Martin Lidegaard: Man skal ville magten – og ind i mellem manipulere og være brutal

Ærlighed kommer man længst med, men man skal også kunne det taktiske spil og ikke tage tingene personligt. Et nyt politisk akademi skal trække nye talenter til Christiansborg. Og gerne bredt rekrutteret. Men det er ikke let at få kvinderne til at stille op, erkender en af stifterne bag. Håbet er at gøre politik bedre og mindre snavset.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Paula Larrain

Det lyder som et paradoks. På den ene side vil Martin Lidegaard (R) og en række erfarne politikere gerne slå et slag for det bedste i politik; samarbejdet, tilliden, engagementet. På den anden side er han også nødt til nøgternt at erkende, at politik kan være brutal. Og at han også selv kan være det.  

Den politiske magt er en "langsomt virkende gift", siger han, og det skal man være sig bevidst. 

Altinget Etik og Tro møder den tidligere udenrigsminister, nuværende næstformand i den radikale gruppe, veloplagt på Christiansborg, som allerede sitrer af valgstemning, selvom den folkelige sommerferie først lige er afsluttet.  

Men lige nu handler det ikke om valgkamp, hverken denne eller den næste, men om demokratiets fremtid. Intet mindre. For det er selve demokratiet, der er i spil, og det skal der gøres noget ved, mener han.

"Hvis vi ikke kan få mere ilt ind på Christiansborg, flere forskellige slags mennesker, så får vi mere magt og magt og mere snavs og snavs," lyder nødråbet inde fra Borgen.

Det personlige, fnidderet og kampene er blevet for meget, og derfor holder gode mennesker sig fra at stille op til Folketinget og gøre deres indflydelse gældende.

Det er i hvert fald tesen bag Det Politiske Akademi, der ser dagens lys her i august. Skabt af personer i og omkring politik. For at udvikle politik - og politikere - og derigennem sikre demokratiet og gøre politik bedre. Mere etisk korrekt, om man vil.

Initiativtagerne er alle enten nuværende eller tidligere politikere, der også har prøvet at stå på den anden side – i den virkelige verden - uden for Christiansborg. 

"Vi holder gerne skåltaler for demokratiet, men i virkeligheden er demokratiet i dyb krise," siger Martin Lidegaard. 

0:000:00