, understregede statsminister Lars Løkke Rasmussen, som stiller sig helt uforstående over for kritikken.

"Jeg kan faktisk ikke forstå, at den pågældende økonom – som jeg i øvrigt har stor respekt for, og som jeg håber, regeringen får lejlighed til at bruge til andre opgaver – forsøger at gøre et halvt martyrium ud af det", sagde statsministeren om Peter Birch Sørensens kritik bragt i Politiken.

Processen vil i øvrigt være det samme om fire år, når den nye formand Peter Møllgaards kontrakt udløber, sagde Lars Løkke og tilføjede:

"Det er der ingen hokus pokus ved".

Se den udvidede spørgetimen her.

Forrige artikel Konservative oprørere vil vælte Theresa May – afstemning i aften Konservative oprørere vil vælte Theresa May – afstemning i aften Næste artikel May overlever konservativt mytteri på vild Brexit-dag May overlever konservativt mytteri på vild Brexit-dag
Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

ANALYSE: Mette Frederiksen holdt endnu en landsmodertale grundlovsdag, mens alle de øvrige partiledere forsøger at sparke den politiske debat i gang igen. Thulesen holdt en skarp tale, og DF har nu lagt sig fast på en udmeldelse af EU.