Lejerne: Husk dit brev, Helle

PENNEVEN: Før valget skrev Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, et brev til Lejernes LO med en række politiske hensigtserklæringer. Et fåtal af disse er i dag blevet ført ud i livet. Vi arbejder på sagen, forsikrer S-ordfører.
Helle Thorning-Schmidt skrev inden valget et længere brev med politiske hensigtserklæringer til Lejernes LO. Kun en begrænset del af brevets indhold er i dag blevet til virkelighed.
Helle Thorning-Schmidt skrev inden valget et længere brev med politiske hensigtserklæringer til Lejernes LO. Kun en begrænset del af brevets indhold er i dag blevet til virkelighed.Foto: Hasse Ferrold
Tyson W. Lyall
Få dage inden valget i september sidste år dumpede et brev ind ad den elektroniske brevsprække hos Lejernes LO.

Afsenderen var partiformanden for Socialdemokraterne, Helle Thorning-Schmidt.

Ligesom den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde hun sendt Lejernes LO et brev indeholdende svar på en række centrale udfordringer for lejerne.

I brevet forsikrede den senere statsminister blandt andet, at hun ville arbejde for et forbud mod udsættelser af børnefamilier, ligesom hun ville lette på proceduren ved ansøgninger om boligstøtte.

Lejernes LO har ikke hørt mere til disse intentioner siden brevet fra september.

Altinget | Bolig læste brevet igennem sammen med Socialdemokraternes boligordfører, Jan Johansen, der bekræfter, at enkelte af intentionerne er røget nedad på dagsordenen, mens flere af dem dog stadig eksisterer.

Ville forbyde udsættelser af børnefamilier
I sit brev til Lejernes LO skrev Helle Thorning-Schmidt blandt andet, at hun ville arbejde for et forbud mod at sætte børnefamilier på gaden.

"Kommunen skal have pligt til at finde en varig bolig til de børnefamilier, der er blevet sat ud af deres bolig, mod at deres huslejeindbetalinger fremover bliver sat under administration," skrev hun således.

Cheføkonom i Lejernes LO, Jesper Larsen, bekræfter over for Altinget | Bolig, at de ikke har hørt mere på denne front siden september 2011.

Socialdemokraternes boligordfører, Jan Johansen, tør dog alligevel godt gentage sin partiformands ord fra før valget.

"De konkrete initiativer på området kommer ind i en samlet pakke," siger han og betegner arbejdet som "hastigt fremskridende".

"Men jeg kan ikke sige noget om, hvornår den helt nøjagtig kommer. Der er alverdens myndigheder og instanser, der skal arbejde sammen om det. Vi arbejder på det," slår han fast.

10 mia., men ikke til nye boliger
En af de konkrete hensigtserklæringer, der umiddelbart lader til at være ført ud i livet, er intentionen om at fremrykke offentlige investeringer for 10 mia. kroner.

De 10 mia. kroner til offentlige investeringer er således en del af regeringens såkaldte kickstart-pakke. Men Helle Thorning-Schmidt skriver samtidig i sit brev, at disse investeringer blandt andet kan omfatte flere familie- og ungdomsboliger.

Det har imidlertid ikke været tilfældet, og det skuffer Lejernes LO.

"De ti milliarder har ikke noget med det at gøre. Det har med renovering og ikke nybyggeri at gøre," siger cheføkonom Jesper Larsen og fortsætter:

"Vi havde gerne set, at regeringen var gået mere aktivt ind i at sikre flere familie- og ungdomsboliger. Man kunne eksempelvis have udbudt vejledende kvoter til de enkelte kommuner. Det er et område, vi gerne ser, at man gør noget ved," siger han.

"Samtidig skal man huske på, at det rent faktisk er den almene sektors egne penge, man her bruger via landsbyggefonden," tilføjer han.

Farvel til starthjælp gik igennem
Der er dog også punkter i brevet, som statsministeren i dag vil kunne se tilbage på med tilfredshed.

Således forsikrede Helle Thorning-Schmidt i brevet, at hun ville arbejde for en afskaffelse af starthjælpen og kontanthjælpsloftet. Det skulle ifølge partiformanden have den effekt, at færre lejere ville blive fattige og derved blive sat ud af deres boliger.

Den del er altså nået i mål, og nu må tiden vise, om det får den ønskede effekt.

Det er dog endnu tvivlsomt, om der så også kommer flere billige boliger, som de dårligst stillede kan flytte ind i. Her var et af Socialdemokraternes mål nemlig at give kommunerne mulighed for at sælge byggegrunde under markedspris til opførelse af billige lejeboliger.

Her er der stadig langt flere spørgsmål end svar, selvom Jan Johansen forsikrer, at ønsket stadig eksisterer hos Socialdemokraterne.

Nemmere boligstøtte er gået i glemmebogen
Et af de områder, der dog lader til at være gået helt i glemmebogen, er forenklingen af ansøgningsprocessen ved boligsikring.

I sit brev til lejerne lagde Helle Thorning-Schmidt op til en række konkrete initiativer.

"Proceduren for ansøgning til boligstøtte skal forenkles, bl.a. ved at udnytte muligheden for at trække oplysninger om indkomst, husleje og boligens størrelse elektronisk til brug for behandling af ansøgningen. Dette gør det også administrativt lettere at regulere i boligstøtten, når der fx er ændringer i indkomstforhold," skrev hun.

Endnu har regeringen dog ikke fremlagt noget, og heller ikke Jan Johansen kender umiddelbart noget til ideen.

 

 

Dokumentation
Sådan spurgte Lejernes LO:

1) Hver arbejdsdag - året rundt - sættes 15 husstande på gaden med tvang. Tallet stiger år for år og er fordoblet siden 2005. Hvad vil du gøre for at nedbringe dette tal?

2) Der er brug for boliger, der er til at betale og brug for bedre boligstøtteordninger for de allerdårligst stillede. Hvad vil du gøre for at sikre dette?

3) Trods mangel på boliger bygges der stadig alt for få familie- og ungdomsboliger. Hvad vil du gøre for at få gang i boligbyggeriet igen?

4) Dit parti har givet boligejerne en klokkeklar garanti om,  at der ikke bliver rørt ved boligbeskatningen i næste valgperiode. Vil du garantere, at dit parti i næste valgperiode ikke ændrer lejelovene og huslejereguleringen, således at lejen stiger for bestående lejemål eller ved genudlejning?


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Jan Johansen

Næstformand, Forsvarsudvalget, præsident, Beredskabsforbundet
servicemedarbejder (Lindø Værftet 1975)

0:000:00