Levebrød, topstyring og superkræfter: Fordomme om danske politikere

FORDOMME: Hvorfor er der ikke flere politikere i Folketingssalen, har politikere ikke svar på alt, og holder de ikke enormt lange sommerferier? Altinget har spurgt otte politikere, hvilke misforståelser og fordomme de oftest møder om deres arbejde som politikere.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Jacob Mark
Folketingsmedlem for SF siden 2015 og gruppeformand.
Født 16. oktober 1991.

Hvad er den myte, du oftest møder om dit arbejde i Folketinget?

”At politikerne ikke har nogen ideologiske holdninger, og de bare mener lige præcis det, som toppen af partiet mener. Og selvfølgelig er der meget i dansk politik, hvor toppen har en stor betydning. Men når jeg går rundt på Christiansborg, oplever jeg også folketingsmedlemmer, der har masser af ideologiske holdninger. De er ikke bare topstyrede.”

Har du en sjov anekdote om, hvad folk tror, du laver?

”Da jeg lige var blevet valgt, var der mange, der troede, at jeg sad i et ungdomsparlament som ungdomspolitiker, fordi jeg er så ung. Der var mange, hvor det ikke var gået op for dem, at jeg var i det rigtige Folketing.”

Ny udgave af Altinget: magasin, hvor du kan læse flere portrætter, interviews og baggrundsartikler om dansk politik. Læs hele magasinet her.
Ny udgave af Altinget: magasin, hvor du kan læse flere portrætter, interviews og baggrundsartikler om dansk politik.

Læs hele magasinet her.


Foto:

Eva Flyvholm
Folketingsmedlem for Enhedslisten siden 2015.
Født 18. april 1981.

Hvilke misforståelser støder du oftest på?

”At folk skærer alle politikere over en kam, uanset hvilket parti de kommer fra. Men vi er ikke alle enige. Det kan godt være, at vi alle sidder i Folketinget, men vi repræsenterer nogle meget, meget forskellige synspunkter, og vi har nogle meget forskellige holdninger til, hvad det vil sige at være politiker.”

Hvad er den sjoveste misforståelse, du har mødt?

”Vi havde besøg af nogle skoleelever, der troede, at man skulle være advokat for at blive politiker.”

Hvad overrasker folk mest, når du fortæller om dit arbejde som politiker?

”Folk bliver overraskede, hvis man siger, at der nogle gange er ting, som man er usikker på, og hvor man skal overveje for og imod. Der er mange, der tænker, at en politiker altid har et svar klar.”

Naser Khader
Folketingsmedlem for Konservative.
Valgt til Folketinget første gang i 2001.
Født 1. juli 1964.

Hvilke misforståelser støder du oftest på?

”Hvorfor er der ikke så mange i Folketingssalen? Det hører jeg, når jeg giver rundvisning på Christiansborg, hvor mange tror, at folketingsarbejdet bare er det, der foregår i salen. Men det er kun en lille del af det. Når det eksempelvis er et sundhedslovforslag, der behandles, så er det kun sundhedsordførerne og ministeren, der er i salen. Og det er ikke, fordi de andre er hjemme for at sove. Der er de i gang med møder, politikudvikling, udvalgsarbejde og så videre.”

Hvad overrasker folk mest, når du fortæller om dit arbejde som politiker?

”Det er alt det, vi går og knokler med, som ikke bliver set. For eksempel sidder jeg i indfødsretsudvalget, og vi sidder og læser alle sager og fungerer nærmest som sagsbehandlere.”

Marianne Jelved
Folketingsmedlem for Radikale siden 1987 og tidligere minister.
Født 5. september 1943.

Hvad er den fordom, du oftest møder om dit arbejde i Folketinget?

”At vi ikke laver noget. Ofte fordi folk ser den næsten tomme folketingssal. Den anden fordom er, at vi sådan set er ligeglade med det hele, bare vi tjener nogle penge. At vi kun er ude på at varetage vores egne interesser, og at vi ikke gør noget for de mennesker, der er i samfundet.”

