Lektor: Parlamentariske høringer må ikke blive politisk drilleri

UNDERSØGELSER: Der tegner sig et politisk flertal for at finde alternativer til de dyre og tidskrævende undersøgelseskommissioner. Faren ved andre modeller er, at de kan ende i politisk fnidder, vurderer lektor i offentlig ret.

Det skal være muligt at undersøge politiske skandalesager uden at nedsætte en hel kommission. Sådan lyder det ifølge Mandag Morgen fra et flertal af partierne på Christiansborg.

Meldingen kommer, efter at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har bedt ekspertudvalget for undersøgelseskommissioner om at udvide arbejdet med at undersøge alternative undersøgelsesmodeller.

Og det er en rigtig god idé at finde et alternativ, mener lektor i offentlig ret ved RUC, Pernille Boye Koch.

"Vi har fået et meget stort apparat med undersøgelseskommissionerne, der typisk varer flere år og koster mange penge," siger Pernille Boye Koch om de undersøgelseskommissioner, der ifølge Mandag Morgen tilsammen har kostet mere end 280 millioner kroner at drive.

Vi har jo set, der er en kedelig tendens til, at der godt kan gå meget drille-demokrati i det danske folketing.

Pernille Boye Koch
Lektor i offentlig ret, RUC

Politisk fnidder
Et af de alternativer, der foreslås, er en såkaldt parlamentarisk høring, hvor politikerne selv afholder undersøgelsen internt i parlamentet. Et alternativ, der ifølge Pernille Boye Koch bliver brugt med gode erfaringer i mange andre lande.

"Man har den type høringer i en del andre lande omkring os. Hvor man relativt fleksibelt i parlamentarisk regi kan undersøge sagen og vurdere, om der skal drages politiske konsekvenser," siger Pernille Boye Koch.

Hun understreger dog, at parlamentariske høringer kun fungerer, så længe de ikke bruges som politisk drilleri. 

"Vi har jo set, der er en kedelig tendens til, at der godt kan gå meget drille-demokrati i det danske folketing," siger Pernille Boye Koch og understreger, at det efter hendes vurdering derfor bør være ældre og garvede politikere, der kan hæve sig op over det politiske fnidder, der sidder for bordenden ved høringerne.

Se hele interviewet med Pernille Boye Koch, lektor i offentlig ret ved RUC, øverst i artiklen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Boye Koch

Forskningschef, Institut for Menneskerettigheder
cand.jur. (Københavns. Uni. 1997), ph.d (Københavns Uni. 2003)

0:000:00