Lavere skat får ikke danskerne til arbejde mere

RAPPORT: En skattelettelse på sidste tjente krone har ingen betydning for danske familiers arbejdstid, viser ny rapport fra Rockwool Fonden.

Seniorforsker Jens Bonke (tv.) og forskningschef Jan Rose Skaksen (th.) fremlagde mandag Rockwool Fondens undersøgelse af skat, familie og arbejde.
Seniorforsker Jens Bonke (tv.) og forskningschef Jan Rose Skaksen (th.) fremlagde mandag Rockwool Fondens undersøgelse af skat, familie og arbejde.Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Emma Qvirin Holst

En sænkelse af marginalskatten har ingen betydning for, om gifte danskere arbejder mere.

Sådan lyder det fra Rockwool Fonden, der mandag præsenterede resultatet af sin forskning af skat, arbejde og familieliv.

Forskerne har blandt andet set på skattens betydning for danskernes lyst til at arbejde mere. Undersøgelsen tager udgangspunkt i en rundspørge blandt 6.000 gifte danskere.

"Der er ingen tvivl om, at der er behov for, at der arbejdes mere i fremtiden for at opretholde det velfærdssamfund, vi kender i dag. Det tyder bare ikke på, at der er nogen klar sammenhæng mellem skattens størrelse og arbejdstidens længde," siger seniorforsker Jens Bonke fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Forskningen viser, at når man sammenligner de adspurgte danskeres faktiske arbejdstid med størrelsen på deres marginalskat, så er der næsten ingen ændring i arbejdstid.

Mændenes arbejdstid vil stige med 26 minutter, mens kvindernes vil falde med 12 minutter.

Det får forskerne til at konkludere, at "hvis en ændret skat kun marginalt flytter på, hvor meget vi reelt arbejder, så vil den potentielle effekt af en skattereform – virkningen på arbejdsudbuddet – formentlig være overvurderet".

SF: Punkterer myten om skattelettelser
I dansk politik har lavere skat været på dagsordenen siden folketingsvalget, og regeringen har varslet skatteforhandlinger til efteråret, hvor især Liberal Alliance og Konservative håber på at få sænket topskatten.

Liberal Alliances skatteordfører, Merete Riisager, mener ikke, at rapporten viser alle effekterne af en lavere skat.

"De effekter, der er ved at nedsætte marginalskatten, slår ikke nødvendigvis igennem med det samme, men gør det stille og roligt over tid. Det, som er undersøgt her, er et meget kort tidsinterval, hvor man formentlig ikke har fået alle effekterne med," siger hun til TV 2.

Modsat mener SF's skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, at rapporten gør op med myten, om at en lavere topskat vil få danskerne til at arbejde mere.

"Det håber jeg, at regeringen vil have i mente, når de skal lave skattereform til efteråret. Og ikke bruge en masse penge på at sænke topskatten, som bliver taget fra velfærden, hvis det ikke bliver finansieret på en anden måde. For nu ved vi en gang for alle, at det ikke giver øget arbejdstid," siger hun til TV 2.

Læs hele rapporten her.

Rockwool Fonden har efterfølgende udsendt en pressemeddelelse med en præcisering, der går i rette med den udlægning, som nogle medier har af rapporten. Fonden mener ikke, at analysen kan bruges til at konkludere, at lavere skat fører til større eller mindre arbejdsudbud.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00