”Jeg har været i politik i så mange år, at folk ikke har så mange fordomme, når de møder mig. Dog er der et område, hvor jeg bliver mødt med rigtig mange fordomme. Det er hele udlændingeområdet, hvor nogle folk siger, at vi er skyld i alle de muslimer, der er kommet til Europa. Som om mine kompetencer rækker ind over de franske og tyske grænser.”



Pia Kjærsgaard
Formand for Folketinget. Medlem og stifter af Dansk Folkeparti.
Valgt til Folketinget i 1984.
Født 23. februar 1947.

Hvad er den myte, du oftest møder om dit arbejde i Folketinget?

”Nu er jeg jo formand, og nogle tror, at det primært drejer sig om at sidde i formandsstolen og holde styr på Folketinget og ringe med klokken en gang imellem. Jeg skal hilse og sige, at der er mange andre ting, og jeg nyder det rigtig meget, men det er en meget travl arbejdsdag.”

Hvad overrasker folk mest, når du fortæller om dit arbejde som politiker?

”At vi faktisk allesammen har et meget godt forhold herinde. Folk ser os primært i eksempelvis politiske debatter, hvor bølgerne godt kan gå lidt højt. Så de bliver – heldigvis positivt – overrasket, når de hører, at man sagtens kan tale sammen på kryds og tværs og interessere sig for hinandens dagligdag.”



Anni Matthiesen
Folketingsmedlem for Venstre siden 2011.
Født 8. februar 1964.

Hvilke misforståelser støder du oftest på?

”Man tror ikke, at vi begynder at lave noget, før Folketinget åbner i oktober. Man holder fast i en eller anden gammel snak om, at folketingspolitikere har lang ferie og holder fri hele tiden. Det er noget af det, som jeg både bliver irriteret over, men som også er en misforståelse, fordi omverdenen ikke har indsigt i, hvordan en politisk hverdag ser ud.”

Hvad er den sjoveste misforståelse, du har mødt?

”Den sjoveste misforståelse er, hvordan folk tror, Venstres gruppemøder foregår. Man tror ikke, at man egentlig blander sig i debatten i gruppeværelset. Nogle tror, at alt bliver dikteret fra toppen.”

Henrik Dahl
Folketingsmedlem for Liberal Alliance siden 2015.
Født 20. februar 1960.

Hvad er den fordom, du oftest møder om dit arbejde i Folketinget?

”At politikere slet ikke er interesseret i at få samfundet til at fungere bedre, men at de udelukkende meler deres egen kage. Samtidig er der også en mærkelig positiv fordom om, at politikere kan alt. Folk skriver til os med problemer, hvor det ville være i strid med grundloven, hvis vi forsøgte at løse dem.”

Hvilke misforståelser støder du oftest på?

”At regeringen og Folketinget er det samme. Det er to forskellige ting, men rigtig mange mennesker blander det sammen. Men de virkemidler, vi har til at styre regeringens arbejde, er meget voldsomme. Hvis vi virkelig er utilfredse med regeringen, så kan vi vælte den. Hvis vi er utilfredse med en minister, så kan vi erklære mistillid. Men det er det eneste, vi kan gøre. Og det er nogle ekstremt voldsomme virkemidler. Man bruger jo heller ikke dynamit til at sprænge en flue. Vi har kun dynamitten.”

Jeppe Kofod
Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne siden 2014.
Født 14. marts 1974.

Hvad er den fordom, du oftest møder om dit arbejde i Europa-Parlamentet?

”Når man sidder som medlem af Europa-Parlamentet, så tror mange, at man sidder der for at forsvare EU. Men tværtimod sidder jeg der for at gennemføre politik, som jeg laver med mine socialdemokratiske kollegaer i Danmark. Det, der er interessant for mig, er, hvilken politik vi fører i fællesskab i Europa, når vi har store problemer som krigen i Syrien, social dumping og skattely.”

Hvad overrasker folk mest, når du fortæller om dit arbejde som politiker?

”Det rejsecirkus, jeg er udsat for som europaparlamentariker. Vi har vores base med kontorer, udvalgsmødelokaler og så videre i Bruxelles. Men vi mødes i Strasbourg tolv gange om året. Og det er absurd, fordi det ikke er noget, vi selv har bestemt.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

0:000:00